Změna pravidel dvacetinek

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Vyvel
Reakce: 2
Příspěvky: 358
Registrován: 05 úno 2010 21:59
Bydliště: Říčany u Brna

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Vyvel » 03 čer 2014 09:16

Natisknout to barevně je už ten nejmenší problém. Společně se stohem diplomů a dalších karet je to zhruba za stejné peníze. Hlavně aby vyhovovala podoba.
Stejně si myslím, že příště přiložím k propozicím i kartu pro dvacetinky a oldtimery k vytištění, takže kdo chce šetřit čas může si to vypsat doma.
0

Uživatelský avatar
Jiří Doležel
Reakce: 93
Příspěvky: 714
Registrován: 26 črc 2012 11:29
Bydliště: Brno

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Jiří Doležel » 03 čer 2014 20:10

Aby neupadla v zapomnění Tondova myšlenka ohledně nového způsobu bodování, mě se ten nápad, zřízení jakési "bodovačské linky", dost líbí (samozřejmostí je eliminace střetu zájmu nebodování modelu samotným stavitelem). Soutěžící by se tak více aktivněji zapojili, čas bodování by se tímto mohl zkrátit o více jak třetinu a hlavně by stávající bodovači nebyly pod takovým časovým o odpovědnostním presem jako je tomu doposud - třeba by se v klidu mohli i naobědvat a pokecat s ostatními kolegy jako ostatní. Bodovači by mohli být vybíráni (třeba by chtěl někdo i dobrovolně :) ) až při prezentaci , tím by odpadla organizátorovi jistě nemalá starost před soutěží. Přiznám se, že se mi velmi líbil styl časomíry loni na podzim v Týnci: "..jelikož je hnusně a není vidět na více jak dvacet metrů, soutěžící si model vypustí, doběhne si k časoměřiči pro stopky, s nimi pak utíká za modelem a změří si čas sám :) ". Proč to tedy takto podobně nezmodernizovat i u bodování?
Co na tuto myšlenku ostatní aktivní účastníci soutěží?
0

discobolos
Reakce: 14
Příspěvky: 1466
Registrován: 09 úno 2010 19:20
Bydliště: Ostrava

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od discobolos » 04 čer 2014 08:03

No s barevným tiskem mám trochu problém já :cry: .
Vzhledem k faktu, že se pravidla stále ladí a není tak možné použít karty z loňské soutěže, protože už nejsou aktuální, počkal bych s tím na definitivní podobu.
Alespoň v Trnávce se tedy připravte pouze na čb verzi.
Taky by asi bylo vhodné dohodnout se, kdo bude poslední "schvalovací instancí". Pomalu se totiž ve verzích začínám ztrácet. Navrhoval bych tvůrce pravidel Tondu, který to bude koordinovat s upravujícícmi (teď třeba Pavlem).
Před každou soutěží (tak minimálně 2 týdny předem) bych rád někde na tomto webu našel právě aktuální verzi pravidel a startovní karty. Soubor s vzorci si asi budou pořadatelé posílat mezi sebou (i když nějaké společné sdílené úložiště by taky nebylo špatné).

To se týká i souborů pro alternativně další minimaketářské kategorie. Letos se mi podařilo tak trochu zavařit Pavlovi tím, že jsem mu poslal soubor ke kategorii CO2/el., kde nebyly opraveny vzorce a on to vzal s přesvědčením, že není třeba nic kontrolovat. Bohužel bylo ... :(

"Bodovací linku" bych samozřejmě přivítal i já. Vždy je nepříjemné, když je už to "správné počasí", ale ještě nejsou obodovány všechny modely. Jakékoli zkrácení času na bodování je přínosem.
D
0

Pavel Stráník
Reakce: 33
Příspěvky: 1179
Registrován: 28 pro 2009 22:46
Bydliště: Brno

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Pavel Stráník » 04 čer 2014 09:07

Pravidla jsem doposud na web nedal z toho důvodu, že jsme se dohodli že tam budou nějaké korekce poté co se náležitě odzkouší. Fakt je že nějaké připomínky byly vždy po každé soutěži, ale zatím nevím jak moc se do pravidel promítly či promítnout hodlají. Možná by nebylo od věci aby Tonda třeba ještě jednou nalinkoval pravidla tak jak jsou v té nejaktuálnější verzi, případně pokud by byly po Openscale (kdy byly podmínky pro doladění pravidel vskutku optimální) nějaké změny, aby je do textu zapracoval, a já to pak dám konečně na web do sekce prvavidla dvacetinek spolu se vzorem startovní karty a myslím že tím bude vše vyřízeno ke všeobecné spokojenosti.

Dušane, maš-li problém se starovními kartami, tak ti je můžu na Trnávku natisknout a přivést, teda až bude jasné jak mají vypadat.
0

Antonín Alfery
Reakce: 54
Příspěvky: 484
Registrován: 06 úno 2010 21:05
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Antonín Alfery » 04 čer 2014 11:07

Na pravidlech, na něž je odkaz na str.39 tohoto DF jsem nic neměnil. Zapracování případných změn předpokládám až po odsouhlasení komunitou, která se na tvorbě podílela - stejně, jak tomu bylo doposud. Takže pravidla se od té doby neměnila - létala se podle nich i loňská Trnávka. Samozřejmě je mohu poslat ve Wordu. Stejně tak se nezměnila bodovací tabulka. Úpravy, které navrhl Jirka Doležel, jsou jen grafické povahy. Mají sloužit k tomu, aby položky, které má vyplňovat soutěžící, byly pokudmožno pohromadě a "nabízely se" k vyplnění intuitivně a nezapomínalo se na ně. Na druhou stranu chápu Pavla Vysočana, že akceptování této podoby by znamenalo překopání celého souboru a že se mu do odladěného souboru nechce zanášet chyby... Po věcné stránce tedy od loňského léta žádné nové verze ani pravidel ani tabulky nejsou - Dušane nepanikař :D .
0

