Létání na Medlánkách

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Létání na Medlánkách

Příspěvek od Lubomir Koutny » 14 zář 2018 07:51

Na neděli 16.9. je báječná předpověď počasí - typicky Veletržní : polojasno, teplota nad 20°C, vítr velmi slabý do 2 m/s. Proto zvu všechny minimaketáře, old-timeristy, ale i ty, co létají cokoliv pro radost na přátelské polétáni na Medlánkách. Začínáme v 9 30.
Přílohy
Startuje Velen Pospíšil s Bobíkem.jpg
Šimkův start MLL-301.jpg
Malý Vít Pavlíček s Bobíkem.jpg
start Canuk.jpg
Adam natáčí Vultee.jpg
Bratři Pavlíčkové s Bobíkem.jpg
Dvacetinka Frontier létá výborně i žákům.jpg
nádherný Kawanishi Shiun Jirky Doležela.JPG
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Létání na Medlánkách

Příspěvek od Lubomir Koutny » 16 zář 2018 15:49

V neděli dopoledne bylo na Medlánkách počasí přesně dle předpovědi na Foreca Brno. Tak tedy v 9 h 30´naprosté bezvětří a pak asi po půl hodině slaboučké závany z různých směrů a sílící termika, po 11 h pak ji velmi slabý jihovýchodní vítr do 1 m/s, který kolem 12 h občas zesílil až na 2 m/s. Tedy naprosto ideální modelářské počasí. Toho nejvíce využili chovatelé psů, kteří poblíž pojížděčky měli soutěže s mechanickým zajícem. Když jsem přijel, tak na place již byl Tom Heinl s Ivošem Čerešňákem a z devíti mých bývalých členů kroužků z Lužánek a z Bystroušky pouze dva : Jirka Pavlíček a Štěpán Černoch s otci.
Všichni nevím proč čekali až já poletím jako první, tak jsem natočil maličký BV-min Pyloňák na 1400 otáček a hodil do vzduchu, model stoupal jako divý, ale ve výšce asi 40 m nastalo přetažení, pád, který byl vybrán pár merů nad zemí a další strmé stoupání podporované termikou. Po minutě končil motor ve výšce přes 100 m a modelu se ani v kluzu nechtělo dolů. Naštěstí silná termika jej rozhoupala a tak po čtyřech minutách přistál pár metrů od místa startu. Jako další šel na start můj BV-min Canuk a předvedl parádní let přes dvě minuty ve slabé termice. To již mne napodobil Tom Heinl se svým Canukem stejně hezkým letem, zato jeho YAR 820 po krásném začátku motoru pak ve výšce 30m přecházel do klesavé spirály a přistával s motorem. Nakonec bylo nutné zmenšit vyosení SOP a bylo vše OK. Chlapci z kroužku předváděli krásné lety s modely P-30 Maruška a dokazovali, že tento typ je mimořádně povedený - létá každému, zkrátka jak němci říkají IDIOTFESTUNG. Pak Štěpán začal létat s old-timerem BV-1 TUBBY, první let moc hezký, ale model mu málo zatáčel, dalšími změnami seřízení toto spolu s tatínkem totálně rozdrbali tak, že to trvalo další hodinu a možná i více než 10 letů, než zase bylo vše v pořádku. Mezitím jsem předvedl jeden parádní let s old-timerem BV-min Z-212, nebylo co vylepšovat. Tak jsem po roce vytáhl F1G, jeho 8 vláken dává větší moment než na co jsem zvyklý z menších modelů,teoretické maximum je asi 780 otáček, já natočil napoprvé jen 440 a před startem zapomněl pustit časovač, model nastoupak asi 40m výšky, pak přešel do klouzavého letu tak, že půl zatáčky měl ve stoupáku a půlku mimo něj, spíše v klesáku, nicméně chvíli se zdálo, že se s modelem budu muset rozloučit, pomalu nabíral výšku, pak naštěstí přišel nějaký silnější závan, model se rozhoupal a pomalu klesal, až přistál na půl cesty k remízkům. Další lety byly na poněkud vyšší otáčky, ale guma již byla dost unavená (pořád stejný svazek jak před rokem) a hlavně model si zásadně vybíral klesavé proudy, což mne otrávilo natolik, že svazek jsem neměnil a model raději schoval. Náladu jsem si chtěl opravit s modelem P-30 Super Maruška, který naposled létal více jak před rokem v Kroměříži na vítězném Mistrovství Moravy a Slezska.
Natočil jsem jako na soutěži 1600 otáček, následoval perfektní strmý start a pak navázání na termiku, konec motoru po 80 s byl v impozantní výšce kolem 200 m a v kluzu model stále stoupal, po dvou minutách se mi zdálo, že konečně kopl deter, ale zdání klame, výška přibývala a kluci se ptali, zda jsem opět zapomněl spustit časovač, naštěstí odpověď přišla v zápětí. Přistání po čtyřech minutách bylo ještě na ploše letiště. Cestou k autu jsem našel pár hezkých žampionů. Pak přijel Adam Jakeš a létal napřed s menším větroněm AV-1, pak s novým hezkým velkým AV-2 Padáček konstrukce Zdenka Rašky. No, létalo mu to moc hezky, naposled až příliš, Adam pak marně hledal model v lánu slunečnic, pak šel diskutovat s kamarádem u navijáku, to jsme s Tomem již nevydrželi a přesně podle Ivošem zadaného azimutu k bílé skvrně na horizontu mířili pro model. Také Adam se k nám přidal, musel jsem mu opravit azimut a on pak po pár metrech sám model našel.
Takže nic se nerozbilo, nic neulétlo, všichni jsme si báječně zalétali. Ivoš to hodnotil, jako Fantasticky pohodová akce. Myslím, že ostatní jsme to tak cítili také. Inu takové počasí již samo o sobě je předpokladem ke krásnému polétání bez nervů, jen tak pro radost. Možná, že pro někoho je to málo, ale my jsme byli přímo nadšeni. Při pobíhání po letišti brzy vyhládne a tak za poledne jsme již odjížděli domů na oběd.
Přílohy
Pyloňák v Jeseníku.jpg
Pyloňák a.jpg
IMG_7462.JPG
1
1 Obrázek

