Patina

Modelářské vybavení, nástroje, pomůcky, připravky, stavební postupy, technologie a použité materiály

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Steve
Reakce: 46

Patina

Příspěvek od Steve » 04 čer 2024 20:37

Zdá se, že vlákno o patinování tu ještě není ;)
Zajímalo by mě, jak kdo a čím dělá patinu.
Neumím a tak raději nedělám.
Ale občas by to chtělo; souhlasím s Michalovou "kritikou" na svém Annularu, že by to chtělo takto oživit (kromě doplnění pilotem z jeho dílny ;) ).
Nějaké techniky z plastikového modelářství, figurkařiny a pod. jsou známé, preshadingy, washe...ale ne vše lze použít i na našich papírácích.
Všiml jsem si, že někdo to umí nástřikem, jiné modely vypadají zase jako patinované jiným způsobem...
Nástřik je definitivní, toho se bojím :D
Olejovky...na ty se chystám, ale zatím váhám. Věřím, že Michalovo "Ty voe, vždyť to nic není!" :lol: platí, jen to umět.
Něco lze naznačit tužkou, resp. prachem a pod. rozetřením - "imitace stínu". Teď nemám na mysli paneláž.
Hodně věcí jde stříknout, pokud má člověk představu o požadovaném výsledku, a tak lze nastříkat i prosvítající kokardy na spodní straně křídla při pohledu shora na plastikovém modelu - fakt je to věrohodné. Ale člověk musí mít představu, čeho chce dosáhnout. A najít způsob a míru.
Oko se nechá ovlivnit, když se ví jak ;)
Aneb jak byl nazván kdysi článek v Modeláři - "Plastičnost neexistujícího detailu".

Nemám odvahu to stříkat třeba jako Michal to Kuňkadlo, hezky to měl Jirka D. na Fokkerovi...ale nevím jak to dělal :?:

Poradíte jak na to?
Jde mi zejména o plátěné plochy. Odření "až na kov" považuju za snadnější, jen to nesmí být na dřevěné a plátěné konstrukci :lol:
0

Pavel Stráník
Reakce: 38

Re: Patina

Příspěvek od Pavel Stráník » 04 čer 2024 22:00

Fixírkou se to dá naučit a zvládnout. Když jsem to dokázal já tak to asi nebude nic světoborného. Jednak se netřeba moc bát a pak se to nesmí zase příliš přehnat, tedy alespoň mně se extrémní patinování a weathering moc nelíbí. Všeho s mírou, i když obzvláště plátěná prvoválečná letadla byla zapatlaná opravdu příkladně.
křídla.jpg
Sopwith Tabloid je jen stříkaný
S olejovými barvami to moc neumím, moc se bojím, asi bych to musel v reálu vidět jak se to má dělat, videa z YT mi moc nepomohla. Jediné co jsem jakš takš zvládl je dřevěný povrch, ale to je opravdu jednoduché, na tom není co pokazit.
trup1.JPG
Phoenix D.II
trup1.JPG (65.42 KiB) Zobrazeno 10698 x
trup2.JPG
Phoenix D.II
trup2.JPG (74.8 KiB) Zobrazeno 10698 x
0

Steve

Příspěvek od Steve » 04 čer 2024 22:44

Ten trup je moc hezký ;)
To je ten RC, co na JMM dostal ránu podvozkem do křídla? Nebo další?
Křídlo tipuju na Japan (ten původní).
No a ten Tabloid je krásně udělaný - zakryl jsi porty a přes ně stříkal?
Tam bývá problém, že se zdánlivě "nic neděje" a po odkrytí šablony je to "moc". Aspoň mě se to tak "povedlo"... :?
Dívám se že nejen porty, ale i šití ;) Nevím, jestli bych do toho šel...abych to pak neměl horší než bez něj :lol:
0

Steve

Příspěvek od Steve » 04 čer 2024 22:47

Mám tu jeden dvouploch z pionýrských dob. Protože na něj nic moc není, tak dělám verzi z muzea (jsou fotky, barevné).
A tam patina ... nevím....jedině tak prach na křídlech :lol:
Ale zase bez ní to bývá občas takové hračkoidní.
Smekám před těmi co to umí a navíc věrohodně.
0

shark
Reakce: 4

Příspěvek od shark » 09 čer 2024 08:51

Trochu zeširoka - patina je velmi ošidná věc, a to jak u plastikáčů, tak u funkční modelařiny. Přehnaná patina je horší, než žádná. Totéž u patiny nereálné - na setkáních lodičkářů vídám celkem hezky postavený WW II německý člun KfK. Trup s realisticky provedenými rezavými skvrnami. Trochu problém ovšem je, že v reálu ten člun byl celý dřevěný... :?

