27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Uživatelský avatar
Franta Brablc
Reakce: 12
Příspěvky: 22
Registrován: 29 kvě 2018 23:11

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od Franta Brablc » 27 kvě 2019 00:20

Pavel Stráník píše:
26 kvě 2019 23:37
Člověče tak to jsi nás pěkně dostal :lol: . V prostoru u pytle jsem si říkal že to musíš být Ty, ale ten "foťáček" v Tvé ruce mě nahlodal do té míry, že jsem si rozmyslel Tě oslovit, čekla jsem nějaké fotoaparátní dělo :D :D :D :D :D
No jo, ten foťák je fakt malej, ale tady v tomto konkrétním případě si dovolím tvrdit, že na velikosti nezáleží :D
0
Obrázek

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od Lubomir Koutny » 28 kvě 2019 10:37

Ano, zdá se že i kompakt může být kvalitní tak, že se blíží zrcadlovce. Já mám Nikon COOLPIX S7000, stál 4500 Kč, venku celkem dobré, ale v fotky z restaurace nic moc, asi to neumím a blesk je slabší. Hlavně však mi vadí, že letové záběry, to je u této kamery loterie, ono to má sklerózu. Od zmáčknutí spouště po cvaknutí závěrky uběhne spousta času. Jo. to starý Zenit E za 1400 Kč byl na toto naprosto perfektní.
Malý dotaz má někdo pěknou fotku všech pěti soutěžících před startem Schneiderova poháru a hlavně hned první společný start ?????
0

vladouch
Reakce: 30
Příspěvky: 106
Registrován: 28 srp 2015 07:16

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od vladouch » 29 kvě 2019 22:36

Vážení přátelé,
tak máme za sebou další ročník musí tedy následovat kritika a sebekritika. Tuto část bych chtěl zhodnotit na základě vyplněných anket. Pojďme pěkně postupně:
1: Co se mi na Open Scale 2019 líbilo:
Vesmes je chválena atmosféra soutěže, tráva, přístup organizátora, stíňáci, Schneider cup a počasí.
Dovolím si i své komentáře: Jsem rád, že je chválena atmosféra soutěže, je mojím cílem dělat soutěž pro Vás, abychom si užili pěkný víkend.

2: Co bych změnil/vylepšil do dalšího ročníku:
Přilákání většího počtu soutěžících a mládeže, zrušení kol, zrušení dvoudenní soutěže, zbytečné čekání na vzlety a přistání letadel aeroklubu, zlepšit spolupráci s aeroklubem.

Kamil: Pro mládež již nevím co udělat, mám pro ně kategorii, kde pouze létají, byla možnost stíňáků a sešlo se jich kolik se jich sešlo. Před zahajení soutěže jsem se závodníků ptal zda létat na kola převažoval názor zrušit, proto nejšpíše určím hranici 10 a méně soutěžících létaní bez kol více než 10 létaní na kola (bude platit pro rok 2020). Zatím jsem ochoten držet model dvoudenní akce.

K dohodě s aeroklubem bych rád řekl pár slov: Když jsem v lednu bukoval termín soutěže byl jsem upozorněn na skutečnost, že si AK vyhrazuje právo ukončení akce, pokud bude narušena bezpečnost. Musíme si uvědomit, že človek na věži odpovídá za bezpečnost provozu tedy lidí. Byli jsme pozvání do obýváku na návštěvu a pokud nebude dodržovat pravidla nebude již zváni vůbec. Možná se Vám zdálo, že to hrotím, ale telefonáty z věží nejsou příjemné věc a dá dost práce se domluvit, že se polepšíme. Proto si sáhněte do svědomí jestli je takový problém vydržet 10 či 30 min než letadla odletí či přistanou a nemyslet jen na sebe, že chci hned letět. Příští rok již nemusí letět nikdo.

Pro příští rok bude vysílačka na ploše, abych měl lepší přehled o situaci a mohli jsme to lépe koordinovat.

3: Došlo k zlepšení kvality soutěže oproti minulému ročníku (pokud jsem se zúčastnil)
Většinová odpověď: ano

4: Projevili se názory z ankety z minulému ročníku v letošním
Většinou bez odpovědi, některé ankety říkají ano

5: Byla dostatečná propagace tohoto ročníku Open Scale
Na lokální úrovni ano, v zahraničí propagace nulová

Kamil: Upřímně řeknu, že jsem se zahnaniční účasti zalekl, chtěl jsem ještě jeden roční organizačně ladit, pro příští rok, chci zapracovat na sponzorech, propagaci doma i v zahraničí (díky Tondovi mám kontakty), pokud i toto nepomůže k přilákání soutěžících, bude důvod k zamyšlení.