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Létání na Medlánkách

Příspěvek od Lubomir Koutny » 19 zář 2018 08:24

Ivoš Čerešňák udělal v neděli mnoho krásných fotek, které mi poslal. Píše, že není zde registrovaný, takže prý mám vybrat a přiložit já, což činím.
Přílohy
F1G.jpg
Natáčení Z212.jpg
F1G.jpg
YAR 820 start.jpg
Tomův Canuk start.jpg
Jirka Pavlíček s P-30.jpg
Štepán Černoch s TUBBY.jpg
start Z 212.jpg
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Létání na Medlánkách

Příspěvek od Lubomir Koutny » 26 zář 2018 09:43

Na pátek 28.9. připadá svátek Svatého Václava, tedy pracovní volno. Předpověď na Windguru i Foreca Brno předpovídají hezké počasí, slunečno, relativně teplo až 20°C a velmi slabý vítr 2 m/s. Tedy opět ideální počasí pro přátelské polétání v klidu, beze stresu - pohoda. Takže, kdo má zájem tak se tam asi v 10 h můžeme setkat. Doufám, že setkání bude mezinárodní, protože se za ně velmi přimlouval i Jano Kuchta.
0

FF Radek
Reakce: 41
Příspěvky: 325
Registrován: 25 kvě 2011 12:16
Bydliště: Kroměříž

