Su-26M s turbínou M601
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 38
Su-26M s turbínou M601
Na googlu je velmi zajímavý výtvor : původně ruský akrobatický speciál Su-26 Američané motorizovali českým turbopropem M601 a zkoušeli s různými vrtulemi. Uvažuji o stavbě M-oř s třílistou vrtulí, Model má velmi dlouhou příď, vejde se tam opradu extrémě dlouhý svazek, jehož těžiště může být totožné s těžištěm celého modelu, Problémen je dost složítá konstrukce přídě , složité barevné provedení a zřejmě i dost velká letová váha, Avšak největší problém bude přesné nastavení vyosení vrtule na tak dlouhé přídi na to bude model přecitlivělý, své by o tom mohl říci Pavel Stráník, který má své zkušenosti s tímto problémem. Asi si komplikuji život, ale zima již nestojí za nic, sníh zmizel, jezdit se na běžkách dá jen ve SKI Areně a tak je čas na stavbu i případného NELETU.
0
-
akademikrichard
- Reakce: 0
Re: Su-26M s turbínou M601
Teda po spatření fotek a Lubošova výkresu jsem si myslel, že naletěl AI. Ale těch všech možných fotek je tolik, že ten eroplán asi fakt existuje. Já to určitě stavět nebudu.
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 42
To zbarvení je opravdu divoké. Skoro si nedokážu představit to udělat, na ořechovi už tuplem ne.
0
-
Lubomir Koutny
Moc děkuji za album fotek tohoto letounu, nabízí spoustu detailů. snad až příliš. Mezitím jsem vyrobil vrtuli 170/240 s hlavicí, bohužel váha je vysoká přesně 2,0 g. Je otázkou, za bude stačit svazek, smyčka z gumy TAN SS 01/2015 2,0 g/m o délce 450 mm, do kterího lze natočit az 2400 ot. při teplotě 25C, možná, že to bude muset být 2,5 g/m, Vše záleží na konečné váze, moc nevěřím, že by mohla být prázdná do 8g.
0
-
akademikrichard
- Reakce: 0
pro méně odvážné verze zbarvení bez žraloka
- Přílohy
-
- žralok.jpg (44.09 KiB) Zobrazeno 2098 x
0
-
Lubomir Koutny
Nějak se z tohoto vlákna ztratily mé další fotky a komentáře ze stavby a pokusu o zalétání. Zkusím to tedy napravit.
Tak pro mne se stavbou hotovo, musím dát za pravdu Pavlovi, že na oříška je model moc složitý a v té velikosti není možné zhotovit všechny ty drobné popisky, u některých se mi ani nepodařilo pořádně přečíst text. Mrzuté je že výkres jsem kreslil podle verze Žralok a model tak také stavěl. ale podle verze Bílá příď model dokončil. Dodatečně jsem zjistil odlišnosti v detailech nasávacího otvoru a výfukových rour. Z cela znovu jsem musel udělat spodek přídě, hnusná práce. Jediné z čeho mohu mít opravdu radost je přesnost mého odhadu váhy celého modelu bez gumy 12g jsem dodržel s přesností 0,1g model totiž nyní váží 11,9 g. Protože těžiště je nyní v 30% a guma bude mít stejné těžiště s celým modelem, tak letová by mohla být kolem 14g, Model nemá nijak velkou plochu křídla, takže asi bude dost rychlý, otázkou je, jak bude citlivý na seřízení při tak dlouhé přídi. Omylem je použitý profil s prohnutou -vydutou spodní stranou, ten vytváří klopivý moment na příď, který malá VOP na krátkém rameni nezvládá, model má dva režimy letu, na větší moment je rychlý a má snahu jít do země, při poklesu momentu pak je natažený, zpomaluje a jen málo kdy normálně přistane, většinou to končí lomcovákem, nebo překrutem. Asi by letově prospělo zmenšit průměr vrtule na 140 mm, pak bude větší tah, při stejném momentu, ale díky rychlému vytáčení budou letové časy krátké, Zkrátksa MODEL NELET. je otázkou co s ním , darovat jako Danajský dar, nebo do popelnice. Škoda zraceného času a kažení si očí již na druhém oříšku po Albatrosu D -II.