6: Líbila se mi kategorie stínových polomakety poháněných kondenzátorem
Zde je 100% spokojenost

7: Možné vylepšení této kategorie z vašeho pohledu:
Zajistit modely pro nepřipravené závodníky, motivace zavodníků, zákaz regulátorů v modelu, více kvalifikačních stratů, rozmerové omezení na 13“

Kamil: OS ukázal co musíme s Jurou probrat a poladi a pro pohár Jiřího Merty, ale za mě nechci žádnou statiku, jsem přesvědčen, že vhodných předloh je mrak, tak proč prolomit limit rozpětí, neničme si katagorii hned v jejím počátku.

8: Workshop co byste chtěli vidět:
Jak se dělá vrtule, povrchová úprava vrtule, potahování polystyrenu, tisk na potahový papír, aerodynamika , povrchová úprava polystyrenu

Kamil: Zdá se, že workshop měl veliký úspěch, proto se pokusím každý rok nějaký domluvit .

Nevím kam zařadit, ale názor:
Změnu pravidel prosazenou tzv. demokratickou většinou na minimaketách, ale hlavní aktéři diskuze zde již po nekolikáté chybí. Výsledkem je, že počty soutěžících jsou nyní poloviční.

Všem děkuji za vyplnění ankety, připomínky zapracuji do dalšího roku (polepším se). Nyní můžeme začít diskutovat o budoucnosti. Kolem prosince opět začnu s přípravou ročníku 2020.

Děkuji všem
Kamil
2 Obrázek

Vyvel
Reakce: 2
Příspěvky: 358
Registrován: 05 úno 2010 21:59
Bydliště: Říčany u Brna

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od Vyvel » 30 kvě 2019 12:00

Změnu pravidel prosazenou tzv. demokratickou většinou na minimaketách, ale hlavní aktéři diskuze zde již po nekolikáté chybí. Výsledkem je, že počty soutěžících jsou nyní poloviční.
K tomuhle asi není co dodat. Je to opakované mlácení prázdné slámy. Za 5 ročníků OS, které jsem pořádal, jsem 3x předělával bodovací tabulku takže zaplať pánbůh, že se to už nějak usadilo. Co se počtu žáků na soutěžích týká, nevěřím tomu, že při zachování starých pravidel by jich bylo víc. Kamil jim vyšel vstříc, zrušením statického hodnocení pro žákovské modely už vloni a stejně to nemá žádný efekt. Je to bohužel fakt se kterým se musíme akorát naučit žít. Je spoustu jiných lákadel a jsou relativně bez práce a hned.
No a co se počtů dospělých modelářů týká, nemyslím si, že by to souviselo se změnou pravidel. Často je člověk donucen změnit svoje priority.
Zaměření na vyšší maketovost a snížení letových maxim má smysl. Vhodných ploch pro létání s volnými modely ubývá a buďme rádi za Medlánky a hýčkejme si Aeroklub, že nám umožní soutěže pořádat. Nebo chcete pořádat soutěže na podzim, v zimě, na jaře a v předjaří jako jiné modelářšké kategorie, protože je vlastníci pozemků nepustí na svoje pozemky z důvodu růstu vegetace? To asi ne.
Kamilovi patří velký dík, za to, že po mě převzal organizaci a myslím, že to uchopil za správný konec. Je mi líto, že mi letos nevyšlo abych se alespoň přijel podívat tak snad na Mertovi.
Takže OS zdar a Kamilovi pevné nervy a notnou dávku diplomacie pro přípravu dalšího ročníku.

Pavel Vysočan
1
1 Obrázek

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od Lubomir Koutny » 30 kvě 2019 12:57

Ano Pavle, žádná změna pravidel již asi žáky na mnimakety nenaláká, pokud nebude kroužek vést vedoucí, který hochy přesvědčí, aby tyto stavěli, bude jim pomáhat s náročnějšími detaily a na soutěž je dotáhne. Bohužel takoví vedoucí se jaksi nekonají, oni dokonce nejsou ani takoví, aby přesvědčili své hochy přijít se svými již rok hotovými a úspěšnými modely P-30 na Přebor JMK, takže s osmi hochů, co létali loni (a 6 jich splnilo limit na Mistrovství ČR) přišli letos od Cintuly, co je po mně převzal, jen dva a jejich výkony - mizerie..O tom to je!

Nezbývá než poděkovat za krásnou soutěž, největší zásluhu má na tom tentokrát svatý Petr a jeho nádherné počasí, velké díky si zaslouží časoměřiči za jejich dvoudenní práci, tentokrát svou práci rychle odvedli bodovači. Bohužel nižší počet soutěžících a větší požadavky aeroklubu vedly k tomu, že pořadatel musel zvýšit startovné, inu je vidět, že ve vedení aeroklubu nyní vládnou podnikatelé. Bohužel jsou zde již signály, že letiště Medlánky to má již spočítané a ani kolonie syslů je nezachrání. Bylo naznačeno, že není problém tato zákonem chráněná zvířátka zlikvidovat a pak již nic nezbrání developerům letiště rozparcelovat a stavět, plány mají již delší dobu připravené….

