Cessna 195 turbo jako M-oř

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 33

Re: Cessna 195 turbo jako M-oř

Příspěvek od Lubomir Koutny » 03 čer 2025 16:51

Petře nevím zda jsi zkusil dát můj problém na to Aukro, jak jsi radil, nebo to jen byla HRABĚCI RADA ? Nicméně nechal jsem si to v Jasyku vytisknout v barvě,dal do mikrotenového sáčku, aby to déšť nezničil a připnul rysováčky na strom na paloučku vedle lavičky, kde jsem natáčedlo zapomněl, Asi to bude lepší než Aukro. Také se mi ozval Jirka Doležel, žejiž pro mne nové natáčedlo vyrobil, Takže příští týden mohu zase létat.
0

Matys
Reakce: 0

Příspěvek od Matys » 03 čer 2025 18:07

Obávám se, že se zde nejdá o hraběcí radu, ale o celkové nepochopení poznámky o Aukru.

Dovolím si naznačiti, že Steve to myslel tak, že pokud už osoba, která natáčedlo našla, poznala, že se nejedná jen o uřízlý šlehač, ale o pomůcku neocenitelné hodnoty a nehodila jej do nejbližší sběrné nádoby, kde s odpuštěním, s největší pravděpodobností natáčedlo skončilo, pak by jistě nelenila a pokusila by se takto nabytou hodnotu zpeněžit na aukčním portálu Aukro, kde by jej nabídla v akci od korunky, případně za jinou nuznou hodnotu. Nicméně se obávám, že pro naprostou většinu populace této zeměkoule (pokud je někdo jiného názoru zeměplacky) je rozdíl mezi ztraceným natáčedlem a odhozeným odpadem mimo rozlišovací schpnosti. Bohužel

Dále si dovolím namítnouti, že v rámci litery zákona jste se vyvěšením letáčku dopustil přestupku, který je naštěstí v našich končinách zcela netrestán a číní jej všichni, kteří podobné letáčky vyvěšují.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 04 čer 2025 17:25

Ano. souhlasím. Jedna důchodkyně z paneláku vedle plácku mi řekla, že něco podobného se žlutým držadlem viděla v kontejneru, ten však již byl mezitím vyprázdněn.
Přiznám se že nevím jaký přestupek jsem vyvěšení letáčku udělal.
0

Matys
Reakce: 0

Příspěvek od Matys » 04 čer 2025 19:39

Natáčedlo mě samozřejmě mrzí.

Pokud jde o přestupek, pak záleží na tom jak aktivní by byl případný oznamovatel a jak striktní je v tomto ohledu případná vyhláška místní části. V případě, že by někdo měl chuť prudit (protože normálně by si letáček lidé max přečetli) a zavolal by strážníky, tak ti by se v rámci oznámemí museli dostavi a museli by řešit. Pravděpodobně by se podle §5 zákona 251/2016Sb, případně zákona 200/1990 Sb (pozdější znění) jednalo o znečišťování veřejného prostranství (ano, dle litery zákona je takovýto leták odpadkem a patří tedy do sběrné nádoby a ne na strom). Dle kreatitvity strážníku by se mohlo jednat i o nelegální výlep, řešený dle místní vyhlášky, případně u extrémních zelenohlavů by se ty připínáčky staly nástrojem poškozování veřejné zeleně.
Bohužel, vzhledem k uvedenému kontaktu na Vaší osobu by jste byl snadno dohledán a s největší pravděpodobností pokárán (věřím v rozumnou mysl strážníka) nicméně zákon na to pamatuje pokutou až do výše 30.000 Kč.
Neberte to zle, ale najdou se lidé, kteří takovéto poňoukání vyhledávají a baví se tím. Udávalo se dřív, udává se pořád a udávat se bude.

Navíc bych trochu varoval před takovýmto uvedením telefonnío čísla i s meilovou adresou, takto veřejně.
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 04 čer 2025 19:51

Steve píše:
31 kvě 2025 22:03
Hodí to na Aukro...
Ano, byla to jen reakce na úvahu:
Ten kdo je našel se neozval, samozřejmě, že bych se revanšoval, takže pokud to není gumičká, tak nevím na co mu bude? Nebo to vhodil do popelnice ?

