Brno Medlánky 28.4.2018

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Brno Medlánky 28.4.2018

Příspěvek od Lubomir Koutny » 28 dub 2018 19:05

Ta řeka může z druhéo břehu vypadat poněkud jinak. Ján Kuchta se nestačil divit, proč se Vlastík tak rozčílil. A pokud jde o vybalení Viktorova modelu z Bedny. Pak jen tolik : na začátku soutěže jsem všem hochům řekl, že po soutěži uděláme fotku všech hochů z mých kroužků s modely P-30. Po soutěži 5 minut před focením jsem všechny znovu požádal, aby přišli s P-30 na focení. Pouze Viktor tam byl Vlastíkem poslán s minimaketou ZLIN Z-15 (kterou Viktor v kroužku nestavěl), trval jsem proto, aby Viktor přišel s P-30 a reakce Vlastíka byla neadekvátní -sprostá.
Adame nevím kolik kroužků jsi kdy vedl Ty a pochybuji, že máš představu jak obtížně se v DDM obhajuje, že kroužek je nákladný, že materiál a modely zabírají moc místa atd. Vedení argumentuje, že kroužek vystřihovánek potřebuje jen nůžky a lepidlo, mažoretky ani to ne. Mým jediným silným argumentem jsou výsledky chlapců na soutěžích, propagace a nábor pomocí místního tisku. Tu fotku všech členů potřebuji právě pro jednání s ředitelkou DDM i pro tisk. Pochybuji, že by Viktor přcházel do jiného kroužku, hlavně proto, že nemá kam, ale můžeš nějaký založit, vést jej a jistě to bude ku prospěchu modelařiny. Takže tak to vidím já.
A nyní dovol, abych i já připojil svou stručnou reportáž :

Parádní sobota na Medlánkách patřila mládeži
Na sobotu 28.4 byly v kalendáři dvě soutěže : Přebor JMK mládeže a veřejná soutěž P-30, Minimaket M 1/20, vystřelovadel a old-timerů pro dospělé. Přestože předpověď slibovala pěkné počasí, tak dospěláků na tu druhou soutěž se přihlásilo minimum a tak ti co přijeli tak místo soutěžení pomáhali mladíkům s naladěním jejich modelů na optimální výkony. To se pak projevilo tak, že mladíci, kteří byli vůbec poprvé na soutěži v drtivé většině výborně zalétali a splnili postupový limit pro účast na Mistrovství ČR mládeže. Soutěžilo se v kategorii házedel, kluzáků A-3 a hlavně v nejsilněji obsazené kategorii modelů s gumovým pohonem P-30. Ze dvou kroužků vedených ing. Koutným se přihlásilo 11 chlapců, dva se pak z rodinných důvodů omluvili, ale ostatní v nádherném počasí dělali radost sobě, nadšeným rodičům i vedoucímu. Největším favoritem byl dvanáctiletý Jirka Pavlíček, jediný, který již má roční zkušenosti ze soutěží a loni byl na Mistrovství ČR třetí, jenže ten měl smůlu, když ještě před soutěží nešikovně ulomil zadek trupu. Nevzdal to, sám trup opravil s pomocí vedoucího zalétal a nakonec si vylétal pěkné třetí místo. Maličký Viktor Pelech byl se svou P-30 Maruška na letišti poprvé, za pomoci maminky vedoucího a hlavně Vlastíka Šimka se lepšil star od startu a nakonec získal krásné druhé místo. Štěpán Černoch měl tu výhodu, že jeho otec domluvil se mnou trénink již týden před soutěží, kdy v ideálních podmínkách byla šance naladit model na špičkovou úroveň a tu v soutěži pak proměnil v jasné a zasloužené vítězství, navíc ještě stačil odlétat i deset startů z házedlem !!!
Nezbývá než poděkovat pořádajícímu Patrikovi Cintulovi za parádní soutěž, která proběhla v naprosté pohodě, měla spád a nadchla mladíky i jejich rodiče krásnou atmosférou. Jako vedoucí obou kroužků musím být velmi vděčný za velkou pomoc kamarádů, především pak Adamovi Jakešovi, Vlastíkovi Šimkovi a Ivoši Čerešňákovi, kteří oželeli létání se svými modely a plně se věnovali pomoci mým hochům i nutným opravám, dolování stržených svazků zaseknutých v trupech a drobným opravám. Přes veškeré společné úsilí se však stalo, že model Martina Němečka, který v tréninku patřil k nejlepším se v soutěži nezmátořil k solidnímu výkonu a Martin nesplnil limit. Bohužel až po soutěži jsme objevili, že Martin nasadil VOP na svůj model vzhůru nohama, po přetočení do správné polohy pak model opět létal výborně, takže pokud se domluví s tatínkem, pak může uspět třeba na Přeboru Vysočiny v Jihlavě a musí doufat, že i tam svatý Petr nadělí stejně krásné slunečné a teplé počasí, jaké bylo na Medlánkách.

