Příspěvek
od Lubomir Koutny » 15 dub 2020 10:37
Pořadatel této korespondenční soutěže byl velice skromný a jaksi se s námi nepodělil o své zkušenosti, jak naučit takový modýlek létat v malé místnosti, ono to není jednoduché. Mně se to podařilo až na třetí pokus s Bolchovitinem S. Předchozí M.B. 5 a Mig-3 sice venku létají moc hezky, ale v obyváku naráží do stěn.Takže abych ušetřil ostatním zbytečnou energii, tak zde stručně popíšu, jak bylo cíle dosaženo. Před pár roky mi Jirka Doležal daroval světle zelený pěnový polystyren o síle asi 2 mm s potiskem, zde na stránkách vidím, že jej někteří z vás používají na pracovní desce, on mi toho dodal asi metr dlouhou rouru, ano bylo to smotané. Právě to smotání pak díky tvarové paměti vám dá prohnutí profilu. Takže nejprve hrubším smirkem obrousit potisk, pak jemnějším odstranit chlupaté stopy po tom hrubém. Přidávám plánek Bolchovitinova S, to jen proto, aby bylo jasné seřízení, které bude zhruba platit i pro jiné typy. Já vše lepím herkulesem, který neleptá polystyren a po zaschnutí je spoj pevný a lehký. Asi je nutné stavět modýlek s motorstickem na pravé straně a proti našem zvyklostem osu vrtule vyosit 2° doleva! Můj motorstick je ze středně pevné, lehké balzy 2x1,5 mm a po natočení svazku se lehce prohýbá doprava, takže to vyosení vrtule se zmenší, či dokonce z počátku zmizí úplně. Vrtule má průměr 120 a stoupání asi 170 mm. Svazek smyčka gumy TAN SS o délce 220 mm a hmotnosti 0,55 g (1,25 g/m) mazaná ricinovým olejem snese při natáčení v napjatém stavu maximálně 1600 otáček při 25 °C. Prázdný model má hmotnost 1,7g letová tedy 2,25 g. SOP jsou prohnuty do levé zatáčky asi o 20°, křídlo je velmi prokrouceno viz plánek levá půlka positiv +3mm, pravá negativ -2mm. Těžiště vyšlo podle plánku bez potřeby jakéhokoliv dovažování. Klouzavý let, je nejlepší ze všech mých stíňáků. Již první pokusy s motorovým letem ukázaly, že nyní konečně mám model schopný bezpečně létat okruhy o průměru asi 3m a tak se vejde do obýváku bez toho, že by narážel do stěn.
Výkony:
1. Nejlepší lety po natočení prstem za vrtuli, bez napnutého svazku byly na asi 400 otáček 6 okruhů a časy 20s. Model létal asi 30 cm pod stropem.
2. Při natáčení v napjatém stavu byl nejlepší let bez dotyku stropu na 670 otáček 13 okruhů a čas 35s
3. Vůbec nejdelší čas byl dosažen při natočení na 820 otáček. Model brzy nastoupal ke stropu a během letu po něm 3x jezdil vrtulí, vždy trochu odpadl a znovu tam nastoupal. Výsledkem bylo 19 okruhů a čas 42s
Teoreticky by asi bylo možné natočit třeba 1200 otáček, momentovou špici asi tak 5s odpustit v ruce a teprve pak odstartovat, pokud možno od země a pak by snad model mohl bez kontaktu se stropem letět čas až kolem minuty. Doma nemám žádného pomocníka schopného mi natočit video, mám jen dvě ruce, takže maximum je odstartovat a zmáčknout stopky. Takže podmínku videa nesplňuji a létání je jen pro radost - mimo soutěž.
-
Přílohy
-

-