Minimakety v hale nádraží Královo Pole

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 37

Re: Minimakety v hale nádraží Královo Pole

Příspěvek od Lubomir Koutny » 16 říj 2025 20:47

Našel jsen jeden svazek do P-30 z výborné gumy 06/2017 nachystal řezačku, ale zjistil, že guma je tak vysoká, že ji do řezažky nedostanu. Takže alespoň jsem udělal dva nové svazky z gumy 09/2005 o nějaké proceno delší a silnější. Bude to muset stačit.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 říj 2025 10:49

Byl jsem zvědavý jaká bude reakce, když řeknu, že čekám na vlak, jenže dříve než se objevil vedoucí ČD, tak se angažoval hlídač : pane zde nesmíte létat. opusťte nádraží !
Řekl jsem, že mám platnou jizdenku jako stařec 85 let mohu jezdit všemi elektrikami, autobusy i vlaky v zonách 100 a 101, tedy i vlakem na hlavní nádraží-
Hlídač si hned šel stěžovat vedoucímu ČD a ten mu asi vysvětlil, že mne nemůže vyhodit, když mám jízdenku a čekám na vlak. Hlídač proto změnil taktiku a tvrdil, že ohrožuji cestující, tím neuspěl, protože já odstartoval zásadně jn tehdy, když v prostoru, kde létám žáddný cestující není. Pak si vymýšlel, že model se zavěsí na konstrukci haly a já jej tam musím nechat. Řekl jaem, že je to nesmysl, model vystoupá až ke stropu, možná do něj i párkrát ťukne a pak pomalu sestoupí a přistane uprostřed. Pokud by se někde zavěsil, tak jej tam nechám, ale to se nestane. Pak byl klid, provedl jasem několik pěkmých letů a z protivného hlídaše se stal fanda, zajímal se i o natáčedlo, zda je to z ručního šlehače a zda jsem si to vyrobil sám a co tam mám za počítadlo ?
0

Jiří Doležel
Reakce: 106

Příspěvek od Jiří Doležel » 22 říj 2025 17:05

Těším se večer na Události z regionu! 😁
2 Obrázek

shark
Reakce: 8

Příspěvek od shark » 22 říj 2025 21:11

No ale tady se potvrzuje matematická poučka - mínus a mínus rovná se plus. Tedy sejdou-li se dva prudiči s negativními emocemi, je z toho milé setkání plné emocí pozitivních! ;) :lol: :lol:
1
1 Obrázek

Jiří Doležel
Reakce: 106

Příspěvek od Jiří Doležel » 05 led 2026 21:43

Karol Vinš zdraví všechny minimaketáře a přeje všecho nej do nového roku. Pokud by i nadále přetevávaly problémy s létáním v hale nádraží Královo pole, pak je zde možnost využít (s platnou jízdenkou samozřejmě) krásnou a nově zrekonstruovanou nádražní budovu u sousedů, ve Svitu.

CHRÁM FENOMÉNU ŽELEZNICA VO SVITE JE NÁRODNOU KULTÚRNOU PAMIATKOU. V polovici tridsiatych rokov minulého storočia vrcholil étos prvej Československej republiky. V katastrálnom území obcí Veľká a Batizovce postavila vtedy firma Baťa zo Zlína Slovenskú VIskózovú Továreň. Názov mesta Svit bol odvodený z prvých písmen názvu fabriky. Evokoval úsvit, svitanie, svetlé zajtrajšky, niesol silnú mystickú výpoveď.
V roku 1938 vypracoval prvý projekt popredný československý architekt Vladimír Karfík (1901-1996) projekt staničnej budovy. V Baťových plánoch sa mal stať Svit najväčším mestom na Spiši. V severnej časti mesta za železničnou traťou plánoval výstavbu domov pre 40 tisíc obyvateľov. Baťovo odhodlanie prekazil rozpad Československa po Mníchovskom diktáte, druhá svetová vojna a februárové udalosti v roku 1948. S výstavbou stanice vo funkcionalistickom slohu sa začalo po druhej svetovej vojne. Ukazovalo sa, že výpravná budova bude predimenzovaná, noví vládcovia sa však chceli ukázať, že nemienia zaostávať za veľkorysosťou kapitalistu Baťu.
Staničnú budovu slávnostne otvorili 14. novembra 1969. V tom čase prichádzali do Svitu každý deň stovky pracujúcich v podnikoch Chemosvit, Tatrasvit Svit a Výskumný ústav chemických vlákien atď. vrátane študentov z celého Spiša, Liptova a Zamaguria. Postupne sa však budova opotrebovávala až ju museli Železnice Slovenskej republiky zatvoriť.
Súbežne s modernizáciou železničnej trate Poprad-Tatry - Lučivná prebehla v rokoch 2020-2024 aj rekonštrukcia výpravnej budovy. Zatiaľ nebola odovzdaná do prevádzky, a preto nie je prístupná verejnosti. Frekvencia cestujúcich vo Svite nie je taká vysoká, aby obrovská budova napĺňala svoj pôvodný čisto železničný účel. Ide o architektonický klenot, určite si nájde nové spoločenské uplatnenie. O jej kultúrne využitie sa usilujú niektoré organizácie z Popradského okresu.
(Impozantná budova výpravnej budovy vo Svite na železničnej trati Žilina - Košice, 14. decembra 2025)
Přílohy
FB_IMG_1767645015242.jpg
FB_IMG_1767645026135.jpg
FB_IMG_1767645030300.jpg
FB_IMG_1767645038770.jpg
FB_IMG_1767645042177.jpg
0

