Pohár Dušana Krumploviče

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od Lubomir Koutny » 25 led 2022 15:56

Mrzí mne, že jsem zapoměl na jednu důležitou radu od Toníka Křižky:
Každopádně bych zvětšil náběh křídla, to ovšem Tobě jako starému matadorovi radit nemusím, dál bych dal na horní stranu křídla malý tvarovací nosníček 1x1, ne ,že by to nějak ovlivnilo letové vlastnosti, ale lépe se to potahuje a hlavně tam zůstane menší množství těch hnusných faldů, protože ta náběžka z ploché balsy to je neštěstí... Ostatně ten nosníček 1x1 mám i na svém Zlínu a nikdy to nikomu nevadilo ani zarytým bafuňářům ze SAM 78. Celostátní Chotěboř atd.
Ano, dal jsem na jeho radu a dal tam nosníček 1x1,5 mm na vysoko, doporučuji ve vzdálenosti asi 15 mm od náběžné hrany. Dnes při teplotě 3 st. C jsem udělal pár letů. Na 600 otáček model letěl jeden okruh o průměru asi 30 m, tedy asi 100 m, odhaduji průměrnou rychlost 5 m/s, tedy cca 20 s.
Lze extrapolací předpokládat, že při natočení 1600 otáček a teplotě kolem 20 st, C by letový čas mohl být kolem minuty. Jenže při natočení na 1000 otáček model utekl doprava, pověsil se za vrtuli, chvíli tak zůstal a pak přešel do normálního letu s kýváním z křídla na křídlo. Vše nasvědčuje tomu, že bude nutné zmenšit vyosení vrtule doprava a zvětšit její potlačení. Doporučuji zmenšit přehnané lomení křídla do až velikého lomení do V.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od Lubomir Koutny » 28 led 2022 08:01

IPRO-03 „MIKRO“
Tato halová polomaketa dvou nestorů předválečné československé modelařiny Semráda a Formánka nese všechny znaky doby svého vzniku. Ano, právě v oblasti halových modelů je pokrok za tu dobu asi nejvýraznější. Rozměrově je tento typ velmi blízky dnešní kategorii HOLY. Ovšem nesmyslně malá vrtule a zoufale tenký svazek by neumožnily delší let než nějaké půl minuty. Pak je zde problém jak dosáhnout onu váhu 2g, pokud by byl potah papírem – to je nereálné. Nevím, zda to měl být mikrofilm, dnes možná by to šlo při potahu mikrotenovou folií. Moje HOLY při prázdné váze 3g a svazku smyčka z gumy Pirelli Alfa Romeo Little orangel 1,15 g/m, l=500 mm dokázala vyhrát v Belgickém Flémalle časem kolem 3 minut a model je stavebně jednodušší než MICRO, potažený byl tenkým kondenzátorovým papírem. Takže stavbu MICRO je dnes sotva možné doporučit, není to model na létání venku a při přesném dodržení všeho dle plánku pak budou výkony opravdu ubohé. Model je zbytečně složitý, takže není vhodný pro začátečníky. Pokud přece jen jej někdo z nostalgie postaví, pak doporučuji použít výbornou vrtuli pro halové modely IKARA 150.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od Lubomir Koutny » 30 led 2022 14:34

Pokud jsem to dobře pochopil, pak Kamil, jako pořadatel květnové soutěže AIR RACE by byl ochoten rozšířit počet kategorií o Pohár Dušana Krumplovoče pro IPRO BV-min za předpokladu, že se přihlásí více soutěžících. Docela ho chápu a proto bych uvítal, co možná nejdříve alespoň nezávazné předběžné přihlášky. Zatím vím, že jsou postaveny :
3 ks Cadet (2 již přislíbili účast)
2x Caudron (já s ním chci létat, Vlastík Šimek je favorit, zatím se nevyjádřil)
2x ZIN Z-XV (Toník Křivka je snad jasný, ale na Viktora Grima jsem bohužel ztratil kontakt)
2x Bucaneer ( můj je hotový a i trochu již létá, Dušan Garba přislíbil)
1x Bufalo (sice nádherné, nevím zda zalétané a zda majitel má zájem se zúčastnit)
1x Wildcat (pokud ještě existuje)
1x Fokker Dr,
Takže zatím to vypadá na asi na 6 – 8 velmi pravděpodobných. Protože soutěž má být jen jednodenní, pak by byli dobré ji odlétat v době, kdy je klidno, nebo jen slabý vítr. Nabízí se tedy buď hned ráno po briefinku, nebo již pátek v podvečer před soutěží. Uvítal bych vyjádření zájemců, který termín se jim více líbí.
Přílohy
IPRO BV-nin .JPG
0

