Opět, po několikáté, mě láká Dreidecker.
Jednoho Dreideckera, Dvacetinku podle vlastního návrhu jsem kdysi dávno měl, někdy okolo roku 1980.
Ale je to strašně dávno a tak jen vím, že létal, ale nic víc.
Nyní se tedy po několikáté vracím k tomuto typu.
Stavělo ho tady víc lidí, ale potřeboval bych vědět, jaké kdo dělal seřízení a jak to komu létalo.
Tohle mi na všech, i podrobných, popisech stavby chybí.
I v návaznosti na viewtopic.php?f=6&t=1046 kde jsem si přes různé informace jakýsi názor udělal.
Rád bych tedy věděl:
- jak si poradit s fokkerovsky typicky potlačenou VOP. Nechci prznit trup (kvůli bodování a hlavně kvůli sobě) "narovnáním" VOP do roviny
horního podélníku. Údajně tady proběhla nějaká diskuze na toto téma, ale nenašel jsem ji.
Dodržení maketové polohy VOP způsobí opticky nesmyslné nastavení křídla vůči trupu i při nastavení "rozumného" (cca 2,5°) podélného seřízení.
To že poletí nahrbený mi nevadí, ale nějak se mi příčí "šílený" náběh křídla.
- Jak nastavit křídla vůči sobě? Mám v úmyslu nastavit střední křídlo vůči VOP na +2,5, dolní cca 1,5-2°, horní pak 3-3,5°.
Není to málo? ILK uvádí v Modeláři střední křídlo +5°a ostatní po půl stupni, ale opačně (dolní menší a horní větší úhel náběhu), než vyplynulo z
dotazů na zmíněném viewtopic.php?f=6&t=1046
- Vzepětí podle mě nejde neudělat, tam se asi s bodovou ztrátou budu muset smířit. Raději než kdyby nelétal.
Nějaké rady, na co si dát pozor?