Souhlasím.
I proto jsem psal:
Odření "až na kov" považuju za snadnější, jen to nesmí být na dřevěné a plátěné konstrukci 
Světlá žebra a tmavé stříbrné okolí...vidím to i na portách na olivových plochách.
V podstatě jsou tmavší místa v koutech, spárách a podobně. Tedy podél těch port.
Třeba pionýrské typy - dřevěná žebra byla lakována a mořena, měla by být vidět jako tmavší proužek pod potahem, pokud je jen lakován cellonem. Ale jsou na něm - na rozdíl od ploch - dvě vrstvy plátna. U dodatečně natřených ploch pak jeden odstín. Ale žebro může být i světlého odstínu, takže tmavý proužek se nekoná. A včíl babo raď!
Plastikáči to často využívají před nástřikem kamufláže přestříkáním spojů plechových panelů tmavší barvou, což pak ty ostatní plochy vlastně zesvětlí. Ale ne v reálu, tam je tmavá (nebo i úplně čistá) jen spára.
Když jsem lepil porty na "dospělých" letadlech, vždy jsem zatíral zoubky port tak, aby tam nic nevyčnívalo (i přebroušení). Ale je spousta předloh, zejména u "spotřebních" typů z WWI, kde se to neřešilo a tam jsou porty, ale často i plochy drsné. V nich se pak drží špína, prach, olej a pod. Samozřejmě tím myslím plátěné plochy.
A jak jsem už dávno psal jinde, je známo, že jinak vypadá opečovávaný ULL či malý letoun, jinak stíhačka, která se dá nějak čistit a jinak velký bombardér, zejména WWI, kdy byli rádi, když shrnuli sníh, zbytek řešil déšť
V nějakém testu modelu EPP Fokkera byly výfukové šmouhy i na vstupu do karburátoru
Co se mi nelíbí je, když vidím figurku montéra s modrými montérkami vyšisovanými na hranách až do běla. Tvůrce patrně nikdy neviděl dělníka od mašiny. I přehnané stínování ve tváři někdy ruší. Ale ti co to umí to dělají opravdu zajímavě.
Já nemůžu figurkáře a tu jejich alchymii posuzovat, dělal jsem jen plastikové modely. To co předvádí na figurkách Křepa je nádhera!
A u "pětatřicetin" je taky často vidět bílé hrany zelených ploch, ba i koutů
Platí ale, že jakákoliv jednotvárnost nudí, je hračkovitá... Takže patina ano, ale s citem. Jen najít a umět ji udělat "tak akorát".
A taky platí, že čím menší model, tím v měřítku výraznější detaily.
Reálně velké nýty by nebyly ani vidět. Např. u "Padesátky" ve dvacetině by hlavička nýtu měla průměr 0,3 mm. A plastikový model by měl v reálu nýty jak na lokomotivě

Stejně tak paneláž. Čtvrtmilimetrová spára na modelu ve "dvaasedmdesátině" by měla v reálu šířku 18 mm
Ale přesto jsou to naopak věci, které se akceptují a dojem z modelu je výrazně lepší.
I mě se to líbí, hodně modelů je prostě "lepších", i když jsem zrovna k Michalovi vznesl dotaz, jestli Kuňkadlo létá za Uhelné sklady Praha

Ale v dobrém, já bych si netroufl. A nejde jen o pracnost.
Problém je, že ti co to umí, řeknou, :...se s tím moc nes.r, vždyť na tom nic není".
Na Modelfóru jsou "šílenci"

V dobrém, člověka to může motivovat - dokud si nenajde nějaký podrobný postup a technologie, nebo si nepustí workshop a pak raději nejde na ryby
Udělat perfektní motor do Tigera či Panzera, včetně patiny a pak ho zavřít uvnitř, kde ale vůbec není vidět...ale ten pocit, že tam je!
A u lodí - naleštěné jsou výletní lodě, jachty milionářů a školní lodě a...pak asi už skoro nic. Čisťounký rybářský kutr či "dampfer" jsou nesmysl.
Zrovna byly fotky lodi Deliria v některém časopise, tu vídám na akcích v Otrokovicích.
A máš pravdu, na soutěžních lodních maketách je patina zakázána. Asi aby bylo všechno pěkně vidět.
Je to na delší debatu, zatím se držím toho, že když si v tom nevěřím (že to nebude jen horší), tak to raději nedělám. Přestože vím, že to modelu chybí.