3D tisk

Modelářské vybavení, nástroje, pomůcky, připravky, stavební postupy, technologie a použité materiály

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 37

Re: 3D tisk

Příspěvek od Lubomir Koutny » 02 led 2026 21:28

Máš pravdu, s tím počítadlem se mi to líbí. Mám však dotaz zvládne bez problémů moment naplno natočeného svazku z 8 nití 3y1 TAN SS ?
0

shark
Reakce: 8

Příspěvek od shark » 02 led 2026 21:41

Ne.
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 03 led 2026 08:13

Ještě jsem to netestoval, ale dle velikosti bych typoval, že šest nití to utáhne. Velikostí je to něco mezi malým a velkým natáčedlem od Dereka Knighta.
IMG_3777.jpeg
Já si pořídil trochu větší krokoměr (pro seniory), protože už bez brýlí blbě vidím :lol: :lol: :lol:
0

Jiří Doležel
Reakce: 106

Příspěvek od Jiří Doležel » 03 led 2026 16:48

Vyvel píše:
01 led 2026 17:59
Tady asi bude menší problém. Nemyslím si, že by amatér měl k dispozici 3D tiskárnu která dovede tisknout kovový materiál. To je dneska spíše úkolem profesionálních průmyslových tiskáren. Vzhledem k ceně tisku na takovémto zařízení vychází klasické obrobení ozubení levněji. Ale zůstaňme u amatérsky dostupné technologie. Osobní zkušenost nemám ale z plastu by ozubené kolo asi vytisknout šlo. Takže zbývá vyřešit dostatečnou pevnost ozubení při použití plastu. Ohybová pevnost by asi šla zajistit vhodnou velikostí modulu ozubení. Do hry ale vstupují další faktory jako například měrný tlak v zubech v kontaktu. Jaký má používaný PLA a jiné plasty v tomto ohledu vlastnosti? Nevím. Možná má někdo zkušenosti tak ať se podělí v diskuzi.
Kdo by chtěl experimentovat s tiskem, prozíravě jsem kdysi nechal pastorek naskenovat na tomografu, takže data pro tisk v .stl by byla.
Přílohy
pastorek.jpg
pastorek.jpg (63.88 KiB) Zobrazeno 958 x
0

Drahoslav Dvořák
Reakce: 7

Příspěvek od Drahoslav Dvořák » 03 led 2026 20:01

Dušane, "tenhle pán" má k minimaketám docela blízko. Jednak jako účastník několika prvních Openscae soutěží - létal s Pilatus Turbo Porter 1/20 - jednak účastí na minimaketách u nás. Zeptejte se ho přímo, protože pokud vím natáčí tím Kadeta a Meteora.
0

shark

Příspěvek od shark » 03 led 2026 21:58

Ono by bylo dobré definovat, co je to naplno natočený svazek. Ale nechci sem tahat Béčkařské a Géčkařské manýry :D :lol:
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 05 led 2026 06:51

tak to se divím, že se ptá někdo, kdo létá závpdně F1G. Pro mne to znamená 90 % z teoretického maxima, které jsem si spočítal dle známého vzorce délka svazku krát koeficient lomeno odmocnina z průřezu, nebo ještě lépe si toto zjistíš doma rehací zkoušjou na jednom svazku, Před rokem jsem od Tomáše Heinla dostal váborné natáčedlo z ručního šlehače s počítadlem a bez peoblémů natáčel svazky v F1G z deseti vláken TAN SS 3x1.
Bohužel když mi přistál model na smrku ve výšce asi 10m tak jsem položil natáčedlo na lavičku a sháněl klacky, kterými prodlouýit moji teleskopickou tyčku, po dvou hodinách mi pomohl jeden soused se dvěma kuželovými trubkani, model jsme sundali, ale na naráčedlo jsem zapomněl. Někdo je našel, přestože na něm bylo číslo mobilu i e mailová adresa, tak se neozval, když zjistil, že mu k močemu není, tak je hodil do popelnice.
0

shark

Příspěvek od shark » 05 led 2026 08:16

No to je právě ono, Luboši. 90% z teoretického maxima spočítaného vzorcem... :) Trhací zkouška je už o něco lepší, ale tak na třech svazcích, a při měření kroutícího momentu. Ujišťuji tě ovšem, že kdokoli z Béčkařů by do tebou "naplno" natočeného svazku přidal ještě o dost víc. Sám mám vyzkoušeno v Géčkách, jaký je rozdíl mezi svazkem "naplno" natočeným upravenou ruční vrtačkou, a svazkem natočeným natáčedlem od Blaževiče nebo Andrjukova s měřičem krouťáku ;)

