Zatím to není nijak limitováno, tlačenice na startu zrovna není.....
Souhlasím s Tondou - říkal, že neví, jak přepočítávat objem CO2 na miliampéry.
Ale i tak - na elektro jde postavit prakticky vše. Téměř. A to beru jako obrovské plus!
Sifony byly pokrokem, neboť se dal postavit i typ s krátkým čumákem nebo trupem. Na druhou stranu - vícemotoráky byly neskutečně letově problematické. Vzpomínám si na HP-42, co měl někdo z Anglánů - Peter Smart? Nahodit a seřídit všechny čtyři motory, doplnit a letět....krátký let byl byloženě výhrou, ambice na bednu nulové, vzhledem k požadovaným letovým sekundám.
Naproti tomu - na elektro by se to dalo postavit v pohodě, klidně i Do-X.
Co se týká maxima - ano, teoreticky lze létat neomezeně, ale na druhou stranu - i tak je letové maximum v podstatě přehnaně vysoké. Za klidu a ideálních podmínek lze naletět maximum bez rizika ulétnutí v termice či odlétnutí do nejbližšího lesa. Za běžných podmínek (na rozdíl od podvečerního polétání se soutěž koná, ať už je počesí ideální, či méně příznivé) je ale problém letět požadovaných 100s a méně bez rizika ulétnutí. Osobně bych se zasazoval za více anglický způsob hodnocení, tedy kratší dobu letu, aby byla reálně dosažitelná. Myslím, že 60s by bylo až dost.
Elektra je optimální, lze letět jakýkoliv čas, nicméně je těžší a tedy kinetická energie při sfouknutí je více znát, sám jsem to letos vyzloušel
Letět s dvackou je přece jen rozdílné, její hmotnost, plošné zatížení a vysoký kroutící moment jí umožňuje razantní start a vylétnutí z přízemní turbulence - myslím že je to jeden (ne-li hlavní) důvod výběru typů, které jsou právě v kurzu, tedy rychlé stíhačky z WWII. Než se utrhne dvou-tří-čtyřploch z přízemní turbulence, může jej tato "připlácnout" k zemi. Tedy riziko je daleko vyšší.
Stejně - a vlastně i hůř - jsou na tom sifony a elektry. U sifonů jsu první sekundy chodu motoru slabší, později motor "přidá" a tak je start odlišný. Přidáním otáček se zkrátí doba letu, tedy dosáhnout maxe u sifonů a elekter není zdaleka tak jednoduché, pokud model nenajde termiku.
Pokud postavíš elektru, nebude až takový problém naletět za vhodných podmínek maxe (mě se to nedaří), ale nejspíš se proběhneš nebo model ulétne. I proto bych byl pro snížení letového maxima, třeba na těch 60s. Pokud je model schopen uletět minutu, osobně si myslím, že je to dostatečná vizitka létavosti modelu.
Myslím, že elektry umožňují postavit opravdu širokou škálu typů a tím by se značně zpestřilo startovní pole. Je-li modelář motivován poměrně vysokými požadavky na dobu letu, rozhodně se těch "zajímavějších", ale méně létavých typů nedočkáme.
Je to námět na diskuzi a doufám, že to tady probereme.
Já jsem na letošní Trnávku v tomto směru nebyl úplně připraven, Fly Baby jsem vzal jako model, který čekal na RC a motor s reglerem a časovačem jsem osadil těsně před soutěží, kdy pak na doladění nebyl už čas. Neznámé vyosení motoru, těžiště, seřízení VOP, SOP a křidélek - to bylo neznámou. V podstatě jsem ji vzal jako "demonstrátor" na zkoušku a ladil a otloukal jsem ji až na Trnávce

Jak nezodpovědné!
Každopádně osaď model elektrou nebo nech sifon a přijeď do Brna. Alespoň zase pokecáme.
Máš ještě to Flamingo?
Odkaz na pravidla dával Dušan ve vláknu o Trnávce, ale v podstatě se neliší od "sifonových" pravidel - nakonec, Openscale se už od prvního ročníku létalo CO2/el jako jedna kategorie a nemyslím si, že by se něco ve vztahu k elektrám změnilo. I ty sifony se přece používaly různé provenience. Jak původní Modely, tak různé kubatury GM nebo Rainerovy skvosty z jeho dílny. A nikdy s tím nebyl problém.
Myslím, že když vezmeš sifonový model s jakoukoliv verzí nebo osadíš elektromotor buď s nějakým řízením nebo bateriemi napřímo, neuděláš chybu.
Asi tak...