Takže přikládám fotku toho, kdo nám zatím umožňuje létat na Medlánkách, rád bych věřil, že nám tam ještě nějaký ten rok vydrží...
Přílohy
Pán letiště SYSEL.jpg
0

Uživatelský avatar
Jiří Doležel
Reakce: 93
Příspěvky: 714
Registrován: 26 črc 2012 11:29
Bydliště: Brno

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od Jiří Doležel » 30 kvě 2019 15:43

Lubomir Koutny píše:
30 kvě 2019 12:57
Bohužel nižší počet soutěžících a větší požadavky aeroklubu vedly k tomu, že pořadatel musel zvýšit startovné, inu je vidět, že ve vedení aeroklubu nyní vládnou podnikatelé.
Co je to za nesmysl? Jak psal Kamil, uvědomme si, že létáme na soukromém pozemku (o tématu bezpečnosti mluvit nebudu, k tomu není co dodat, každý ať si srovná v hlavě, zda chce mít něčí život na svědomí) a nic dnes není zadarmo. Částka, kterou si aeroklub za pronájem plochy účtuje, je směšná oproti sazbě za pronájem haly, byť venku není třeba topit a svítit, i letiště potřebuje nějakou údržbu.
Směšná už ale přestává být pro pořadatele, který přislíbil bodovačům osvobození od startovného, jako odměnu za tuto činnost. Zpravidla jsme jako pořadatelé rádi, když soutěž opouštíme s nulou na kontě a to první tři soutěžící v každé kategorii odjíždí s diplomy a cenami, byť mnohdy vyráběnými. Nebýt Tondy Alferyho, který zatím věrně notně cenami minimaketářské soutěže podporuje, nebyly by ani tyto. Nevím o nikom, komu by se v současnosti vyplatil sponzoring těchto kategorií.

Listováním pozvánkami na Openscale starými i dvacet let narazíte na jeden fakt: cena startovného se od dnešních dnů moc neliší. Stojí stejné zboží dnes stejně jako před dvaceti lety? (Vlastík by mi jistě odpověděl: bombičky do sifónu ano :) ) Takže i zde je potřeba se zamyslet, co vlastně chceme. Ti, kteří v minulosti pořadateli byli, dobře vědí, proč už soutěže nepořádají - dotovat radost ostatním z rodinného rozpočtu není ta správná cesta.

Nápadům, jak dále soutěže zatraktivnit, se meze nekladou. Není problém U vrtule domluvit bečku, sele, cokoliv, u čeho se dá třeba po workshopu posedět a pokecat, jen to musí být pro koho dělat ;)

Kamile, díky za super víkend!
1 Obrázek 1 Obrázek

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od Lubomir Koutny » 30 kvě 2019 16:58

Jirko jsi mladý a tak si asi nemůžeš pamatovat jak vypadaly první ročníky OPENSCALE, startovné bylo 150 Kč, ale v tom byla i večeře v hotelu při banketu a láhev vína, na banketech v hotelu na Božetěchové bylo 100 lidí, v Santonu jen 85, více se jich do kavárny nevešlo a někteří Rakušáci byli smutní, že se včas nepřihlásili. Zkus se na to zeptat těch, co si to pamatují, třeba Pavla Stráníka...Ceny byly za 10 000 Kč (ano a co se tado v tehdejším kurzu za to koupit), které jsem dostal jako provizi od hoteliérů, kde byli ubytovaní hlavně cizinci (těch bylo 20), mimo hodnotné ceny především velké poháry byly ještě ceny od Gašparína, Podušky, Rumreicha a modelářských prodejen. Navíc pro první tři v pořadí jsem pravidelně věnova stavebnici old-timera, nebo dvacetinky. Každý žák vždy dostal cenu, první tři v každé kategorii poháry, v jednom ročníku pan Petřík dokonce vypsal pro žáky peněžité odměny pro první tři v pořadí. I tyto věci měli vliv na počet žáků v soutěžích. A nejen žáků...Aeroklub v té době od nás žádný poplatek za pronájem nepožadoval, tehdy ještě se to bralo, že tam máme děti-modeláři budoucí dorost aeroklubu.
Jinak pokud se nic nezměnilo, tak my jsme zpravidla vykázáni na plochu, která nepatří aeroklubu, ale jsou to pozemky zemědělců a ti tam musí trpět kolonii syslů. Aeroklubu patří pouze pojížděčka a 80m široká runway.
Pokud jde o bezpečnost leteckého provozu, tak to mne nemusíš poučovat, já jsem létal jako pilotní žáček již v době, kdy Ty jsi ještě nebyl na světě. Takže než jdu s bažanty poprvé na letiště, tak jim v klidu v kroužku vysvětlím, jak se tam mají chovat, že nikdy nesmí do prostoru runwaye, když bude startovat, nebo přistávat letoun.
1
1 Obrázek

