Oříšek Macchi M.7
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
- Reakce: 31
Oříšek Macchi M.7
V roce 1993 jsem nakreslil stavební výkres M.7 a tento typ pak perfektně postavil i zalétal Michal Karlík, byl to on, kdi s tímto typem pak vyhrál druhou soutěž INTERSCALE v Prostějově. Po mnoha letech jsem si tento typ postavil i já, můj model je asi o dost těžší, má složité barevné provedení a zatím zalétávání na mém plácku mezi paneláky není vůbec snadné,
- Přílohy
-
- 3 .jpg (35.89 KiB) Zobrazeno 5714 x
-
- 1.jpg (41.73 KiB) Zobrazeno 5714 x
-
- 2.jpg (39.19 KiB) Zobrazeno 5714 x
0
-
Re: Oříšek Macchi M.7
Nemám možnost zalétávat v hale, ani nízkou jetelinu jako Michal. tak musím být opatrný, abych model nerozbil. První lety byly se svazkem z gumy od Kaliny TAN SS 2,42 g/m m svazek o délce 400 mm na poměrně dlouhém motorsticku by měl snést maximálně 1800 otáček při 25 C. Při prvním natočení na 600 ot T = 6 C model sotva z počátku letěl horizont a pak rychle klesal, druhé natočení na 750 ot a výsledek podobný, sestup v úzké levé spirále.
Zdá se, že na těžší model s vrtulí 120/150 se svazek moc tenký. Takže nový svazek z gumy TAN SS 01/2015 3,6 g/m p délce 320 mm a váze 2.3g N max 1380 ot. , byl o 20 mm zkrácený motorstic a u žehličky nakroucen negativ na koncích pravýcch stran křídel. 3.12. v poledne bylo pod mrakem 3 st. C a vlhko, bohužel vlhko způsobilo zvlnění potahu z kondenzátorového papíru křídel a tím téměř ztrátu negativů. První natočení na 500 otáček dalo velký moment, po startu model vystoupil do výšky 2,5m, ale pak přešel do velmi úzké levé zatáčky a rychlého klesání, opět let cca 10s a značný zbytek otáček, na něj let v klesavém okruhu o průměru 8m. Po vytočení svazku zkouším klouzavý let a ten je dost strmý, model se zdá těžký na nos, doma další zkrácení motorsticku o 7 mm a natažení VOP. Bude se čekat na lepší počasí. Zatím doplňuji podklady o barvy z internetu.
Zdá se, že na těžší model s vrtulí 120/150 se svazek moc tenký. Takže nový svazek z gumy TAN SS 01/2015 3,6 g/m p délce 320 mm a váze 2.3g N max 1380 ot. , byl o 20 mm zkrácený motorstic a u žehličky nakroucen negativ na koncích pravýcch stran křídel. 3.12. v poledne bylo pod mrakem 3 st. C a vlhko, bohužel vlhko způsobilo zvlnění potahu z kondenzátorového papíru křídel a tím téměř ztrátu negativů. První natočení na 500 otáček dalo velký moment, po startu model vystoupil do výšky 2,5m, ale pak přešel do velmi úzké levé zatáčky a rychlého klesání, opět let cca 10s a značný zbytek otáček, na něj let v klesavém okruhu o průměru 8m. Po vytočení svazku zkouším klouzavý let a ten je dost strmý, model se zdá těžký na nos, doma další zkrácení motorsticku o 7 mm a natažení VOP. Bude se čekat na lepší počasí. Zatím doplňuji podklady o barvy z internetu.
- Přílohy
-
- M7_.jpg (40.36 KiB) Zobrazeno 5583 x
0
-
Dnes za poledne svítilo slunce bylo tepleji 7 C a hlavně menší vlhko. Takže další test, na 600 ot. po startu výška 3m, ale pak rychlý sestup v levé spirále-let pod 10s. Znovu točím 600 a srovnávám SOP do osy trupu, na špičku SOP přidávám 0,3 g plastelimy a startuji bez náklonu, následuje hezký výstup do výšky 5m a tam oktuhy o průměru 12m, zárove%n přišel první závan ptůvanu do 1m/s odnášející model k vysokému smrku takže posledgní okruhy byly asi metr od větví, ale to již skončil motor a model hezky klouzákem po 20s přistál. Spokokenost se seřízením. Jenže v hale na 1200 ot by model asi stoupal do výšjy 12 až 15m, takže pokud bude nižší hala, pak asi to bude chtít slabší svazek, tak asi smyčka 3,1 g/m p délce 360mm. mebo dpkonce znovu ve Střelicích zkusit Kalinovu 2,42 g/m. Dnes jsem již nepokračoval, začalo to trichu foukat...
