Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Memoriál Rudolfa Drnce 2008 - 14.září 2008, Brno-Medlánky

Závěru dvacetinkářské sezóny, za který lze Memoriál Rudolfa Drnce v Brně poprávu považovat, nebylo ani letos počasí dvakrát nakloněno. Jistě je to blížícím se podzimem a možná i trochu tím, že příděl krásného počasí byl letos vyčerpán na květnovém Openscale 2008. Memoriálová neděle přivítala účastníky teplotou pod 10 stupňů, která jen neochotně k polednímu nastoupala těsně pod 15-tý dílek teploměru. Vítr, nepřítel malých modelů, kolísal od 2m/s až po 6m/s, ale kdo měl štěstí, nacházel i chvíle relativního klidu s termikou. Takových okamžiků však bylo jako šafránu, takže se modely takřka po celou dobu soutěže potýkaly se značnou turbulencí způsobenou blízkými kopci, přes které vítr přicházel.

Vyhrát mohl jenom jeden, ale vítězem byl každý, kdo se do boje s větrem pustil. O nehody nebyla nouze a tak Adam Jeník urazil nos svému Focke-Wulfu Ta-152H, když model svižně vystoupal do solidní výšky, ze které pak vlivem větrného poryvu kolmo sklesal až do země. A tak jej Adam ještě před polednem zahangároval v kufru auta. Amputace křídla postihla pěkný model Miles Magister Martina Huka. Ani se nechce věřit, že jde o jeho první dvacetinku. Martin s úsměvem na rtu model opravil a předvedl skvělé lety, které ho vynesly do první desítky v pořadí. Oddělení nosné plochy od trupu zaznamenal i Michal Křepelka se Šmolíkem Š-39. Opět pomohl nejlepší modelářův přítel - sekunďák, a model soutěžil a předváděl skvělé lety dále, ty nejlepší a nejdelší však mimo soutěž. Mimochodem, tento model je (v současnosti jediným) plánkem dostupným na serveru Minimakety.cz (pokud jste ho nenašli, tak je zde) a to díky Radkovi Gregovskému, který jej dal pro nás/vás k dispozici. S modelem v jedné a s křídlem v druhé ruce se vracel i Robert Pajas, ale zkušení vědí, že jeho Beta Major má křídla odnímací a tak vteřiňák byste v Robertových rukou po takovém návratu hledali marně. A aby pochroumaných modelů mebylo málo, křídla si ulámal i Fairchild Standy Černého a jeho druhý model, výškový MiG I-222 jen zázrakem unikl vážnějšímu poškození po nárazu křídlem do polní cesty hned po pokusu o start. Takové štěstí už neměly modely PAC 750XL Tomáše Heinla a oba dvouplošníky Jirky Merty, Aero C-104 a Bucker 131 - všechny čeká oprava v klidu domova.

V polovině soutěže zavelel ředitel soutěže k přesunu, protože vítr unášel modely do vzletové a přistávací dráhy aeroklubového letiště, kde poměrně intenzivně operoval Zlin v podobě vlečné a tahal větroně nahoru co půl hodiny. Nové stanoviště vystavilo modely tvrdšímu povrchu a majitele modelu zase fyzicky náročnějšímu pohybu - pro modely se chodilo do kopce.

Vítězství ani ve větru neuletělo Ing. Koutnému, sic z obav ze ztráty svého špičkového Migu DIS ho nechal doma a do boje vyrazil s Arsenalem VG-36. Jeho druhý model, nový Spitfire Mk VII, se choval mírně jankovitě. Robert Pajas se slovy "vůbec mi ta Beta nelétá", předvedl z ruky i ze země lety těsně pod maximum modelu a přidat pár vteřinek, možná by vítěz ještě svého rozhodnutí s Migem DIS litoval. Ze třetího místa kryl Robertovi záda další člen Ke-PNUT Teamu, Adam Jeník se svým Fairchildem.

Účastníků v kategorii žáků a juniorů bylo právě tolik, aby se pěkně všichni vešli na "bednu". První místo vybojoval A.Stehlík s Kometem, následovaný A.Křižkou a Jiřím Sekerou.

Vyhlášení vítězů a rozdělování cen proběhlo v baru "U křivé vrtule", kam se všichni rádi přesunuli. Teplé klobásky, bramborová polévka a další pochutiny dodaly energii a tak k velké poradě zasedli modeláři, kteří si celý týden před Drncovým memoriálem vyměňovali (a někdy i ostřeji) názory na to, jak by se mělo dále ve dvacetinkách pokračovat, jaké připustit změny pravidel, atp. Výsledek? Openscale 2009 bude více "open", ale podrobněji poreferujeme později...

Bývá dobrým zvykem poděkovat všem, co se na hladké organizaci podíleli a nebudeme dělat ani dnes vyjímku. Jmenovitě tedy patří díky pořadateli soutěže Tomáši Heinlovi, řediteli soutěže Janu Děkaníkovi, bodovačům (Děkaník, Merta, Čerešňák) a časoměřičům (Děkaník, Čerešňák, Felda). Poděkování přidejme i všem, kteří Medlánky nemají za humny a i tak vážili cestu z Prahy, Ostravy, Zlína i Zábřehu.

Ročník 2008 můžeme pro dvacetinky tímto považovat za uzavřený.

text: ISim, Ruja, Felda
foto: ISim, Ruja, Robert, Felda

P.S. Další Robertovi fotografie najdete na Rajčeti (externí link).

Výsledková listina Výsledková listina ve formátu PDF (45kB)

Galerie