Re: Létání na Medlánkách

Příspěvek od FF Radek » 27 zář 2018 09:57

Možná, jestliže práce dovolí a bude CAVOK , tak bych se ukázal, potřebuju zalítat nový listy na F1G a předělal sem stařičkýho Mezka z CO2 na gumu, tak bych ho chtěl taky zkusit...
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Létání na Medlánkách

Příspěvek od Lubomir Koutny » 28 zář 2018 14:17

Na Svatého Václava 28.9.2018 se létá Mistrovství ČR mládeže, na které při Přeboru JMK hned 5 členů mých proužků splnilo postupový limit 300 s. Nadšení rodičů tehdy bylo veliké a všichni slibovali, že svým synům účast zajistí. Ovšem přihlášky odeslali a vklad zaplatili pouze rodiče Jirky Pavlíčka a Vincence Pospíšila, překvapilo to především u favorita Štěpána Černocha, který má jednak výborný model, a velmi dobře jej létá, dá se říci, že je typický úspěšný soutěžní typ.
Jenže otec od Jirky avizoval, že on předpokládal, že MČR bude 22.9. jejich rodina již tradičně mívá 29.9. velké rodinné setkání, takže nebude mít volné auto . Maminka od Vincence v předvečer soutěže pak poslala e.mail, že do Všechova nepojedou. Rodiče obou hochů, stejně jako i maminka od Viktora Pelecha mne žádali, abych jim posílal informace o přátelském létání na Medlánkách, kterého se hoši budou zúčastňovat, což samozřejmě činím a nejen jim, posílám to všem členům mých obou bývalých kroužků. Jenže dnes na Medlánkách z mých hochů z kroužků nebyl nikdo!
Ján Kuchta, který byl již nějaký ten týden duševním otcem dnešního termínu přátelského polétání na Medlánkách se před pár dny omluvil, že jeho imobilita mu účast znemožní.
Takže jsem byl moc zvědavý, kdo se vlastně zúčastní. Ano, pouze stará garda : Tom Heinl, Ivo Čerešňák, Honza Děkaník a moje maličkost + asi desítka RC modelářů. Ovšem počasí přímo fantastické, jasno, téměř bezvětří, jen občasné závany do 1 m/s z různých směrů, teplota 18-22°C.
První let s malým Pyloňákem mohl být i poslední, obrovská výška, let pře 3 minuty naštěstí skončil strmějším sestupem jen díky tomu, že se hned za hlavicí vytvořil chuchvalec uzlů gumy a model se stal těžký na nos. Pak jsem dělal testování nových křídel pro můj F1G, ta mají trochu menší rozpětí a nosníky nejsou zapuštěné uprosted žeber, ale zároveň s horní stranou profilu, takže by měly fungovat jako tabulátory, cílem bylo zvýšit stoupavost – pronikavost, protože u původního velkého křídla se mi zdálo, že motor je moc líný. Ale, nové křídlo má trošku větší úhel náběhu (bylo nutné dát podložku pod náběžku VOP, také zatáčka byla naráz moc úzká, pomohla podložka pod hlavici). Výsledek mnoha pokusů bylo zjištění, že s původním křídlem to létá lépe a bez problémů. Inu i negativní zjištění může být někdy přínosem. Jinak Tom předváděl fantastické lety s dvacetinkou novozélandského práškovače (jméno si nyní nevzpomenu), Honza a Ivoš se hlavně vyřádili se svými malými RC.
Potvrdilo se, že prodloužený víkend není nejlepší termín pro nejen mladé minimaketáře z mých kroužků, rodiny i od dospělců takové dny volna využívají pro své aktivity na chatách, výlety atd. Pokud jde o mladíky z kroužků, pak je to určitý impulz k zamyšlení, zda vůbec má smysl se tolik věnovat chlapcům v kroužcích, snažit se dovést je rychle k té nejvyšší možné výkonnosti. Rodiče to neocení a mají zcela jiné priority, připomínat jim, co před půl rokem říkali je pro obě strany zbytečně nepříjemné.
0

Odpovědět