0
-
Asi jsem měl napsat, že při pokusu o foto letových záběrů došlo k poruše objektivu u mého Nikonu COOKPIX S 7000, Marně se to pokoušely opravit všechny foto servisy v Brně, technik NIkon pan Neplech i centrum v Táboře, kde mi řekli, že nové objektivy pro tento typ již Nikon nedodává. Takže jsem to zkusil sám a pomocí dvou modelářských špendlíků jsem nejprve se snažil vyčistit prostor mezi jednotlivými díly objektivu a pak zasunutý objektiv násilím vytáhnout. Povedlo se foťák zase funguje i když při vysouvání objektivu trošku vrčí. Povzbuzen úspěchem jsem se pokusil o totéž u mého prvního kompaktu OLYMPUS C 60 ZOOM, o kterém všichni opraváři tvrdili, že má zničenou celou mechaniku, vylámané zuby pastorku atd. Po deseti letech i tento ožil a dnes jsem s ním dělal opět fotky.
Bylo bezvětří, pod mrakem teplota +7C. Ještě doma při 22C jsem do svazku natočil 800 a pak šel na svůj plácek. Pouze jeden let, ale ten stál za to, krásný strmý výstup v otevřené levé zatáčce do výšky 8 m, tam několik okruhů o průměru 12m, pomalý sestup a po 25s měkké přistání se zbytkem 50 obrátek.
Tedy v průměru 30 otáček za sec. Extrapolací lze spočítat, že při teplotě přes +25 C lze maximálně při soutěži natočit 1500 otáček a tomu by odpovídal čas 50s. Otázkou je jak vysoká by musela být hala, možná by se to dalo řešit svazkem z měkčí gumy s větším koeficientem otáček,
Bylo bezvětří, pod mrakem teplota +7C. Ještě doma při 22C jsem do svazku natočil 800 a pak šel na svůj plácek. Pouze jeden let, ale ten stál za to, krásný strmý výstup v otevřené levé zatáčce do výšky 8 m, tam několik okruhů o průměru 12m, pomalý sestup a po 25s měkké přistání se zbytkem 50 obrátek.
Tedy v průměru 30 otáček za sec. Extrapolací lze spočítat, že při teplotě přes +25 C lze maximálně při soutěži natočit 1500 otáček a tomu by odpovídal čas 50s. Otázkou je jak vysoká by musela být hala, možná by se to dalo řešit svazkem z měkčí gumy s větším koeficientem otáček,
0
-
Dnes 20.01.2024 odpoledne bylo skoro jasno, bezvětří a teplota +6C. Vzal jsem gumu TAN SS 01/2015 a uřízl ji na 2,95 g/m svazek o délce 360 mm a namazaný ricinovým olejem váží 2,35g tedy přesně steně jako kratší z originál gumy 3,6 g/m při minulém testu. Doma v teple točím 900 ot. beru s sebou natáčedlo, stopky a foťák, Je bezvětří, mačkám stopky a startuji jako obvykle, model rychle nastoupá 4m, pak úzký okruh v horizontu a sestup v levé spirále, přistání za 13s s polovinou obrátek, rychle model zvedám a znovu hážu, pokračuji v měření, součet obou letů je slabých 25s.Je potřeba upravit SOP výchylka doprava a natáhnout VOP, Fotím model na lavičce, ale převrací jej vítr, Ano začalo foukat a potřebné úpravy dělám doma, uvidíme zda ještě letos bude vhodné počasí, nebo vše se odzkouší až ve Střelické hale při teplotě 18C a na 1200 otáček, kdy by model měl letět 40s.
0
-
Dnes 27.12..2024 bylo nádherné počasí, Dopoledne jsme byli s Petrem na běžkách na Vysočině, na Fryšavském ledovci to byla paráda, jinde není dost sněhu. Po příjezdu do Brna, kde bylo také jasno, bezvětří a teplota +6C, jsem neváhal hned vzal oříška M.7, zkontroloval potřebné úpravy seřízení SOP a VOP, v klidu v teple natočil 900 otáček a šel testovat na svůj plácek, Start byl parádní, pěkný výstup do výšky 5m, tam mnoho okruhů v horizontu a velmi pomalý sestup, měkké přistání a stopky ukázaly 30s. Naprostá spokojenost, tak že mohu doufat, že ve Střelicách na 1200 otáček při startu od země model poletí 40s a na závodech ve vysoké hele na 1500 snad i 50s.
Pak jsem natočil 700 a chtěl dělat fotky mým Nikonem, který jsem před týdnem opravil. Opět hezký start, ale také přišel zývan větru a ten odnášel model na západ k dálničnímu přivaděči, pokus o záběr v protisvětle ze vzdálenosti 40m nestál za nic, stejně jako i druhý, kdy již model padá ze stromu do keřů, Pracné vyndávání a při tom poškození výpletu, jde se domů.
