Oldtimer Bv min Fleet Canuck podle plánku E.Stahla 27"
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Oldtimer Bv min Fleet Canuck podle plánku E.Stahla 27"
Zdravím Dokončil jsem kostru modelu Fleet Canuck od Earla Stahla podle kopie plánku z roku 1948. Přikládám fotky a zároveň prosím o rady jaký průměr vrtule použít, na plánku je psaná vrtule 7 1/4" což se mi zdá dost malé. A také jaký počet nití gumy použít. Mám pouze 3,2x1 co se dá u nás koupit v modelářských obchodech. Mám nějaké dřevěné vrtule z lípy na gumáčky ještě od Zdeňka Rašky ale všechny okolo průměru 240 mm a dvě balsové vrtule od Pepíka Kubeše asi 240 mm. Když je zmenším třeba na půměr 200 nevím jestli budou ještě funkční. Budu potahovat barevným Plyspanem modré a žluté barvy.
0
Re: Oldtimer Bv min Fleet Canuck podle plánku E.Stahla 27"
Pěkný ptáček!
Ty vrtule bych "neničil", časem budeš rád, že je máš
Myslím, že bys z nich udělal menší vrtule s relativně větším stoupáním.
Ty vrtule bych "neničil", časem budeš rád, že je máš
Myslím, že bys z nich udělal menší vrtule s relativně větším stoupáním.
0
Řezané vrtule rozhodně neničit. Já bych zkusil některou z nich použít přímo a uvidíš. Svazek bych začal 4 nitě 1x3 ale spíš jich bude potřeba 6 ale to taky uvidíš při zalétávání. Můžeš taky zkusit klasickou Igru 240 zkrátit třeba na průměr 200 nebo 220. Taky jsem to už viděl prakticky používat a nějak to fungovalo. Rozhodně neplatí, že průřez svazku v mm2 má být roven polovině hmotnosti v gramech. Hraje tam roli podstatně více faktorů.
0
Vrtula 200mm je dobra pre CO2 Modela. Na gumu pri tej velkosti modelu je mala-takže vhodna je 240mm. Zásadný vplyv ma dobre fungujuci, vyladený volnobeh tj. zo strunkou a zarážkou.
0
Pokud se nepletu tak Fleet Canucka měl postaveného Luboš Koutný, ten bude určitě vědět jakou měl vrtuli a jaký lítal svazek.
0
-
discobolos
- Reakce: 15
Asi bych, jako Robert, doporučil vrtuli plastovou Modelu 240. Při rozpětí 27 palců by to u naší kategorie 1:20 odpovídalo skoro přesně 35% rozpětí.
Podle polohy těžiště s gumou možná ji odlehčit. Ale u těchhle typů je většinou potřeba vpředu dovažovat, tak možná to nebude nutné/vhodné.
Bude to létavec, takž jak píše Robert, určitě vybavit volnoběhem.
Zatím to vypadá hezky, držím palce
Podle polohy těžiště s gumou možná ji odlehčit. Ale u těchhle typů je většinou potřeba vpředu dovažovat, tak možná to nebude nutné/vhodné.
Bude to létavec, takž jak píše Robert, určitě vybavit volnoběhem.
Zatím to vypadá hezky, držím palce
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 37
Ano moc hezky postavené- Můj model, stejně jako i Toma Heinla létá výborně s vrtulí Igra 240 a na gumu TAN SS svazek 4 vlékna 3x1 o délce 700 mm stejný svazek jako pro P-30 , max otášky 2000 , ale již na 1500 jsou lety přes minutu, Tomův přesně dle plánku, Můj z transportních důvodů rozdělávací křídla, oddělávací podvozel a determalizátor, to vše váha navíc a kontrola před startem . zbytečná komplikace.
0
Zdravím.
Dnes jsem nalakoval celou kostru Cannucka řídkým lepícím lakem a vybrousil do hladka. Zítra bych chtěl začít potahovat. Potahovat budu modrým a žlutým plyspanem. Pro přilepení potahu chci použít lepidlo herkules ředěné vodou hlavně na větší plochy s balzovým potahem (přední část trupu) .