Tak pro mne se stavbou hotovo, musím dát za pravdu Pavlovi, že na oříška je model moc složitý a v té velikosti není možné zhotovit všechny ty drobné popisky, u některých se mi ani nepodařilo pořádně přečíst text. Mrzuté je že výkres jsem kreslil podle verze Žralok a model tak také stavěl. ale podle verze Bílá příď model dokončil. Dodatečně jsem zjistil odlišnosti v detailech nasávacího otvoru a výfukových rour. Z cela znovu jsem musel udělat spodek přídě, hnusná práce. Jediné z čeho mohu mít opravdu radost je přesnost mého odhadu váhy celého modelu bez gumy 12g jsem dodržel s přesností 0,1g model totiž nyní váží 11,9 g. Protože těžiště je nyní v 30% a guma bude mít stejné těžiště s celým modelem, tak letová by mohla být kolem 14g, Model nemá nijak velkou plochu křídla, takže asi bude dost rychlý, otázkou je, jak bude citlivý na seřízení při tak dlouhé přídi. Omylem je použitý profil s prohnutou -vydutou spodní stranou, ten vytváří klopivý moment na příď, který malá VOP na krátkém rameni nezvládá, model má dva režimy letu, na větší moment je rychlý a má snahu jít do země, při poklesu momentu pak je natažený, zpomaluje a jen málo kdy normálně přistane, většinou to končí lomcovákem, nebo překrutem. Asi by letově prospělo zmenšit průměr vrtule na 140 mm, pak bude větší tah, při stejném momentu, ale díky rychlému vytáčení budou letové časy krátké, Zkrátksa MODEL NELET. je otázkou co s ním , darovat jako Danajský dar, nebo do popelnice. Škoda zraceného času a kažení si očí již na druhém oříšku po Albatrosu D -II.
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 42
Neztratily, jen jsi je poněkud nelogicky vložil do vlákna k Sůčku v sekci DOKUMENTACE.
0
Model ma šancu letet. Potrebuje negatívy -lavy 3- 3,5 mm, pravý5mm /nad parou/ , trochu menšiu vrtulu a vačsie vzpetie.A doladit vyosenie vrtule. Neni to moc roboty.
0
-
Lubomir Koutny
Roberte máš pravdu. Negativ na pravám křídle jsem udělal u infrazářiče. Průměr vrtule zmenšil o 20 mm na 140 a ráno jsem to zkusil na plácku ještě pořád s gumou svazek 2x 2,6 g/m l=500 mm do kterého se teoreticky má vejít 2200 otáček při 25C, Ráno bylo 14Ca já točil od 500 do 700, místy tam byl slabý průvan a ten někdy předšasně ukončil let, nicméně bylo to ploužení ve psích výškách a nestačilo to na celý jeden okruh. Takže po obědě jsem udělal nový kratší a silnější sbazek, smyčka 2x 3,3 g/m o délce 340 mm, do kterého se má vejít maximálně 1340 ot při 25C, odpoledne bylo 17C a slab= občasné závany kolem 1m/s. Opět jsem natáčel maximálně na 50% z maxima. Model se choval jako pokropený živou vodou, na 650 otáček hezky nastoupal do výšky 5 m, uděla jeden celý okruh a po závanu předčasně přistál, v gumě byla ještě polovina otáček a tak šel znovu do vzduchu, výška jen 3m a hezký celý okruh, ano když jej nyní někomu dám, tak je to létající, ale časy naplno natočeného asi nepřesáhnou půl minuty.
0
-
Lubomir Koutny
Ještě vidím možnost ty letové časy trochu vylepšit, Zatím je v modelu smyčka z gumy od Aleše Křetinského, kterou mi dal, když jeho rodina skončila s modelařinou. Tato má na začátku větší moment, ale slabší zbytek. U modelů P-30 to nevadí, ale pro halové létání to není dobré, Takže mohu zkusit o trošku delší svazek, smyčku l=350 mm z gumy TAN SS 06/2017 která je výborá do tepla. ale nesnáší chlad. Lze očekávat, že při t=20C budou maxiální otášky 1500 a let v hale o 15% delší.
0
-
Lubomir Koutny
Poslední vylepšení je dobré do haly s výškou 10 m a více, venku se moc otestovat nedalo, protože absolutně klidné ovzduší s teplotou přes 15C v posledních dnech zatím nebylo, nicméně myslím, že tmto je možné toto vlákno ukončit. Vše podstatné bylo řečeno a nafoceno, z NELETA se stal model, který v klidu létá přes půl minuty a více při jeho letové váze nelze vykouzlit,
0