Pak jsem natočil 700 a chtěl dělat fotky mým Nikonem, který jsem před týdnem opravil. Opět hezký start, ale také přišel zývan větru a ten odnášel model na západ k dálničnímu přivaděči, pokus o záběr v protisvětle ze vzdálenosti 40m nestál za nic, stejně jako i druhý, kdy již model padá ze stromu do keřů, Pracné vyndávání a při tom poškození výpletu, jde se domů.
0
-
Sobota 28.12. inverze a stejné počasí jako včera. Z měkčí gumy 02/2012 jsem uřízl dva tenčí svazky pro létání v nižších halách, Ten delší l=390 mm váží opět 2,3 5g tedy 3,0 g/m a při K=12 jsou maximální možné otáčky Nmax=1880 při teplotě +25C. Nový nezaběhnutý svazek namazaný ricinovým olejem jsem dal do modelu a v teple obýváku natočil 1000 otáček. Byl jsem zvědavý jak při teplotě +6C bude svazek pracovat, připravil jsem stopky a otevřel fotoaparát. Start byl perfektní do výšky 6m a tam za dalšího mírného stoupání okruhy o průměru 12m se model pomalu přesouval k vysokému paneláku a smrku, Povedlo se mi hned několik hezkých letových záběrů, bohužel nějak jsem povrtal můj PC, takže nemohu udělat ty správné výřezy, takže fotky jsou surové, bez úprav. Málem bych zapomněl na to nejdůležitější, stopky po měkkém přistání ukázaly 40 s. Tedy s tímto svazkem vrtule točí 25 ot/s, což je lepší, než jsem doufal.
0
-
- Reakce: 38
-
Pavle děkuji za pochvalu, to potěší od odborníka pracujícího s perfektním vybavením, zvláště když mé fotky jsou dělány laciným kompaktem Nikon Lumix, který měl poruchu objektivu a žádný fotoservis v této zemi jej nebyl schopen opravit. Takže já elektrikář a naprostý amatér v oboru jsem to risknul a povedlo se.
Při focení takovým kompaktem jsou zcela marné záběry oproti čisté obloze protože model o velikosti 0,3m je tak malý, že takový aparát na něj není schopen zaostřít a expozice se buď vůbec nekoná, nebo to cvakne po mnoha vteřinách. Snažím se proto mít v záběru i něco většího, strom, nebo část baráku, na to se zaostří a expozice je v setině sekundy. Při dobrých světelných podmínkách je pak obojí v rozsahu hloubky ostrosti a v počítači lze často výřezem i ten pevný objekt odříznout.
Dalším problémem bylo pro tento citlivý model najít správné seřízení a vhodný svazek, ten se povedl až na šestý pokus,
Při focení takovým kompaktem jsou zcela marné záběry oproti čisté obloze protože model o velikosti 0,3m je tak malý, že takový aparát na něj není schopen zaostřít a expozice se buď vůbec nekoná, nebo to cvakne po mnoha vteřinách. Snažím se proto mít v záběru i něco většího, strom, nebo část baráku, na to se zaostří a expozice je v setině sekundy. Při dobrých světelných podmínkách je pak obojí v rozsahu hloubky ostrosti a v počítači lze často výřezem i ten pevný objekt odříznout.
Dalším problémem bylo pro tento citlivý model najít správné seřízení a vhodný svazek, ten se povedl až na šestý pokus,
0
Lumix není Nikon, ale PanasonicLubomir Koutny píše: ↑01 led 2025 10:32...........mé fotky jsou dělány laciným kompaktem Nikon Lumix, který měl poruchu objektivu a žádný fotoservis v této zemi jej nebyl schopen opravit. Takže já elektrikář a naprostý amatér v oboru jsem to risknul a povedlo se.
...........
V případě vzdáleného modelu samozřejmě pomůže optický zoom. Pokud foťák model "nevidí" - zejména na "prázdné", modré obloze, kdy se nemá na co zaostřit, pokud není přesně v ostřícím bodu model, pak pomůže "předostření". Namáčknutím zaostřit na stejně vzdálený předmět o podobných světelných podmínkách, třeba sluncem nasvícený strom, a pak s takto zaostřeným objektivem najít model a "domáčknout". Foťák už nebude ostřit a jen exponuje.
Panasonic Lumix mám, fotí výborně, ale zrcadlovka je samozřejmě lepší, zejména pokud umí zoomovat nebo má vyměnitelný objektiv s manuálním nebo automatickým ostřením. Nikon, o kterém píšeš, by mohl být spíš Coolpix než Lumix, ale to je "mýdlová krabička", světelně dobrý, ale na malé pohybující se předměty, rychlé sportovní záběry a pod spíše nevhodný. Není špatný, ale spíš na rodinné fotky, dovolenou a statické fotky.