Emil
Reakce: 3
Příspěvky: 118
Registrován: 30 kvě 2012 17:57
Bydliště: Kuřim

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od Emil » 30 kvě 2019 19:02

Luboši,

dovolím si vstoupit do diskuze. Nemáš pravdu! Ani v jednom z bodů. Klasické modelařině se nedaří. Je to, bohužel, dlouhodobý trend. Je to vidět i na modelářských prodejnách. RCMarket na Pálavském náměstí to zabalil už před nějakou dobou, před čtrnácti dny jsem šel na nákup balsy do Konírny - RCModely. Webové stránky hlásily že se upravují. Proběhl jsem bránou. Mělo mě ťuknout, že u ní není poutač... Po prodejně ani stopy. Zabalili to. Teď už v Brně zbývá jen Reichard, který drží solidní modelářský sortiment (ale výběr balsy je děsivý). To není příčina, to je důsledek. Důsledek nižšího zájmu o klasickou modelařinu.

Ano, i já pamatuju dobu, kdy se ve slušné hospodě dalo za stopade docela slušně si užít. Věř, že dneska se polední menu třeba v Krpoli pohybuje od stovky výš. A rozhodně neočekávej žádný gastronomický zážitek.

To, že aeroklubáci se odchýlili od modelaření, je holý fakt. Za tvých (a trochu i mých) let, za éry Svazarmu a jeho předchůdců, bylo obvyklé, že leckterý plachtařský kandrdas začal tím, že modelařil. A byl k modelářům tolerantnější. Už tomu tak není. Můžeme se rozčilovat, že tomu tak není (Kamil je výjimka), to je ale asi tak všechno. Líbí se mi, že Franta Brablc svými fotkami trochu narušuje tuto segregaci. Líbí se mi, že při debriefingu po letošní Openscale v diskuzi vyplynulo, že vhodným řešením by byl přímý kontakt s věží. Třeba se tak nestaneme "jen" vetřelci, ale korektní součástí leteckého provozu.

Adam

PS.: Trochu kacířská myšlenka, možná až příliš odvážná. Paní starostka z Medlánek už se aktivním aktérem Openscale kdysi stala. Což takto oslovit Aeroklub, pozvat je. Ne ředitel soutěže, ale aeroklubák by řídil předletový briefing, korigoval by, třeba v roli časoměřiče průběh létání a řídil posoutěžní debriefing.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od Lubomir Koutny » 30 kvě 2019 21:32

Adame to co zde píšeš o ztrátě zájmu o klasickou modelařinu je pravda. Ale nemohu souhlasit s tou první Tvou větou. V čem nemám pravdu, to co jsem napsal, to jsou fakta!
0

vladouch
Reakce: 30
Příspěvky: 106
Registrován: 28 srp 2015 07:16

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od vladouch » 30 kvě 2019 22:58

Ahoj Adame,
myšlenka je to zajímavá, příští rok si vezmu vysilacku, abych měl přehled o provozu. Poučení by šlo zařídit, ale k čemu to, když pan Koutný nekouká do leva ani do prava a vydá se pro model, neregistruje zvednutou plácačkou u letadla. To by jako elementárním měl moc dobré vědět co to znamená..verim, že to zmaknem a bude vše fungovat a pokud ne tak doletame a bude chodit spolu pivo pít.
0

discobolos
Reakce: 14
Příspěvky: 1466
Registrován: 09 úno 2010 19:20
Bydliště: Ostrava

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od discobolos » 31 kvě 2019 08:14

Bohužel na téhle diskuzi je vidět důvod, proč na Openscale jezdí čím dál méně lidí.
Se všemi je možné se domluvit, jen s jedním člověkem ne a ne.
A když už někdo váží dalekou cestu na závody, nemá moc chuť poslouchat věčné dohadování s jedním urputným modelářem.

Samozřejmě Adamovy důvody platí také.
Doba se změnila a mládež má mnohem jednodušší cesty k zábavě a bez námahy.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: 27. OpenScale (25. 5. - 26. 5. 2019)

Příspěvek od Lubomir Koutny » 31 kvě 2019 08:44

Jen pár slov k té plácačce a panu Koutném. Můj model v té době přistál do pšenice, takže jsem pro něj šel po cestě vedle pole a u mne zastavil aeroklubák v autě, měl obavy, abych nešel přes runway. Vysvětlil jsem mu, že nic tak blbého mne ani ve snu nenapadlo a vůbec k tomu nemám důvod, můj model sedí v pšenici. On to pochopil a řekl dobře. Bohužel někteří lidé zde na fóru ne a musí si přisadit.
0

Odpovědět