Dvacetinka Heinkel He-100 D- 0
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 38
-
Lubomir Koutny
-
Lubomir Koutny
Re: Dvacetinka Heinkel He-100 D- 0
Dnes dopoledne bylo sice velmi chladno, ale úplné bezvětří. V poledne již se vzduch trochu ohřál, ale také chvílemi byl cítit průvan , přesto jsem vzal dvacetinku He-100 a foťák, že zkusím udělat nějaký letový záběr. První lety nestály za nic, model byl těžký na zadek a po výstupu nastalo pžetažení a pád, Pomohlo až velké natlačení VOP a větší levá zatáčka, pak počkat až průvan poleví. Konečně několik hezkých letů s dostup asi 20m. Začal jsem fotit, ale také měl nervy, že mi model zničí holka na kole, které se tam s otcem stále motala, moje focení dopadlo neslavně, z deseti pokusů starý OLYMPUS expomoval jen jednou a ještě k tomu proti baráku, A pak se to stalo, model šel na přistání, holka s kolem mu zkřížila směr a on skončil v jejím zadním kole, zlomená vrtule byla to první, pak jsem volal ať na model nesahá, ale rzzuřený otec vytáhl model z kola a vztekle jej odmrštil...
Oorava zabere pár hodin a zároveňtam dám kratší nový svazek, aby těžiště bylo ve 28%, pak bude létání klidnější.
Oorava zabere pár hodin a zároveňtam dám kratší nový svazek, aby těžiště bylo ve 28%, pak bude létání klidnější.
- Přílohy
-
- proti baráku.JPG (20.63 KiB) Zobrazeno 478 x
0
-
Lubomir Koutny
Ano, vrtuke opravená, nový svazek o délce 440 mm, těžiště v 28%. Dnes ráno byla velká zima, odpoledne v 16 h se oteplilo na 12C a bylo bezvětří, tak jsem vzal model a foťák, že udělám letové záběry, jenže po příchodu na můj plácek začaly závany až 3 m/s, po dlouhém čekání přišel okamžik klidu, model ve výšce 20m, asi 6x mačkám spoušť, ale OLYMPUS proti šedé obloze odmítá exponovat, on potřebuje mít v záběru nějakou budovu, nebo alespoň strom. Takže nakonec jsem vděčný za záběr přistání ve zlatě a musim domů, začíná mrholt
0
-
Lubomir Koutny
Dnes ve středu se po obědě uklidnil vítr a já vzal opět He-100 D1 a šel na plácek s tím, že snad konečně udělám nějaké letové záběry a toho dosáhnu jen pokud budu mačkat spoušť v okamžiku, kdy mimo model bude v záběru také nějaká budova, nebo strom, doufal jsem, že jeden, nebo dva záběry se podaří i když bylo oblačně šedé nebe. Nakonec jsem byl příjemně překvapen, na všech snímcích je model zachycen i když někdy proti baráku nic moc, První let na 500 otáček byl hezký do výšky 10m, záběr proti baráku se mi všaj nelíbil, Na druhý let točím 700 a model rychle nastoupal přes 20m výšky, mačkám, když je na dostupu a pak ještě 4x při sestupu, ten však končí na borovici ve výšce 10m. Napřed model vůbec nevidím, trvá to dost dloho, než jej konečnš zahlédnu jak visí zavěšený za kormidla dolů vrtulí. Je mi jasné, že potřebuji větev dlouhou alespoň 8m. Fo%ták s natáčedlem zůstává na lavišce a já hledám tu správnou větev, nakonec to byl dlouhý lískový prut, snažím se jej ulomit těsně u země, DAří se to na půl, nakonec mi pomůže jeden starší cyklista, ten má nejen nůž, ale u něj i malou pilku, Za chvíli mám ten prut pod borovicí a dokonce na model dosáhnu, bohužel model má zlomené pravé křídlo, takže další lety až po opravě. Ještě chvíli hledám vrtulový kužel a pak jdu do JASYKA koupit vteřinové leoidlo, bude se opravovat.
0
-
Lubomir Koutny
Oprava nebyla jednoduchá a nepodařila se zcela precizně. Zlomené křídlo má po opravě o trošku větší vzepětí na pravé straně a byl jsem zvědavý, jak se to projeví v letovém projevu. Naštěstí dnes je od rána bezvětří a tak v poledne za teploty 16C jsem vyrazil na plácek, kde občas o severu - parčíku se objevil slabý průvan. První natočení na 500 a let ve psích výškách, druhé natočení opět na 500, ale na pravém křídle před startem nakrucuji negativ, následuje hezký let do výšky 15m. Nalákán hezkým letem natáčím 600 a nadýchávám ještě větší negativ, výsledkem je šok, model je ve výšce přes 30m a já zkouším dělat fotky proti mrakům bez nějakého baráku, nebo stromu a jsem zvědavý zda foťák bude exponovat, sestup je velmi pomalý, je mi jasné, že závan uvolnil nějakou termickou bublinu, nebo dolonce nafoukávaný barák vytvořil svahový stoupák, let končí poměrně dlouhým klouzavým letem a přistáním těsně před borovicí na východní straně. Ne, dále nebudu pokoušet osud, model je stabilnější než byl před zlomením křídla a opravou.
0