V šedesátých letech se poprvé objevila vynikající řezačka Poláka Czechovského. Cena tehdy byla 25 USD, pro mne tu tehdy bylo příliš, jednou za rok jsem dostal honořář z Aeromodelleru v podobné hodnotě v librách, Asi jsem nebyl sám a tak šikovný Petr Bor zkusil vyrábět vlastní neplacenou licenci za nižší cenu v Kčs, Tehdy jsme si ji koupili dohromady s Honzou Děkaníkem a řezali gumičky pro své oříšky, Co čert nechtěl, tak bratři Librové ukecali Honzu aby jin tuto řezačku půjčil na řezáni velkého množství gumy 6x1 na polovinu pro jejich wakefieldy, Já jsem to odmítal, ale Honza jako spolumajitel jim to půjčil Tito experti řezačku dali do svěráku a zničili nože, bez náhrady a nějaké omluvy ji vrátili Honzovi.
Po smrti šikovného Františka Bárty jsem od vdovy koupil jeho robustní řezačku a úspěšně ji používal 30 let. Před rokem ale začaly problémy, řezačka nechtěla řezat mou nejlepší gum TAN SS 06/2017, nešlo ji podat k nožům, jako by najednou byla tlustá,. Pak jsem si všiml, že v zadu za dělící rovinou dvou bloků řezačky vyčnívá malý kousek tenkého plastu, myslel jsem že zavazí podávané gumě a tak jsem jej pinzetou pracně vytáhl. To byla chyba, ten plast správně nastavil vzdálenost obou bloků a tím i světlost mezery pro podávanou gumu, Oprava musí znovu zasunout podobnou plastovou lamelu mezi oba bloky, hledá se mechanik, který toto udělá.
Řezačky na gumu
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 37
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 37
Re: Řezačky na gumu
Mechanik se nenašel, Při soutěži ve Střelicích jsem o problému mluvil s Mikitou Kaplanem a dozvěděl se, že Petr Bor před pár roka nečekaně zemřel, ten tedy svůj výrobek neopraví, Pokud jde opravu Bártovy řezačky, tak to bude složité, že je nutné ji celou rozmontovat a znovu složit, on neví, kdo by se do toho pustil. Takže, já trval na tom, že celé rozdělávání by asi bylo zbytečné, jen je třeba zvýšit otvor kdy je vedena guma a já nevím jak silná byla ta plastová lamela, rozloučili jseme se s tím, že každý si ponechal svůj názor. Dnes jse ji z celuloidu 0,1mm ustřihl lamelu a tu pak pracně dostal do řezačky tak, že se zvedla horní vodící lišta. Výsledek je, že řezačka znovu začala fungovat.
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 41
Ano, toto byl ten skutečně správný postup. Každý by měl napřed vynaložit veškeré své úsilí aby dosáhl cíle a teprve pak volat o pomoc. Sám tím nabyde zkušeností a šikovnosti, zjistí že dokáže víc než předpokládal a navíc se ubezpečí v platnosti tvrzení, že pomocnou ruku najde s největší jistotou na konci vlastní paže.
Přesně tak! Ono by se taky mohlo stát, že nějaký šikovný mechanik by řezačku zničil, a vrátil ji bez náhrady a nějaké omluvy. Neveselo by pak bylo v malém brněnském bytě a na zdejších stránkách!

0