L. Koutný LMK AVIATIK Brno
Přílohy
Štěpán s házedly.JPG
Štěpán s Maruškou.jpg
Žáci s modely P-30.jpg
Start Martina Černocha.jpg
Start Martina Černocha.jpg
Jirka Pavlíček.jpg
Hoši natáčí.jpg
Černochovi.jpg
0

Emil
Reakce: 3
Příspěvky: 118
Registrován: 30 kvě 2012 17:57
Bydliště: Kuřim

Re: Brno Medlánky 28.4.2018

Příspěvek od Emil » 28 dub 2018 20:15

Ve stručnosti:
- taktní upozornění na mírný nesoulad některých modelů v některých parametrech s jistými pravidly považuji za projev ryzího gentlemanství (přeber si sám, co je tím myšleno)
- věřím, že obhajovat rozpočet pro kroužek JE peklo. I když je faktem je, že někteří rodiče by mohli být v tomto ohledu dobrou pákou. K tomu je potřeba jen jedna věc... ...
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Brno Medlánky 28.4.2018

Příspěvek od Lubomir Koutny » 28 dub 2018 21:26

Adame to beru a také jsem řekl, že provedeme přesné proměření, a u těch dvou i nutnou úpravu.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Brno Medlánky 28.4.2018

Příspěvek od Lubomir Koutny » 01 kvě 2018 18:30

V pondělí mi dio kroužku přišel jen Štěpán Černoch, ostatní měli ředitelské volno a byli s rodinami na chalupách. Nastalo měření. Ano rozpětí bylo 761,5 mm, takže i když 30 palců je 762 mm, takže dle FAI vše OK, tak SMČR má v pravidlech 760mm (Poturčenec horší Turka), tak jsme koncové kapky obrousili na 758 mm, aby nebyly problémy...Ostatní modely se znovu přeměří na příští schůzce a najde li se někde ještě problém, tak jej vyřešíme. Jinak rozjiždíme stavbu old-timerů TUBBY II a doufám, že tyto budou hotové do OPENSCALE.
Ján Kuchta mi poslal několik krásných fotek ze soboty, pár přikládám...
Přílohy
Ján Kuchta s Bristolem.JPG
S Bellankou.jpg
S Bellankou.jpg (67.74 KiB) Zobrazeno 1708 x
Pokyn před startem.jpg
Pokyn před startem.jpg (84.81 KiB) Zobrazeno 1708 x
Ki-61 Vládi.jpg
Rostíkův krásný start.jpg
Rostíkův krásný start.jpg (61.34 KiB) Zobrazeno 1708 x
Tak startuje vítěz Štěpán.jpg
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Brno Medlánky 28.4.2018

Příspěvek od Lubomir Koutny » 09 kvě 2018 20:18

Informace nejen pro Adama Jakeše, který zde napsal : "Obávám se ale, že příští školní rok bude raději tento potenciální letecký expert maminkou, po aktuální zkušenosti, uklizen do jiného, nemodelářského kroužku. VELKÁ škoda".

Takže dnes Tě mohu Adame uklidnit, obáváš se naprosto zbytečně. Maminka Viktora je s mou prací v kroužku a s tím jak jej vedu natolik spokojena, že dnes osobně zašla za vedoucí Bystroušky a podala předběžnou Viktorovu přihlášku do mého kroužku v Bystroušce na příští školní rok!
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Brno Medlánky 28.4.2018

Příspěvek od Lubomir Koutny » 10 kvě 2018 17:56

Jak vidět problém, zda šikovný Viktor bude příští rok chodit do letecko modelářského kroužku je úplně jinde, než to vidí Adam Jakeš. Ve středu 9.5.2018 ještě před kroužkem v 16 h přišla paní Pelechová přihlásit Viktora do našeho kroužku leteckých modelářů v Bystroušce, jednala s vedoucí. U ostatních členů tak prý učinili rodiče mailem na vedoucií. A jaký pak byl výsledek mého jednání s ředitelkou DDM Helcetova, pod kterou Bystrouška patř, toí se můžete dozvědět z kopie mého mailu paní ředitelce :

Dobrý den paní ředitelko,
navazuji na náš včerejší rozhovor. Byl pro mne přínosný v tom, že jsem konečně pochopil, že i sebelepší reprezentace DDM Bystrouška na veřejnost,i dosažené vynikajícími výkony členů našeho kroužku i na vrcholných soutěžích asi nebude mít vliv na rozhodnutí o pokračování leteckých modelářů v Bystroušce. Obávám se, že to není jen otázka ekonomiky a že kroužek zde asi nezachrání ani případný větší zájem nových chlapců (jsem přesvědčený, že 6-8 členů kroužku pro příští školní rok by se podařilo zajistit). Někteří z rodičů ví nejen to, že u chlapců rozvíjíme technické myšlení a manuální zručnost, ale také fakt, že při přijímacích pohovorech na střední školy lze získat body i při dosažení čelních umístění na sportovních soutěží celostátního charakteru, což se našim členům dlouhodobě daří. Zbývá pak tedy otázka, kam chlapci z Bystrce a okolí se mají hlásit.

Takže jsem se zajímal o to jak v DDM Lužánky vidí osud kroužku leteckých modelářů v příštím roce.
Vedoucí oddělení techniky mi sdělila, že pro příští rok nám opět nabízí dílnu i s vybavením ve které pracujeme a za stejných podmínek, jako je tomu doposud.
Pokud jde o nějaký projekt společného využití prostor ve Zdravotní škole na Kounicové pro technické kroužky z více DDM, jak jste o tom mluvila, tak ona o tomto nemá žádné informace.

S pozdravem L. Koutný

Takže taková jsou fakta. Hraběcí rady jsou jedna věc, ale dnešní realita je zcela jiná. Zdá se, že někteří lidé to nejsou schopni pochopit. Takže místo jejich rad bych opravdu uvítal, aby sami zkusili nějaký ten kroužek vést, pak budou jejich řeči mít opravdovou váhu a hlavně přispějí k tomu, že na letišti nebudou jen staří dědkové a lidé, co si hrají s čínskými hotovými hračkami.
0

Odpovědět