Vyvel
Reakce: 2
Příspěvky: 358
Registrován: 05 úno 2010 21:59
Bydliště: Říčany u Brna

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Vyvel » 04 čer 2014 11:24

Dušane
po loňském Openscale jsem ti posílal opravenou tabulku s novým exponentem 0,75 a podle ní jsem počítal i výsledky letošního Openscale, takže tam by problém být neměl. Po letošním Openscale jsem udělal jedinou změnu a to jinou vizuální stránku startovní karty, aby jednak bylo jasně patrné co má soutěžící vyplnit (hlavně ten typ podvozku) a nápad Jirky přidat rubriku pro uplatňované nadhodnocení se mi zdál dobrý, tak jsem ji tam přidal. Změna se projevila jen v záložce karta pro tisk, ostatní pro výpočet jsem nechal beze změn. Osobně si myslím, že tak jak jsem to upravil, je to dostatečně zvýrazněné i při černobílém tisku. Pokud se dále domluvíme, že bude přepočet na letové body lineární, tak bych do toho souboru zasáhl víc ale tohle rozhodnutí zatím nepadlo a jsem toho názoru, že by se měla dolétat celá sezona beze změn a na konci uvidíme. Já si pro sebe ten lineární přepočet připravil takže mám jakousi přestavu co to asi udělalo ale jak už jsem psal, na pořadí to nemělo žádný zásadní vliv. Nechci ale dělat nějaké předčasné závěry. Je to spíš téma na diskusi.
Za zmatky v CO2 si můžu sám takže už bych se v tom nepatlal.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Lubomir Koutny » 04 čer 2014 14:18

Výborně Pavle !
I když na zbytečnost a nelogičnost exponenciální fonkce upozorňuji od samého počátku, tak se také kloním k názoru, že by bylo rozumné hodnotit celý ročník soutěží dvacetinak podle stejných pravidel. Na konci ročníku pak bude čas na vyhodnocení, zvážení připomínek (nejen odstranění zbytečné exponenciální fonkce)a na finální úpravu pravidel.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Lubomir Koutny » 05 čer 2014 21:51

Roberte na svůj názor máš jistě právo, to ti nechci brát. Jistý problém možná bude, že ony dvacetinky zase tak dlouho nelétáš a nebyl jsi na OPENSCALE 2014, již tam pohled na poměrně těžkého BV - 155 by možná tvůj názor poopravil. Asi nikdy jsi neviděl létat Karla Ludvíka s jeho Welkinem, Vláďu Kunerta s jeho dvoumotorákem Pe-3, Pavla Stráníka s jeho P-38, Bellanca Trimotor, nebo MC Donnell XP-67, Tondova Hodka HK-101, nebo mého S.M.-92. Žádný z uvedených typů nebyl půlmetrovka, soutěže vyhrával tím, že naletěl obě maxima, i když ta maxima měl ještě půlmetrový jednomotorák, tak rozhodovaly rozhodovaly vyšší statické body vícemotoráků.
To, že dnes vícemotoráky v soutěžích nevidíme, to není problém výpočtu maxima, ale náročné stavby a ještě náročnější obsluhy vícemotoráků na soutěžích. Nestydím se říci, že nižší letové maximum dle nových pravidel tomu také nahrává. Postav si dobře metrového Vickerse 432 a můžeš vyhrávat soutěže dvacetinek jako na běžícím pásu.

Tak to se povedlo ! Já tady vyvracím Robertovy názory a on mezitím tyto smaže !!!
0

Vlastik
Reakce: 0
Příspěvky: 187
Registrován: 14 úno 2010 12:02
Bydliště: Tišnov

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Vlastik » 05 čer 2014 22:53

Tak nějak nechápu na co Luboš reaguje.To mazání,to je věc. Asi bych to zakzal.
0

shark
Reakce: 4
Příspěvky: 708
Registrován: 20 úno 2010 20:39
Bydliště: Odolená Voda

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od shark » 05 čer 2014 23:13

Luboš reaguje na názor, že kvůli pravidlům nemá smysl stavět velké vícemotoráky. Zcela vyjímečně ( :lol: )si dovolím s Lubošem souhlasit, že příčiny jsou úplně jiné.

Vickerse 432 jsem kdysi začal rozkreslovat :lol: Komplikované křídlo, ale zase jednoduchý trup... Jo, kdybych byl čilý důchodce se spoustou času... :lol: :lol: :lol:
0

discobolos
Reakce: 14
Příspěvky: 1466
Registrován: 09 úno 2010 19:20
Bydliště: Ostrava

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od discobolos » 06 čer 2014 11:21

Tak trochu si ale nedovedu představit, jak metrový Welkin odstartuje z 2,4 m dlouhého stolu (třeba i s postrčením :lol: :lol: :lol: )
D
0

Uživatelský avatar
Jiří Doležel
Reakce: 93
Příspěvky: 714
Registrován: 26 črc 2012 11:29
Bydliště: Brno

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Jiří Doležel » 06 čer 2014 12:32

Dušane, to je výzva! :D Chceš to na příštím Openscale vidět? ;)
0

Odpovědět