Tazi
Reakce: 1
Příspěvky: 300
Registrován: 07 úno 2010 15:17
Bydliště: Zlín

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od Tazi » 01 úno 2022 09:57

Nazdárek, tak pokud jde o mne hodlám přifrčet už v pátek-pokud tedy vše vyjde jak má (dnes nikdo nic neví :roll: ) a za mne tedy raději v pátek navečer za a) bude klid (vnitřní o větru se nebavím do toho nevidím) b) nebude tak brutální rosa jako bývá ráno a hlavně nestojím o divoké pobíhání aby se vše stihlo, páč kategorií je hodně a když si to chce člověk užít bez stresu (toho mám v práci až nadbytek) tak to prostě nejde. No a v sobotu je na pořadu dne soutěž minimaket jakožto hlavní kategorie a té bych se tedy rád věnoval byť jen jako dopočtový kandidát eventuelně čumil.
Chápu,že mnozí nemohou dorazit už v pátek, mluvím tedy pouze za sebe. T.K.
0

vladouch
Reakce: 30
Příspěvky: 106
Registrován: 28 srp 2015 07:16

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od vladouch » 01 úno 2022 17:31

Mohl by mi prosím někdo zasvěcený vysvětlit jaký je rozdíl mezi těmito modely IPRO a modely klasické kategorie BV-Min? Jediné co mě napadá je rok vydaní co by modely možná nesplňovaly. Neprocházel jsem to, proto bych chtěl znát odpověď na tuto elementární otázku.

Děkuji za odpovědi
K.
0

shark
Reakce: 4
Příspěvky: 708
Registrován: 20 úno 2010 20:39
Bydliště: Odolená Voda

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od shark » 01 úno 2022 19:23

Myslíš BV-min Oldtimery? Tak rok splňují vždy. Jinak je BV-Min velmi tolerantní, a vlastně se o rozdílech nedá mluvit.
Spíš ses měl zeptat, jaký je rozdíl mezi modely IPRO, a modelem, který přípomíná svůj vzor i blíže, než na deset metrů, a který je opravdovou zmenšeninou svého vzoru :)
Ale třeba v SAMu 78 můžeš lítat klidně se stíňákem, nikdo to neřeší, žádná statika se nekoná. Je to o vkusu každého účastníka, jestli lítá s nějakou "IPRO Stíhačkou dvojplošníkem", nebo pěkně vypracovanou maketkou třeba podle plánků Earla Stahla ;)
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 úno 2022 09:44

Honzo asi máš pravdu, i když s tím, že BV-min lze létat se stíňákem se dovídám poprvé. Jenže Kamil se asi spíše ptá na to, čím se IPRO polomakety liší od všeobecné kategorie BV-min.
Tak tedy koncem třicátých let se část výkonných leteckých modelářů soustředila kolem inženýra Procházky, tvořili na soutěžích velký a velmi úspěšný tým a také vydávali plánky svých modelů pod označením IPRO. Část těcho plánků dnes patří do kategorie BV-min a pro tyto chtěli Jirka Kalina a hlavně Dušan Krumplovič uspořádat soutěž při Mistrovství Evropy halových modelů konaném na brněnském výstavišti v pavilonu D. Některým minimaketářům pak byly zaslány plánky těchto modelů. Soutěž se ale nekonala, protože na stavbu tehdy bylo málo času, ty plánky jsme dostali pozdě. Nicméně v tom pavilonu minimakety pak létaly, ale ne IPRO a nebyla to soutěž.
0

shark
Reakce: 4
Příspěvky: 708
Registrován: 20 úno 2010 20:39
Bydliště: Odolená Voda

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od shark » 06 úno 2022 11:39

Luboši, odpověď na některé otázky je obtížná. Obzvlášť na ty, které tak nějak nedávají smysl...

Modely IPRO jsou takové, které vycházely pod značkou IPRO.