shark
Reakce: 8

Příspěvek od shark » 06 led 2026 08:33

Krásná hala! Akorát přes tu mozaiku se to bude hodně ohřívat, a nacucávat éra.

Krásná hala je také v Českých Budějovicích. Jelikož jsme jí rekonstruovali, měl jsem možnost se v ní pohybovat ještě před otevřením. Teď už je tam bohužel frekvence cestujících velmi vysoká :(
Přílohy
Nadrazi-CB_foto-Ondrej-Bouska-2024_007_P9A6245_pano.jpeg
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 06 led 2026 08:42

Ti provozovatelé vůbec nemyslí na modeláře!
Klidně tam pouští lidi!
:D
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 led 2026 10:09

nádhera, to by bylo parádní polétání s halovými modely.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 12 led 2026 17:45

Včera večer ve 22h jsem dorazil do nové haly nádraží Kr. Pole které byki prázdné, nejprve tři lety se starým modelem Formule Holly a spokojenost. Pak oříšek Albatros D-II, protože hala je úzká a model rád létá rovně, tak na konec levého křídla jsem zabodl modelářský špendlík, jen tak prstem za vrtuli jsem natočil 200, hodil model a ten hezky v horizonu udělal půl zatáčky a pak přistál. Na 400 to byl celý úzlký okruh ve viši 2m, pak sestup a přistání, zdálo se mi že při větším natočení by mohl model dobře zatáčet i bez toho špendlíku na křídle. Točím tedy 600 a odstranuji špendlík, začátek je slibný, model stoupá v levé zatáčce do 4m, po půl okruhu horizont a přímý let přes celou halu, měkké přistání na větvi okrasné dřeviny ve výšce 3m, tím bylo štěstí vyčerpáno, zbytek obrátek zažídil pád na tvrdou dlažbu, výsledek = distorze podvozku a vzpěr kozlíku mezi trupem a křídlem. Oprava vteřiňákem mezi napínacími dráty je nervy drásající. Zase přibyl nějaký gram váhy a ubylo na kráse.
Přílohy
Z boku a pilotem.JPG
H3.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 15 led 2026 17:50

polkud by se podačilo otevřit halu ve Snině pro modelře a udělat tam soutěž, pak se jistě zúčastním
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 16 led 2026 15:42

Opravdu jsem unešen tou budovou tak, že jsem zaměnil Svit se Sninou, moc se omlouvám.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 17 led 2026 17:33

Zdravím nejen Karola Vinše, ale i všechny slovenské modeláře, asi by bylo dobré připojit se k těm co se snaží o kulturní využití této nádherné buduvy ve Svitu, zkusit nabídnout uspořádání mezinárodní soutěže halových modelů. Určitě by přijeli soutěžící z ČR a z Polska ti jezdí i do skromější haly ve Střelicích. Určitě by to bylo zajímavější pro více lidí než soutěž pořádaná v Nizozemí. Asi by bylo dobré, aby soutěž byla dvoudenní, První den minimakety, No Cal a formule Sainte-Holly, druhý den královská F1D. F1L, F1R a A6
0

Odpovědět