Stavebnice

Modelářské vybavení, nástroje, pomůcky, připravky, stavební postupy, technologie a použité materiály

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Lubomir Koutny
Reakce: 31

Stavebnice

Příspěvek od Lubomir Koutny » 02 úno 2025 19:24

Kroužky leteckých modelářů jsem vedl 60 let. Když jsem začínal byli kluci šikovní, první stavěli házedlo, pak hned Cupe d Hiwer a pak již Wakefielda. Když hsem donesl maličkou minimaketu Falco, tak se jim model moc líbil ale neuměli vylisovat kabinu (ono to tehdy moc nešlo ani mně) a tak stavěli Musketeera a kabina bylajen naznačena černým papírem, to tehdy nevadilo, aby se nemohli zúčastnit první brněnské soutěže minimaket na Radlase, šikovnějšá Hanika však již měl Hurricane a Pospíchalův Brocchet, létaný proxy Mirkem Dudou soutěž vyhrál.
Postupem času jsem zjišťoval, že manuální zručnost dětí upadá. Proto, aby již první model hezky létal bylo nutné dát klukům stavebnici blbovzdorného typu, a tak jsem pro ně dělal stavebnice oldtimera Bpbík, ten létal každému, ti zvláště nešikovní pak dostali Liliputa. Teprve pak mohli sravět model P-30 Maruška se kterým vyhrávali Krajské přebory mládeže a nékdy i Mistrovství ČR. Později jsem jim připravil i stavebnice P-30. Soutěže P-30 a dvacetinek byly občas ve stejném termínu s dacetinkami na Medlánkách a kluci chtěli létat i dvacetinky, tak stavěli jednoduchý, létavý Do Komet, nakonec i ten jsem přopravil jako stavebnici. Nová pravidla potlačila vliv letové složky a zvýraznila statiku. Proto jsem připravil pár stavebnic jednoduchých dvacetinek u kterých je šance na dobrou statiku.
Bylo mi řečeno, že v Německu se staví minimakety i podle mých plánků. ale velký problém je, že umí udělat jen dvoulistá vrtule, totéž je vidět v USA i na Novém Zélandě, zda prý bych neudělal nějaké stavebnice svých nejlétavějších dvacetinek. Zkusil jsem to, překvapilo mne, že pracnost kompletně hotové stavembice jsou 2/3 hotové (většunou kolem 40 hodin). Zvolil jsem neprve nejlétavější typ Arsenal VG-39 podle starého plánku se kterým můj syn Petr v roce 87 vyhrál spoustu soutěží, ano Arsenaly mají velkou štíhlou VOP a ta zajišťuje výbornou podélnou stabilitu. Pak to podle nových kvakitních podkladů to byl VG-36 a ten mi hned na první soutěži ulétl. Jak-3 jsem stavěl 3x a vždy dobře létal. Výškový Spitftre Mk VII HF jsem stavěl 2x a repre tým leteckých akrobatů v Moravské Třebové je nadššený podvečerním parádním poletováním této dbacetinky. Asi vůbec nejlétavější dvacetinkou je Bellanca Skyerocket II.
Přílohy
Spit.JPG
39.JPG
36.JPG
Jak-3.JPG
Bellasmca.JPG
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31

Re: Stavebnice

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 úno 2025 09:09

První stavebnice pro nové členy kroužků