Sopwith Tabloid - RC-min

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Steve
Reakce: 46

Re: Sopwith Tabloid - RC-min

Příspěvek od Steve » 14 pro 2023 23:10

To je ten tvůj? Camel nebo Snipe, či co jsi stavěl...?
U velkých se to i líp dělá, na mrňousech je to příliš malé a titěrné; řezat pak něco Olfou samozřejmě nelze...
Nejmaketovější je dodržet původní postup (jako u skutečných) :lol:
I na těch je to dost opruz ;)
0

Sopwith
Reakce: 37

Příspěvek od Sopwith » 15 pro 2023 08:33

Ano Sopwith Strutter.
Zkrátka to má Pavel super a je to dobrý nápad.
Jen jsem chtěl přiblížit jinou metodu. Dále už to tady nebudeme plevelit😁
0

Steve

Příspěvek od Steve » 15 pro 2023 13:37

V pohodě.
Je možné, že to přece jen může být vodítkem i k něčemu použitelnému u minimaket.
A k těm nýtkům, jak psal...
Taky jsem to zkoušel, disperzním lepidlem.
Lze to, největší problém je "stejnoměrnost", tedy velikost hlaviček nýtů. Jde to řešit nejméně dvěma způsoby, ale ještě nejsem v rozpoložení to znovu zkoušet ;)
Vzdálenosti i "lajna" se dá předkreslit, i když to v mnoha případech nebyla vždy čistá přímka. Ale stejná velikost je problém.
Jen pro ukázku, snad k věci - a už dám pokoj 8-)
P1430737res.jpg
P1430737res.jpg (59.24 KiB) Zobrazeno 13343 x
0

Pavel Stráník
Reakce: 38

Příspěvek od Pavel Stráník » 14 čer 2024 11:03

Abych tak nějak pokračoval v tomto vlákně, i když vlastní model je v tuto chvíli skoro hotový, byť nezalétaný, tak přidám další fotky jak stavba postupovala.
Protože patinu moc neumím, tak jsem moc neexperimentoval a udělal ji stříkáním tak jak jsem to nakoukal na Youtube a načetl na kitařských fórech. To se mi zdálo celkem zvládnutelné a myslím že jsem se toho jakš takš zhostil. Plátěné plochy bylo potřeba trochu maskovat Tamyia paskou, plechy na trupu byly snazší. Dřevěný povrch trupu je nastříkaný na světle hnědo a pak houbičkou a štětcem roztíranou olejovou barvou. Trochu otravné je, že se musí dělat každý plát překližky samostatně, aby se od sebe odlišily a nevypadalo to hračkovitě, jenže se mezitím musí počkat než olejovka na sousedním panelu zaschne a to opravdu dlouho trvá, v řádu dní. Tady těch plátů je naštěstí minimum.
50_kridla.jpg
51_trup.jpg
52_celek.jpg
Na fotkách je vidět že už jsou osazena kormidla, u takto malých modelů jako panty zásadně nepoužívám žádné folie nebo lepící pásky ale jen pantíky typu osička-trubička. Pohyblivé plochy musí chodit naprosto volně, kontrolu lehkosti chodu provádím fouknutím, případně se musí otáčet vlastní vahou. Z obdobného důvodu nepoužívám bowdeny (pokud není zbytí - viz křidélka u F4U Corsair a He-112), ale balzová táhla na ocasní plochy a náhon křidélek torzní hliníkovou trubkou. V tomto případě jsou křidélka i na horním křídle, tak jsou spojena s dolními, torzně ovládanými, tyčkou z uhlíku opět v miniaturních pantech - jako u originálu. Je to dost náročné na přesnost ale funguje to spolehlivě - mám to ověřené na Elephantovi.
0

Pavel Stráník

Příspěvek od Pavel Stráník » 14 čer 2024 11:14

No a pak už následují práce, kdy model dostává svůj tvar - kompletace. V této fázi dost záleží na přesnosti, čím víc si to uvědomuji tím víc přípravků používám. Ale možná je to jen můj dojem, dřív jsem modely sestavoval beze všeho jen tak v ruce, kolmost kontroloval proti skříni a zbytek jen kvalifikovaným pohledem - a ono to taky létalo.
Takže jsem vyrobil přípravek na ustavení dolních křídel vůči trupu a následně jej rozšířil i na ustavení křídel horních. Když vše drží jak má, přípravek se rozláme aby z něj šlo model dostat ven.
60_kompletace.jpg
61_kompletace.jpg
62_kompletace.jpg
63_kompletace.jpg
1
1 Obrázek