U plastikáčů a letadel se často projevuje určitá móda, např. zesvětlování středů panelů a podobně. Pak se ale podíváte třeba na fotky Spitfirů z doby intenzivního nasazení, a na povrchu je všechno možné, jen ne světlé středy panelů. Jsou modeláři, kteří dokáží fakt krásně realistický povrch, jiným se to zase nelíbí...je to o vkusu každého soudruha, že - https://www.modelforum.cz/viewtopic.php ... &start=105

U minimaket je to ještě ošidnější. Jo, Křepa to umí ;) , ale občas vidím model s patinou, např. zesvětlení žeber a ztmavení kolem, které je naprosto nerealistické i nereálné, obzvlášť u stříbrného nástřiku originálu -nechci se nikoho dotknout, tak hledejte sami ;)
Čmoudík za výfuky, nějaké skvrny od provozních kapalin, ale do větších akcí bych se zbytečně nepouštěl.
Je to na dlouhou debatu. Neskutečné pecky (ale i strašné sračky :o ) pro inspiraci najdete třeba zde: https://www.facebook.com/groups/weatheredmodels/media

Řídil bych se dvěma zásadami:
-méně je někdy více
-patina musí mít logiku

Mimochodem, pokud jsem na začátku zmiňoval lodě, tak pokud se nepletu, na soutěžích lodních maket se statikou je patina nepřípustná, loď musí čistá a bez poskvrnky :D
0

Steve

Příspěvek od Steve » 09 čer 2024 11:45

Souhlasím.
I proto jsem psal: Odření "až na kov" považuju za snadnější, jen to nesmí být na dřevěné a plátěné konstrukci :lol:
Světlá žebra a tmavé stříbrné okolí...vidím to i na portách na olivových plochách.
V podstatě jsou tmavší místa v koutech, spárách a podobně. Tedy podél těch port.
Třeba pionýrské typy - dřevěná žebra byla lakována a mořena, měla by být vidět jako tmavší proužek pod potahem, pokud je jen lakován cellonem. Ale jsou na něm - na rozdíl od ploch - dvě vrstvy plátna. U dodatečně natřených ploch pak jeden odstín. Ale žebro může být i světlého odstínu, takže tmavý proužek se nekoná. A včíl babo raď! :lol:
Plastikáči to často využívají před nástřikem kamufláže přestříkáním spojů plechových panelů tmavší barvou, což pak ty ostatní plochy vlastně zesvětlí. Ale ne v reálu, tam je tmavá (nebo i úplně čistá) jen spára.
Když jsem lepil porty na "dospělých" letadlech, vždy jsem zatíral zoubky port tak, aby tam nic nevyčnívalo (i přebroušení). Ale je spousta předloh, zejména u "spotřebních" typů z WWI, kde se to neřešilo a tam jsou porty, ale často i plochy drsné. V nich se pak drží špína, prach, olej a pod. Samozřejmě tím myslím plátěné plochy.
A jak jsem už dávno psal jinde, je známo, že jinak vypadá opečovávaný ULL či malý letoun, jinak stíhačka, která se dá nějak čistit a jinak velký bombardér, zejména WWI, kdy byli rádi, když shrnuli sníh, zbytek řešil déšť ;)
V nějakém testu modelu EPP Fokkera byly výfukové šmouhy i na vstupu do karburátoru :roll:
Co se mi nelíbí je, když vidím figurku montéra s modrými montérkami vyšisovanými na hranách až do běla. Tvůrce patrně nikdy neviděl dělníka od mašiny. I přehnané stínování ve tváři někdy ruší. Ale ti co to umí to dělají opravdu zajímavě.
Já nemůžu figurkáře a tu jejich alchymii posuzovat, dělal jsem jen plastikové modely. To co předvádí na figurkách Křepa je nádhera!
A u "pětatřicetin" je taky často vidět bílé hrany zelených ploch, ba i koutů :roll: :roll:
Platí ale, že jakákoliv jednotvárnost nudí, je hračkovitá... Takže patina ano, ale s citem. Jen najít a umět ji udělat "tak akorát".
A taky platí, že čím menší model, tím v měřítku výraznější detaily.
Reálně velké nýty by nebyly ani vidět. Např. u "Padesátky" ve dvacetině by hlavička nýtu měla průměr 0,3 mm. A plastikový model by měl v reálu nýty jak na lokomotivě ;) Stejně tak paneláž. Čtvrtmilimetrová spára na modelu ve "dvaasedmdesátině" by měla v reálu šířku 18 mm :shock:
Ale přesto jsou to naopak věci, které se akceptují a dojem z modelu je výrazně lepší.
I mě se to líbí, hodně modelů je prostě "lepších", i když jsem zrovna k Michalovi vznesl dotaz, jestli Kuňkadlo létá za Uhelné sklady Praha :lol: Ale v dobrém, já bych si netroufl. A nejde jen o pracnost.

Problém je, že ti co to umí, řeknou, :...se s tím moc nes.r, vždyť na tom nic není".

Na Modelfóru jsou "šílenci" ;) V dobrém, člověka to může motivovat - dokud si nenajde nějaký podrobný postup a technologie, nebo si nepustí workshop a pak raději nejde na ryby :lol:
Udělat perfektní motor do Tigera či Panzera, včetně patiny a pak ho zavřít uvnitř, kde ale vůbec není vidět...ale ten pocit, že tam je! :D

A u lodí - naleštěné jsou výletní lodě, jachty milionářů a školní lodě a...pak asi už skoro nic. Čisťounký rybářský kutr či "dampfer" jsou nesmysl.
Zrovna byly fotky lodi Deliria v některém časopise, tu vídám na akcích v Otrokovicích.
A máš pravdu, na soutěžních lodních maketách je patina zakázána. Asi aby bylo všechno pěkně vidět.

Je to na delší debatu, zatím se držím toho, že když si v tom nevěřím (že to nebude jen horší), tak to raději nedělám. Přestože vím, že to modelu chybí.
0

Odpovědět