Ale nechci tady machrovat, to ne. Jelikož vlastním natáčedlo KP Aero 1:10, tak vím, že čtyři nitě TAN SS 3x1 je maximum, pět už dává s obtížemi, a pokud při tom natočení "naplno" KáPéčkem natáčedla vyměním, tak do svazku narvu ještě takových 200 otáček navíc.
Těch problémů je pak víc, třeba malá klička, atd. Prostě osm nití 3x1 je pro tahle natáčedla moc, naplno svazek nenatočíš, ani kdyby měla kovové převody.
winder-10-1-12734.jpg
winder-10-1-12734.jpg (22.14 KiB) Zobrazeno 754 x
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 05 led 2026 18:36

Tohle natáčedlo samozřejmě na 8 nití nebude, k tomu je potřeba tu větší variantu:
KP natacedla.JPG
Konec konců to prodejce avizuje.
Ale natáčedlo, o kterém jsem psal já, je výrazně mohutnější, tudíž vhodné pro tlustší svazky.
Autor jen nabízí náhradní díly i do menšího natáčedla od KP Aero
0

FF Radek
Reakce: 43

Příspěvek od FF Radek » 05 led 2026 18:59

Převodem 1/10 osm nití pořádně nenatočíš.... používám poměr 1/4 na tom větším natáčedle.... tím malým natáčedlem, které je 1/10 je problém pořádně narvat i čtyři nitě na P30.....do 1500 otoček to celkem jde, ale dál už cítíš limit né gumy, ale natáčedla... Takže na P30 používám také to větší natáčedlo, z druhé strany, převod 1/10....je mohutnější, s větší pákou...pak je možné v klidu dotočit 1800....2000....2200, podle gumy, samozřejmě...... počet otoček je pro mě, při dotáčení svazku u F1G pouze sekundární údaj....krouťák je to, co ukazuje maximum síly našlapané do svazku.... takže, můj "krutoměr", principielně založen na torzní pevností 1,2 ocelového drátu, ukazuje 2,2....až 2,5. čehosi, nevím v čem je ciferník cejchovaný, při maximálním "nabombení" 12 nití 3,2x1 u F1G....u maketek a P30 krutoměr nepoužívám....
0

shark

Příspěvek od shark » 05 led 2026 19:51

Dovolím si malinko nesouhlasit s tím počtem otoček a krouťákem. Natáčím na krouťák, ale pokud mám malý počet otoček, natočený svazek odložím a natočím nový. Mít natočeno na krouťák, ale 390 vs 460 otoček, je značný rozdíl. Tomu se dá předejít výběrem a přípravou svazků, třeba mincířem, nebo lépe na mašince v Plané nad Lužnicí ;) :D (nedělám ani jedno, flákám to) Pochopitelně pokud "to tam je", je někdy lepší hodit éro do (jistého!) stoupáku i s nižším počtem otoček.

Tohle se ale minimaket netýká, tam prostě "naplno natočený svazek" znamená něco trochu jiného 8-)

Pro inspiraci kovové natáčedlo, které by šlo udělat s pilkou, pilníkem a vrtačkou. Něco podobného zkusím, až budu mít čas (:lol: :lol: :lol:)
Spoustu zubatých koleček mám vykuchaných z různých zařízení, především servopohonů.
RT04.jpg
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 led 2026 11:27

Adam Jakeš před pár lety daroval mému kroužku upravenou malou ruční vrtačku s převodem asi 1/4,1. na velkém převodovém kole nalepil 4 segmenty z tenkého plechu a na pevné části pak drátěný sběrač s počítadlem a baterií. DOBŘE TO FUNGOVALODO TÉ DOBY NEŽ SE BATERIE VYBILA, problém je trochu nešikovné držení vrtačky hlavně však ztráta té baterie, dnes nevím její typ ani kde byla umístěna. Ale žádný problém natáčet svazek z 10 nití TAN SS 3,2g/m na 400 otáček.
Přílohy
Ruční vrtačka.JPG
0

Odpovědět