Pavel Stráník

Příspěvek od Pavel Stráník » 15 lis 2024 18:28

Když už byl model seskládaný, nadešel čas na detaily. On jich Tabloid zas tak moc nemá
76_palubovka.jpg
Palubní deska u letadel té doby zrovna noplývala množstvím přístrojů
77_palubovka.jpg
Navíc není ani moc dobře vidět, a to není ještě usazený pilot
78_pilot.jpg
V modelu musí být pilot. Vysochat tak hezkého pilota jako umí třeba Michal Křepelka neumím, ale snažil jsem se ...
1
1 Obrázek

Pavel Stráník

Příspěvek od Pavel Stráník » 15 lis 2024 18:34

S čím jsem se celkem vydováděl byl kulomet. Tabloid nesl jediný kulomet Lewis, který ještě nebyl upravený odlehčením pro letadla. Zřejmě namontovali to co našli ve zbrojním skladu pěší jednotky, jen odmontovali dvojnožku
70_kulomet.jpg
71_kulomet.jpg
75_kulomet.jpg
A takto už vypadá nabarvený, napatinovaný a osazený Lewis na Tabloidovi
1
1 Obrázek

Pavel Stráník

Příspěvek od Pavel Stráník » 15 lis 2024 18:39

Zbývá ještě poslední a největší detail - motor. Na tom je moc práce a nechtělo se mi mrhat časem dokud se neukáže že Tabloid je letuschopný. A to se prověřilo až v podzimním Hluku. Vozit model jen tak hozený v autě na sedadle se mi nechtělo, tak vznikla přepravní bedna - netušil jsem že její výroba si nezadá s postavením jednoduššího modelu. Ale je hotová a Tabloid do ní pěkně sedne.
90_model v bedně.jpg
0

Pavel Stráník

Příspěvek od Pavel Stráník » 15 lis 2024 18:56

Poslední zářiový víkend se konala dvoudenní soutěž a přátelské polétání s halovými modely ve sportovní hale v Hluku a toho jsem využil k zalétání Tabloida. Ne že by letěl k mé spokojenosti hned na první dobrou, bylo ho potřeba docela dost dovážit na předek a natlačit výškovkou, ale pak už letěl. Pravda, je potřeba se s ním trochu sžít, ale letí. Celková letová váha činí 105g, což přepočtem na plošné zatížení díky velké ploše křídel nevychází vůbec špatně, ale kdyby vážil o 20g méně, jak jsem si původně plánoval, bylo by to úplně jiné polétání. Ale model je to ke všemu i dost velký, trup je bachratý, tak to asi moc jinak dopadnout nemohlo. Zde si vypomohu letovými fotkami co v hale pořídil Staňa Valnoha, já měl ruce přibité k vysílači.
Přílohy
IMG_9908.jpg
IMG_9909.jpg
IMG_9933.jpg
IMG_9923.jpg
IMG_9915.jpg
2 Obrázek

caha54
Reakce: 9

Příspěvek od caha54 » 16 lis 2024 01:06

Zdravím Pavle
Krásná minimaketa. Mám dotaz. Jaký tam máš motor? Podle hmotnosti bych typoval 10 g 1811 a baterku dvoučlánek Li- Pol 500 mAh
0

Pavel Stráník

Příspěvek od Pavel Stráník » 16 lis 2024 07:55

Ano, motor je tam 1811, 10g, kv=3800. Baterka je jednočlánek 300mAh. Regulátor jakýsi ani ne gramový 3A z Aliexpressu bez BEC, přijímač je JETI mikro bez konektorů. Tři 2g serva taky z Aliexpressu. Jediný problém byl s přijímačem, musel se přes JETIBOX nastavit aby fungoval na napětí 3,2V.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 16 lis 2024 17:30

Je to tento regrer? Případně v zelené verzi.....
reglerek8.jpg
reglerek8.jpg (79.25 KiB) Zobrazeno 8043 x

Ta patina - přelepil jsi porty a jemně přestříkal tmavším odstínem nebo jinou barvou?
0

Odpovědět