Příspěvek
od Robert Pajas » 07 zář 2012 21:40
Postahoval jsem si celé desítky fontů, ale práce s výběrem fontu byla vždy mnohem větší, neš to namalovat. Musel bys věnovat obrovské úsilí tomu, abys našel k té tvé osmičce odpovídající dvojku a stejně to nebude ono, tak maluj! Příklad: neexistuje font na označení čs dopraváků 30. let - v prvním nadšení jsem si namaloval v CADu celý font, abych při použití zjistil, že se i v takto typizovaném fontu najdou rozdíly viditelné na první pohled, a tak si raději maluju imatrikulaci pokaždý znovu (zkoušel jsem to v malování, wordu, corelu, sketchupu, cadu, ilustratoru). Vždy je nejrychlejší použít program, ve kterém to umíš, ať ti radí, kdo co radí. Umíš Word - vem Word, nastav si mřížku v panelu nástrojů kreslení (mřížka, rozteč 1mm, zobrazit mřížku, přichytávat k mřížce) a vypni buďto pokaždý ESC nebo nastálo v nástroje/možnosti to pitomý kreslící plátno, co při kreslení vyjíždí - no a můžeš zvesela do tý mřížky pomocí čar a oblouků (automatické tvary) nakreslit písmena, většinou stačí 16x32mm. Pro práci s hotovým nápisem (velikost, poměry) použij nejprve seskupování. Problémy jsou s barvou výplně. Ale jestli tyto pojmy slyšíš poprvé, tak Word ani neotvírej a stáhni si zadáčo Google Sketchup - tam nastav 2D kreslení a používáš klávesy A (arc) a L (line) a ono to za tebe už kreslí samo - práce je to při získání zkušeností rychlá i příjemná. Naučit se to za 10-30 minut namalovat ve Sketchupu je totiž řešení UNIVERZÁLNÍ (!) (Radek by si to namaloval tužkou na milimetrák, vystříh a stříknul, což je taky řešení.) Fonty jsou řešení kompromisní, zdlouhavé a s nejistým výsledkem.
RP
Naposledy upravil(a)
Robert Pajas dne 07 zář 2012 22:01, celkem upraveno 1 x.