Střelice

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Lubomir Koutny
Reakce: 31

Střelice

Příspěvek od Lubomir Koutny » 01 úno 2025 22:01

Střelice 25.1.2025
Hala se tradičně otevírá v 8 hodin, to již Tonda Poapíchal předváděl parádní lety se svým oříškem Robertson SKYLARK (postaveným podle mého plánku). Říkám Miianovi Lužovi. Že také hned vybalíme své oříšky a zalétáme si je v klidu, než začne soutěž pokojáků a pak s nimi můžeme létat i jako s modely F1R rozpětí do 350mm soutěžně 6 letů. Milan řekl, že mi bude pomáhat, nebude soutěžit a vidí zde plno známých, rád si s němi pokecá, také něco koupí u Pepy Kubeše, který si zde otevřel stánek a má tam zajímavé věci.
Vybaluji tedy oříška Nieuport N II 1912 natáčím na 1000 otáček a jsem zvědavý jak poletí v hale při teplotě 16C na 60% z maximálních obrátek. Povedlo se hezké okruhy o průměru asi 15m ani ne 2m od stěny nad depem závodníků, i přistání za 50s vyšlo dobře. Další lety byly hořší unavená guma neměla potřebný moment. Zkusím tedy létající člun Macchi M.7 na 1200 otáček by to mělo letět 40s, Ale výsledek byl fiasko, naopak natočený svazek a model odcouval, jak jsem jej chytal a blbě sáhl do vrtule tak se ohla její osa a po dalším natočení vrtule chytala o horní křídlo, model nešel do levé zatáčky, oprava až doma. Nakonec ještě přelet s Morane 1912 dva lety. Pak registrace a soutěžní lety s modely P3 dva lepší kolem 5 ti minut, spokojenost, horší to bylo s A6 nové modely byly dobré ve vyšší hale v Kr Poli, ale zde horší, než staré před 10ti roky, v těchto kategoriích exceloval Dušan Garba, ten mi také dovezl čínské náramkové hodinky kombinované se stopkami, velmi výhodné pro to, když si měřim sám a podržte se cena 100 Kč.
Dříve soutěžilo hodně žáků, dnes by je spočítal na prstech jedné ruky. Nikde v Brně nemaji školy zájem o kroužky leteckých modelářů, nikdo z DPM Lužánky. Milé bylo viděr Raichárdovu rodinu, modely P3 asi stavěl dědeček své syny dirigoval otec a vnuci se s modely pouze seznamovali. Děda se na to nemohl jen dívat a musel zasáhnout, nějak se mu zatočila hlava ošklivě upadl a naštěstí to odnesly jen brejle. Odpoledne se pak létala královská kategorie F1D v čele s mistrem světa Tréglem-
Je potřeba poděkovat pořadatelům, především pak Mikinovi Kaplanovim, že nám v blízkosti Brna organizuje soutěž v krásné Střelické hale -
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31

Re: Střelice

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 úno 2025 08:51

Druhá letošní soutěž halpvých modelů ve Střelicích se bude konat již v sobotu 22.2. viz kalendář soutěží SMČR. Znovu bude možnost si zalétat i s oříšky tak, jako v předchozích ročnících - viz pár fotek,
Přílohy
1.jpg
1.jpg (41.73 KiB) Zobrazeno 94 x
Maketa Skylark ze předu.JPG
DSCN4309.JPG
Morane 1912.JPG
M.oř Hornet a P-63.JPG
0

Odpovědět