Modely klasické kategorie BV-Min ( co je model klasické kategorie BV-Min, a co vlastně je "klasická" kategorie BV-Min?) jsou modely podle všech plánků, včetně těch IPRO. Souhlasíš?

Víš dobře, že na setkáních SAM 78 nikdo žádnou maketovost, shodu s předlohou, a vůbec existenci předlohy nikdo neřeší.

Otázka asi spíš měla znít: Jaký je rozdíl mezi soutěží modelů podle plánků IPRO a soutěží s modely klasické kategorie BV-Min. No a tam je odpověď jasná, ne? ;)
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 úno 2022 16:09

Ano máš pravdu. Všechny minimakety IPRO patří do old-timerů BV-min. Ovšem mezi plánky IPRO jsou i plánky nemaket, tedy modelů které patří do kategorií BV-1, jako například Brožova SLUKA , nebo Semrádův KOS a BV-3.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od Lubomir Koutny » 18 bře 2022 11:48

Čas nám pokročil a předpověď počasí na příští týden slibuje docela teplé počasí, Na Medlánkách na kopci kvetou koniklece i když ne tolik, jako na Kameném vrchu, ale na ploše letiště již bude správná kondice na přelétnutí nových modelů. Také se nám pomalu blíží termín první letošní soutěže dvacetinek a oldtimerů včetně dalších kategorií AIR RACE. Pokud chceme, aby pořadatel zařadil do soutěže kategorií minimaket dle plánků IPRO, pak by bylo vhodné zde oznámit, kdo se chce soutěže zúčastnit. Ať již bude pořadatelem Kamil, nebo já, potřebujeme vědět kolik nás bude a jaké připravit ceny.
Docela rád bych zde uvítal vyjádření od Vlastíka Šimka, zda bude létat s jeho výborným Caudronem, stejně jako od Toníka Křivky, zda to bude jen jeho výborný ZLIN Z-XV, nebo ještě třeba Wildcat, stejně jako od Dušana Garby, jak je na tom s jeho plánovaným Bucaneerem, s Jirkou Tamflem a jeho nádherným Cadetem snad mohu počítat najisto. Ale vůbec nevím zda se zúčastní hoši z Prahy, moc rád bych v soutěži viděl Bufalo i dalšího Cadeta...
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od Lubomir Koutny » 25 dub 2022 13:43

V sobotu jsme létali hezkou soutěž halových modelů v Hlučíně. To byla i příležitost prohodit pár slov o Poháru Dušana Krumploviče. Ani ne za měsíc se bude konat AIR RACE na Medlánkách. Doufal jsem, že se mi začnou přihlašovat zájemci o soutěž minimaket z kolekce IPRO. Bohužel zatím se tak nestalo a vím jen o čtyřech, co slibují, že budou létat, další tři, co tyto modely mají, ti se neozývají. Je problém žádat pořadatele o rozšíření programu o další soutěž, když nevím, kolik bude soutěžících. Nevím jak moc se hlásilo Dušanovi Garbovi do akce Bostonian (já tedy ano, ale co ostatní) Takže Dušan to pojal, jako otevřené polétání s jedním společným startem a bylo to pěkné.
Pokud se mi přihlásí alespoň pět soutěžících, pak Pohár Dušana Krumploviče bude soutěž na kterou dám ceny. Jinak to bude jako v Hlučíně volné polétání.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Pohár Dušana Krumploviče

Příspěvek od Lubomir Koutny » 26 dub 2022 13:09

V sobotu jsem jako cenu za 1. místo v soutěži přesných maket dostal stavebnici házedla Vrona. Perfekní díly křídla a kormidel krásně řezané z jemnozrného polystyrenu, pylon z plastu a díly trupu z balzy. Sestavení zabralo hodinu, díky návodu jsem model zatížil tak, aby těžiště bylo dle návodu. Dnes sáno bylo bezvětří, takže se zalétáválo. Těžiště podle plánku vycházelo u mého modelu jako těžší na hlavu a byl nutné natáhnout model VOP. Dosažená výška po vhození asi 5-6 m, jinak lety pěkné. Pak jsem dal kousek plasteliny na trup před kormidla, bylo možné zmenšit seřízení VOP a model vyhodit do výšky 7- 8 m, lety mnohem lepší. Doma šla plastelina pryč a kousem Pb na přídi se zmenšil o 1 g. Nyní je letová 13 g.
0

Odpovědět