0
-
Moc se omlouvám za popletení názvů mých foťáků. Vůbec nejlepší je Zenit E s fantastickým objektivem Helios. Tím jsem dělal své nejlepší fotky a také vyhrál první cenu Aeromodelleru. Letové záběry snadno a bez problémů,
Můj první digitál kompakt je OLYMPUS CAMEDIA C-60 ZOOM se kterýn jsem byl moc spokojený, výhodou pro letové záběry je, že má hledáček. Po dvanácti letech focení jsem jej zničil tím, že bez brašny mi v kapse těsných kalhot se spustilo otevírání objektivu a tento se zasekl. Žádný servis jej nechtěl opravit, tvrdili, že je zničený pastorek mechaniky a je otížné jej demontovat.
Pak jsem si koupil Panasonic Lumix a hezky fotil 10 let, na soutěži v Jihlavě jeden z chlapců z mého kroužku pustil kabeku ve které byl tento foťák a láhev s vodou z výšky 1/2 m na trávu letiště. Od té doby polovina záběru je neostrá (vypadla jedna miniaturní kulička ze čtyř, které zaručují rovinu). Fotoservis odhadl cenu opravy 5000 Kč a záruka jen 1/2 roku.
Proto jsem koupil NIkon COOMPLIX, tím jsem fotil 7 let a před Vánocemi porucha obkektivu, měl jsem dojem, že mezi tubusy se dostal úlomek listu z ořecha, žádný fotoservis v Brně,technik Nikonu ani cebtrum Nikon v Táboře to neopravili, Nikon již náhradí objektivy nedodává. Uvažoval jsem o koupi Panasonic Lumix DC- FZ 82 umí dodatečně zaostři zvolený bod v již vyfoceném záběru---Ale ta váha...
Ze zoufalství jsem to já lajik amatér zkusil a opravou Nikona sám pomocí modelářslých špendlíků odstranil nečistotu mezi tubusy objektivu. srovnal je a násilím objektiv vytáhl. Foťák začal znovu pracovat jen při pohybu objektivu trochu vrčí. Povzbuzen úspěchem jsem se o podobnlu opravu pokusil i u Olympusu a i tam se zadařilo, po 15 ti letech znovu fotí.
Můj první digitál kompakt je OLYMPUS CAMEDIA C-60 ZOOM se kterýn jsem byl moc spokojený, výhodou pro letové záběry je, že má hledáček. Po dvanácti letech focení jsem jej zničil tím, že bez brašny mi v kapse těsných kalhot se spustilo otevírání objektivu a tento se zasekl. Žádný servis jej nechtěl opravit, tvrdili, že je zničený pastorek mechaniky a je otížné jej demontovat.
Pak jsem si koupil Panasonic Lumix a hezky fotil 10 let, na soutěži v Jihlavě jeden z chlapců z mého kroužku pustil kabeku ve které byl tento foťák a láhev s vodou z výšky 1/2 m na trávu letiště. Od té doby polovina záběru je neostrá (vypadla jedna miniaturní kulička ze čtyř, které zaručují rovinu). Fotoservis odhadl cenu opravy 5000 Kč a záruka jen 1/2 roku.
Proto jsem koupil NIkon COOMPLIX, tím jsem fotil 7 let a před Vánocemi porucha obkektivu, měl jsem dojem, že mezi tubusy se dostal úlomek listu z ořecha, žádný fotoservis v Brně,technik Nikonu ani cebtrum Nikon v Táboře to neopravili, Nikon již náhradí objektivy nedodává. Uvažoval jsem o koupi Panasonic Lumix DC- FZ 82 umí dodatečně zaostři zvolený bod v již vyfoceném záběru---Ale ta váha...
Ze zoufalství jsem to já lajik amatér zkusil a opravou Nikona sám pomocí modelářslých špendlíků odstranil nečistotu mezi tubusy objektivu. srovnal je a násilím objektiv vytáhl. Foťák začal znovu pracovat jen při pohybu objektivu trochu vrčí. Povzbuzen úspěchem jsem se o podobnlu opravu pokusil i u Olympusu a i tam se zadařilo, po 15 ti letech znovu fotí.
0
-
Asi bych měl poděkpvat za rady, jak foti proti modré obloze malý model pomoci předostření. Jenže tento ořísěk létajícího člunu Macchi M.7 byl focen při jeho nejdelším letu 40s a to jsem udělal 5 záběrů když v druhé polovině letu byl model poblíž paneláku. Takže na každý záběr 4 s a v té doběje třeba vybrat záběr, kdy je dobře natočený. Z těch pěti jsem vybral tři nejlepší a považuji to za maximum možného
0