Re: Lavočkin La-9
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 38
Před 70 ti roky platil zákon o používání hliníku v elektrotechnice (nebyly devize na měď). tehdy dokonce se zkoušelo dělat vinutí pro elektromotory z hliníku, samozřejmě, že nový družstevní byt z roku 1971 má veškerou elektroinstalaci z hliníku. Všechno je jinak, jak řekl ten moudrý rabín před smrtí, dnes v celém Brně nedostanete koupit 1m hliníkového drátu. Proto dvouzbec pro nastáčení dvacetinky La-9 je z měděného drátu.
0
Ano Luboši všechno je jinak, dnes pořídíš hliníkového drátu kolik chceš, prodává se tuším v metrových délkách a v rozměrech cca 1,5mm do 3,2mm.
Musíš ho hledat v obchodech se svářecí technikou, používá se totiž jako přídavný materiál při sváření hliníku metodou TIG. Stojí cca 4kč za metr, ale pochybuji, že koupíš jednotlivě...
https://eshop.wirpo.cz/
Musíš ho hledat v obchodech se svářecí technikou, používá se totiž jako přídavný materiál při sváření hliníku metodou TIG. Stojí cca 4kč za metr, ale pochybuji, že koupíš jednotlivě...
https://eshop.wirpo.cz/
0
Luboši, hliníkového drátu AlMgSi ti přivezu třeba deset metrů. Akorát ti nesmí vadit, že má průměr 8mm 
0
-
Lubomir Koutny
-
discobolos
- Reakce: 15
V tom odkazu co jsem zde zkopíroval je druhý po rozměru 1.6 x 1000 po otevření záložky dráty pro svařování metodou TIG.....
Drát pro svařování Zander W- AlSi5 (ER 4043) 2,0 x 1000 mm
Drát pro svařování Zander W- AlSi5 (ER 4043) 2,0 x 1000 mm
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 42
Marně přemýšlím v čem je výhoda hliníkového drátu proti měděnému? Já v hliníku vidím jen samé nevýhodu, snad jen že dvojzubec vyjde lehčí. Z mědi může být drát tenčí, lépe se ohýbá, dá se pájet. Popravdě mě v životě nenapadlo použít hliník.
0
Taky nevím proč trvat na hliníku. Já měl všechny dvojzubce z poctivého železa (pozink drát z plotu) a snad kromě hmotnosti v použití hliníku žádnou výhodu nevidím.
0
-
Lubomir Koutny
Ano, píšete to dobře rozdíl a to velký je ve váze, tedy i setrvačné hmoty a kmitání při natáčením je li dvojzubec velký jako u La-9.
Dušane diky za radu, ano textilní galanterie je ten správný obchod. Prodavačla je opravdu odborník, hliníkové nemáme, u nás jsou pouze plastové, nebo kovové. Hliník u vás paní není kov? Ukažte mi co máte a já si vyberu, Ano, zde jsou dvojky a hliníkové. Pane to jsou plastové. Ale kdeže, to je hliník a nalakovaný na šedo, podívekte když odškrábnu barvu, tak je to stříbrné. Opravdu, ale nyní si ten odškrábnutý musíte koupit. Za dvě jehlice 98 Kč.
Dušane diky za radu, ano textilní galanterie je ten správný obchod. Prodavačla je opravdu odborník, hliníkové nemáme, u nás jsou pouze plastové, nebo kovové. Hliník u vás paní není kov? Ukažte mi co máte a já si vyberu, Ano, zde jsou dvojky a hliníkové. Pane to jsou plastové. Ale kdeže, to je hliník a nalakovaný na šedo, podívekte když odškrábnu barvu, tak je to stříbrné. Opravdu, ale nyní si ten odškrábnutý musíte koupit. Za dvě jehlice 98 Kč.
0
- Jiří Doležel
- Reakce: 107
Já vždy před letem ten dvouzubec oddělám, takže mne tyto fyzikální problémy netrápí. Jestli to spíš nebude o souososti toho dvouzubce, vyvrtaných děr v hlavici/kuželu, háčku natáčedla.. Tam bych začal při problémech s kmitáním při natáčení.Lubomir Koutny píše: ↑23 úno 2026 17:42Ano, píšete to dobře rozdíl a to velký je ve váze, tedy i setrvačné hmoty
0
-
Lubomir Koutny
Myslím, že nikdo nenechvá dvouzubec na modelu za letu, Mně se jedná o kmitání při natáčení, která se u velkého a mírně nepřesného dvouzubce občas objeví, U hliníkového je pak sotva znatelné, u mněděného 3x větší,
0