Proto mám dotaz jak moc naředit herkules vodou pro potahování abych moc nepromáčel kostru i když je již nalakovaná. Mám také k dispozici lepidlo na tapety Methylan ale nemám s ním žádné zkušenosti,třeba jak namíchat malé množství pro jeden model. Budu věčný za každou radu a děkuji všem za dosavadní rady a příspěvky v tomto vláknu. Přikládam foto zbarvení Cannucka které chci udělat
Dnes jsem nalakoval celou kostru Cannucka řídkým lepícím lakem a vybrousil do hladka. Zítra bych chtěl začít potahovat. Potahovat budu modrým a žlutým plyspanem. Pro přilepení potahu chci použít lepidlo herkules ředěné vodou hlavně na větší plochy s balzovým potahem (přední část trupu) .
Proto mám dotaz jak moc naředit herkules vodou pro potahování abych moc nepromáčel kostru i když je již nalakovaná. Mám také k dispozici lepidlo na tapety Methylan ale nemám s ním žádné zkušenosti,třeba jak namíchat malé množství pro jeden model. Budu věčný za každou radu a děkuji všem za dosavadní rady a příspěvky v tomto vláknu. Přikládam foto zbarvení Cannucka které chci udělat
0
Je vhodné nacvičit -vyskušat si postup lepenia mimo model na viacerých vzorkách nalakovanej balsy.
0
Krásné zbarvení!caha54 píše: ↑07 úno 2026 19:09Zdravím.
Plyspane jsem zkoušel lepit podobně, ale rychle se prosytil a velmi ochotně se trhal. To by na některých plochách mohl být problém - při snaze o vypínání na oblé ploše a pod. Tak pozor na to.
Methylan je fajn, stačí strašně málo, ale lepil jsem s ním jen vláknité papíry. Stačí velice málo, klidně půl kávové lžičky a nechat nějakou dobu rozpustit. Hustota podle potřeby - když to bude jako nějaký kefír, tak to půjde hůř roztírat, řídký by mohl zbytečně promáčet balzu - a opět opatrně při napínání Plyspane na oblých plochách. Ale zase jde velmi snadno dolů, vlastně moc nedrží. Pár kapek disperze je vhodné přidat.
Někde tady byl před pár lety postup od Tondy A. Já jsem s tím polepoval polystyrénové díly, bylo to jakoby "mastné", ale vyšlo to hezky. S balzou a možným promáčením bych volil hustší, méně savou směs.
Myslím, že Metylan bude v podstatě verzí kdysi dávno ve stavebnicích dodávaných lepidel Lovosa nebo Firmus. Tedy alespoň to práškovou konzistencí a postupem lepení.
0
Ještě mě napadlo...
Není škoda to lakování lepícím lakem, když chceš pak potah lepit disperzí? Na to stačí levnější a daleko lépe sehnatelný C-1037 nebo C-1038.
Pokud to dobře prolakuješ (což je dobře, bude to hladké, pevnější a nenasákavé, ale i těžší), tak bych se bál právě toho, že ta disperze bude dělat "mastná oka".
Zkus to na něčem, jak radí Robo, a dej pak vědět
Není škoda to lakování lepícím lakem, když chceš pak potah lepit disperzí? Na to stačí levnější a daleko lépe sehnatelný C-1037 nebo C-1038.
Pokud to dobře prolakuješ (což je dobře, bude to hladké, pevnější a nenasákavé, ale i těžší), tak bych se bál právě toho, že ta disperze bude dělat "mastná oka".
Zkus to na něčem, jak radí Robo, a dej pak vědět
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 37
Herkules na potahování používám proto, že výsledek je velmi lehký, naleji z originálího většího balení 1/2 množství a přidám 1/2 vody (ano 1:1), nanáším štětsem a hned prstem na oblé plochy přihlaďuji. Žádný problém, nic se mi nikdy netrhalo !
Přečti si co píše Dušan Garba o superlehkých minimaketách Michala Králíka na vlákně o Sonerji.
Přečti si co píše Dušan Garba o superlehkých minimaketách Michala Králíka na vlákně o Sonerji.
0