Tatra T-101 M-oř

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Monty_CZ
Reakce: 0

Re: Tatra T-101 M-oř

Příspěvek od Monty_CZ » 27 led 2026 01:09

Ad opaleni: vetsina hran ma medovou barvu, zadny saze, predpokladam ze papir podstriknu hodne redenou cernou nez aplikuju stribrnou (to musim vyzkouset) tak to prosvitat nebude.
To vyztuzovani uhlikem jsem myslel tak tri vlakna na nosnik zespodu (jakoze fakt vlakna), ale papir v tahu prenese dost tak to nebudu komplikovat. Ono tohle letadlo ma totiz hooodne velky rozpeti vuci delce trupu, tak aby se to nelamalo pri pristani. Viz foto
IMG_2617.jpeg
0

shark
Reakce: 8

Příspěvek od shark » 29 led 2026 19:50

Dobře, že sis takové použití uhlíku rozmyslel. Uhlík má svá specifika, pokud je použit správně, výrazně zpevní konstrukci. Pokud je použit špatně, je to jen váha navíc. A uhlík je velmi těžký materiál.
Ten podstřik černou nevím...u plastikáču běžná věc, tady to bude zase jen hmotnost navíc. Možná by byl lepší černě obarvený papír.
0

Monty_CZ

Příspěvek od Monty_CZ » 30 led 2026 00:52

Uhlik neni tezky material pokud se bavim o dimenzi velikosti vlasu. Nejdriv potahnu to "vztlakove" kridlo a podle toho se rozhodnu. V kostre se to prohyba o 2 cm pri zatizeni budouci planovane hmotnosti letadla, ale ka rikam papir to hodne zpevni...snad
IMG_2624.jpeg
IMG_2623.jpeg
0

Monty_CZ

Příspěvek od Monty_CZ » 30 led 2026 12:09

Ale Sharku díkes za nápad s černým papírem, to mě fakt nenapadlo :-)
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 30 led 2026 20:37

Vlákna uhlíku zespod mají svou logiku.
Nemyslím si, že to bude o tolik těžší, pokud to ale nezabalíš do lepidla :lol:
ALE: Vzhledem k rozpětí bych se bál spíše toho, že model zachytí o trávu a roztočí se, udělá hvězdici. Pak je riziko, že bočním pohybem praskne spíš trup za křídlem. Je to častá událost u havárií.
Pokud budeš mít černý papír na potah, tak klidně, pokud to považuješ za nutné.
Rád používám vláknité papíry a ty černé nebývají. Ty "plechové, šustivé" (co opravdu nejsou Japan ;) ) nemám rád, špatně se prolakovávají, vypínají...nemám s nimi moc hezkou zkušenost. Resp. nepracuje se mi s nimi tak dobře jako s vláknitými.
A stříbrná barva má podle mých letitých zkušeností dvě zásadní vlastnosti: Výborně kryje (možná i podle výrobce) a hlavně ukáže i to, co na modelu není! :roll:
Takže bych zahrnul do možností hrany jen přejet (stejně by to bylo rozumné i kdyby nebyly opálené) a nebo hrany žeber před potahem obarvit.
0

Monty_CZ

Příspěvek od Monty_CZ » 31 led 2026 07:48

Tak už to začíná mít tvar. Několikrát se mi u trupu stalo, že přimáčknu balsu, kápnu vteřinové lepidlo a ono navzlíná skoro centimetr daleko a přilepí mi prst. Sedím a čumim na hotový trup na konci mého prstu a počítám do tří abych s tím nejebnul o stůl a nešel se raději projít....při odstraňování samozřejmě něco zlomim tak to je koule lepidla už teď.
Mám tam tolik podélníků že se opravdu nebojím toho, že by se trup zlomil.
Stejně jako u Avie to plánuju potáhnout Kashmirem nebo něčím podobným. Ta stříbrná je fakt zákeřná. Vzít na to něco už stříbrného z výroby nechci, to vypadá blbě. A dost letadel na fotkach co jsem viděl už od pohledu vypadalo spiš jako těžítko než oříšek, tak to bude výzva. A ještě chci použít tisk na papír, protože se mi klepou ruce a nechci na hotový model kreslit linky podle pravítka
IMG_2625.jpeg
0

Ivan Horníček
Reakce: 101

Příspěvek od Ivan Horníček » 31 led 2026 12:50

Já používám stříbrnou Revell 99. Nezobrazují se na povrchu vady. Také dobře kryje.
Přílohy
Snímek obrazovky 2026-01-25 193845.png
0

Monty_CZ

Příspěvek od Monty_CZ » 02 úno 2026 12:22

Tak mam pripraveno na potahovani. Spicka pridala gram. Musim vytisknout kopyto na kabinku (predpokladam PET-G) a mezitim mi prijde cerna barva Duha a budu experimentovat s potahem. Bud tmave sedy zaklad postrikam stribrnou, nebo se pokusim bily papir napustit stribrnou temperou jak jsem tu vycetl (diky). Optimalne bych na stribrnou pak chtel natisknout inkoustovkou jeste imatrikulaci.
IMG_2656.jpeg
0

Monty_CZ

Příspěvek od Monty_CZ » 05 úno 2026 11:32

Experimentuju s potahovym papirem Kashmir 9g
Stribrna akrylovka z toho udelala 17g/m2 a vypadalo tako latka na disco saticky.
Jen nastrilat revellkou jde ale zustava to dost pruhledny a svetly
Probarveni redenou cernou Duhou na sedy zaklad a prestrikani je docela ok, jde to i potisknout, jen se to
dost zkrabati a doufam ze to pujde vypnout.
To vsechno proto abych to mohl potisknout.
Pripadne to jen probarvim a striknu az potazene a budu malovat cary a detaily na hotove.
IMG_2695.jpeg
IMG_2693.jpeg
0

Monty_CZ

Příspěvek od Monty_CZ » 05 úno 2026 21:39

Takze favoritem zustava probarvit cernou a nastriknout
U druheho pokusu jsem k cerne dal trochu stribrne a ty stribrne supiny jsou uz v zakladu a mohlo by se to strikat mene.
Z kashmiru 8.6g jsem tak udelal 9,5g a porad je to pruhledne
(Stribrna je soucasti Duhy a pak striknuto hodne naredenou, vyzehleno a potisknuto na inkoustovce)
IMG_2722.jpeg
Nebo 10g/m2 kdy je tam hustsi nastrik
IMG_2723.jpeg
Jeste tady mam Langfaser 9g tak uvidim jestli ho nezkusim...
Kdybych tu psal veci, ktere vas nezajimaji tak dejte vedet. I slepe ulicky mohou byt zdokumentovane pro ostatni ;-)
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 05 úno 2026 22:21

Asi to bude s těmito způsoby vždy nějak průhledné.
Ale výhodou je ten tisk před potahem (pokud ti nevadí "nečerná" imatrikulace i "nesyté" znaky. ;)
Ale u ořecha bych to neřešil ;)
Já bych to nepodbarvoval (bál bych se "plechovosti"), ale stříkl bych to až po potažení stříbrnou, ale pak je fůra práce s paneláží, znaky , imatrikulací...
I když budeš zkoumat slepé uličky, tak pokud nebudeš první, tak i to může být přínosem :lol:
0

Odpovědět