M-oř Skylark

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Lubomir Koutny
Reakce: 32

M-oř Skylark

Příspěvek od Lubomir Koutny » 14 srp 2024 10:26

Před mnoha roky jsem od svého známého Finemana z USA dostal dvě krásné barevné fotky letounu s krátkým startem SKYLARK, první s klasickým podvozek v barvě bílá s červeným spodkem trupu, druhá s příďákem a modrým spodkem trupu. Bohužel chyběl třípohled. TAk podle návodu v Aero WWI jsem si nakreslil plánek oříška, toho pak stavěl náš Petr, který byl tehdy na vojně. Mnohem pečlivěji a se stříkaným povrchem je postavil Ivo Červenka. NIcméně na soutěžích se projevil chybějící 3-pohled značnou srážkou bodů a tak jsem požádal redakci L+K zda by bylo možné někde sehnat onen 3-pohled, stalo se a tento byl publikován. Letoun je pro oříška velmi vhodný, protože pro krátké starty vysouvá velkou vztlakovou klapku, která zvětšuje plochu křídla o třetinu, což umožňuje pomalý let.
Před pár roky jsem si podle nových podkladů nakreslil plánek nového SKYLARKa a postavil jej, totéž udělal i Ivoš, on opět povrchovou úpravou stříkáním Humbrolkami, kdežto já ve snaze o minimální hmotnost, potah papírem PLYSPANE. První lety byly v hale ve Střelicích s výškou stropu 8m, letová váha modelu byla 9g z toho svazek o délce 430 mm vážil 2,3g teoreticky do něj bylo možné při teplotě v hale 18st,C natočit maximálně 2000 otáček, točil jsem na 80%, tedy 1600 a model tam letěm moc hezky, po 15s byl u stropu a po něm jezdil vrtulí půl minuty, pak pomalu sestupoval a přistál po 80 s. Hezké lety byly i v nádražní hale Brno Krpole, ale při teplotách kolem 10st C. Když nám tuto halu začali bourat tak jsem zkoušel létat venku, bezvětří je u nás ráno do 9 h a pak navečer asi tak hodinu před západem slunka. Uřízl jsenm novou gumu na svazek jaký byl použitý v hale, tedy délka 430 mm a váze 2,3g. První let byl podvečer na velkém parkovišti před našim barákem. Teplota přes 20 C, ještě prohřátý asfalt, točím 1200 a těsně před startem projelo auto, které asi utrhlo bublinu přehřátého vzduchu, následoval nádherný let do výšky asi 2Om s pomalým sestupem a časem 75s, model přistával se zcela vytočenou gumou těsně vedle paneláku. Bylo jasné, že jsem měl velkou kliku a tak další lety již byly na mém velkém plácku u dálničního přivaděče. Zjistil jsem, že unavený svazek ztrácí moment, dosažená výška při stejných natočených obrátkách byla čím dál, tím menší a model přistával se zbytkem poloviny z natočených obrátek, pokud se objevil sebemenší průvan, pak model hned po větru ztrácel výšku a přistával.
Uřízl jsem novou silnější gumu na svazek o délce 400 mm a stejné váze, 2,3 g s tímto svazkem model na 600 otáček prudce stoupá do výšky 2Om a dosahuje časy kolem minuty i když již má asi 15 natočení tak přebytek výkonu je tak velký, že dosažená výška je prakticky stejná,pouze u zadniho závěsu zůstává uzel na svazku, takže na konec letu je model těžký na zadek, let končí velkým zhoupnutím. Zatím jsem si netroufl natočit více jak 700 otáček, Výška pak je vysoko nad střechou paneláku, čas kolem 70s a riziko, že model zůstane někde vysoko je značné, Sundávání z římsy okna i jen v 10m výšce si vyžadovalo improvizaci v pridlužování mého teleskopického prutu a zápas o jeho stabilitu ve svislé poloze...
Přílohy
DSCN6514.JPG
DSCN6512.JPG
DSCN6506.JPG
DSCN6520.JPG
DSCN6521.JPG
DSCN6511.JPG
DSCN6511.JPG (17.54 KiB) Zobrazeno 18747 x
0

Lubomir Koutny

Re: M-oř Skylark

Příspěvek od Lubomir Koutny » 14 srp 2024 13:38

Tak se mi podařilo objevit onem 3-pohled Skylarka z L+K, ale zatím marně pátrám po fotkách
0

Ivan Horníček
Reakce: 98

Příspěvek od Ivan Horníček » 14 srp 2024 14:28

Skylark Ivoše.
Přílohy
Obrázek WhatsApp, 2024-07-19 v 20.29.19_69278539nn.jpg
0

Ivan Horníček

Příspěvek od Ivan Horníček » 14 srp 2024 14:31

A ten je můj.
Přílohy
IMG_0022.jpg
0

Ivan Horníček

Příspěvek od Ivan Horníček » 14 srp 2024 14:48

Foto, možná tohle.
Přílohy
robt-skylark (1).jpg
robt-skylark (1).jpg (34.31 KiB) Zobrazeno 18719 x
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 14 srp 2024 17:45

Ivane moc děkuji za spolupráci. Kdo hledá tak najde. Napřed jsem marně prohledával archív, pak plánek oříška i dvacetinky Toma Heinla.Ale perfektní podklady jsem našel až v krabici, kde původně byl i model. Nové stavitele jistě bude zajímat zasvěcený text od pana Balouse. Takže vše přikládám. A mám dotaz kolik váží vaše oříšky ? Ten Ivošův je nádherný!
Přílohy
3p .jpg
L+K text + 3p.jpg
A .jpg
B .jpg
0

Odpovědět