Nenapadlo mě, že je nutno vysvětlit, že spoustu neznámých "krámů" (z pohledu neznalého, vypadá to jako polámané, když tomu chybí míchací část) nálezci, třeba na půdách z dědictví a pod. hodí do kontejneru nebo zkusí udat na Aukru.
A tedy nahlédnout a sledovat, jestli to někdo nezkusí prodat.
Příště to nejspíš více rozvedu...
Nebo to nechám být...
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 čer 2025 09:28

Díky za vysvětlení, T´takže adresu na letáčku odtrhnu, telefon adresa a email jsou jen na natáčedle a nikdo se neozval. Asi má pravdu ta důchodkyně, nějaký blb to z lavičky zvedl misto toho aby zavolal, tak to hodil do popelnice.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 07 čer 2025 11:54

Dnes 7.6. v 9 h bezvětří. 18 C, pod mrakem ale vlhko po nočním dešti. S novým natáčedlem od Jirky Doležela natáčím bez brejlí a pracně odečítám malinké číslice na počítadle. Na první let točím 1000 hezký výstup v pravých kruzích do 6 m let 30s a přistání s velkým zbytkem. Slaboučký průvan od východu zanášel model ke smrku.
Na druný let točím 1300, start posouvám trochu do leva, impozantní stoupavý let v pravé spirále to výšky přes 15m, tam dlouhá výdž a pomalé posouvání se dále na východ (proboha směr průvanu se otočil), pomalý sestup a po 70s model mizí když již byl nad budovou trafostanice, ta má dva stupně střechy, na té nižší šikmé model není, na tu vyšší rovnou není vidět, myslím, že tam model sedí, Je mi jasné, že já stařec, tam nevylezu, marně vyhlížím nějakého mladého cyklistu, co tam občas jezdí, že bych ho poprosil, aby tam vylezl. Ještě ze zoufalství obcházím celou trafostanici a najednou na zemi u té vysoké části vidím nepoškozený model. Ten zřejmě přeletěl celou střechu a při sestupu již mimo ni narazil do stěny a spadl na zem. Lze jen odhadnout, že celý let byl asi 80 s. Více jsem již neriskoval a spokojený šel domů. Otázkou je kde je nějaká hala ve které bych mohl létat a natočit takovýxh 1800 obrátek ?
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 10 čer 2025 11:30

Dnes ráno v 9 h bezvětří, sucho 15C. Beru bedny s Cessnou a pistácii, jenže již cestou cítím slabé závany průvanu a ty jsou silné při přechodu dálničního přivaděče, je mi jasné, že jsou to víry za projíždějícími auty, jenže občasné slabší závany jsou již i na plácku, Beru Cessnu a do nového svazku z tenčí gumy 2,4 g/m l=400 1,95 g do kterého lze maximálně točit 2000 ot při 25C a asi 1700 při 15C, točím 1000, teoreticky by měl model s lehčím svazkem již létat bez dovažování plastelinou na kuželu vrtule, ale praxe je jiná. Dlouho čekám, až se průvan uklidní a startuji, výstup do výšky 4m, pak lehké sesypání nataženého modelu, ve 2m vybrání a několik okruhů se stoupáním proti průvanu a klesáním proti němu, čas 20 s, Zkusím to ještě u paneláku za parčíkem, ale i tam je průvan i když menší, hezký let ve výšce 3 m končí na parapetu okna před kterým jsou struny na sušení prádla. Složitá operace protahování modelu mezi strunami skončila bez poškození, ale také rozhodnutím, že toho bylo dost.
Otevírám bednu s pistácii, beru malého Hornisse a točím 700, hezký začátek letu, ale po 10s průvan model sráží k zemi. Beru Mr, Smoothie, ten má menší plochu a bude rychlejší, opět točím 700 a model letí nádherně stabilně ve výšce 7m asi 25s. Ale to již začalo opravdu foukat, vítr sfoukl obě krabice s modely z lavičky. ve vzduchu je obrátil a vysypal na zem, jako zázrakem žádný model nebyl poškozen, Pomalu jsem vše prohlédl naskládal do krabic a šel domů. Ano měl jsem být na plácku o hodinu dříve,,kdy bylo opravdu bezvětří.
Přílohy
DSCN7199.JPG
DSCN7197.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 10 čer 2025 20:10

Dnes večer bezvětří 22 C
Cessna 1100 ot. výška 6m 50s
Pistácia:
Starý Sonerai 1100 ot 55s výška 6m výborné