Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Oříšky v Teplicích, 23.6.2007

23. června 2007 proběhla při Indoor 2007 soutěž halových minimaket M-oř. Pistácia (pouze Fike P. Onemichla) byla hodnocena dle pravidel M-oř. Hala - nádherá! Žádné nástrahy na stropu; i oříšek, který se po otevření zatáčky vydal mimo letový prostor, si mohl ještě solidně zaválčit nad tribunami.

Soutěž zorganizovaná přísným hlasem J. Kubeše nechala maketám půldruhé hodiny sakumprdum, a tak měli orieškári šanci si zazávodit. Ikdyž tréning proběhl současně s lety hmyzích modelů a u některých modelů se smrsknul na pouhé soutěžně-nesoutěžní předkolo, které si mohl každý dle vlastní úvahy zapsat či nechat být, vše se nakonec vpořádku odlétalo. Většina modelů létala velmi pěkně, žádný se nerozbil, vše jako na drátkách - tři soutěžní lety se dvěma modely bylo nutné stihnout bez zbytečného váhání u průřezů gum, délek svazků, potlačení, natažení (někteří byli přetažení - je to sem dálka), podosení, vyosení (V. Lukáč například byl z nevalných výsledků svých jindy sedmdesátisekundových piperů hodně vyosený), vykopnuté nohy příliš ostře (jinak: přezuvky s sebou! - pokud nechcete jít přímo v hokejové výzbroji ovšem), nalíznutí negativů, fénování pozitivů, klepavé ruky - pivo? - radši zachovej těžiště! - vyladíš to do příště... Aha, otevírá zatáčku, nejde nahoru, jde moc nahoru, hele, tomu to lítá!

Pak tam fouknul Pavel Formánek svého Fokkera E-III na 85s, a R. Pajas naznačil A. Jeníkovi, že dneska bude letová kvalita nad schopnosti KE-PNUT-TEAMu. Dušan Garba přijel 400km z Ostravy, opět "nezaváhal se svým jednoduchým Farmanem F-450", dal jediný soutěžní let za 106s, ustanovil nový národní rekord házedel pro 15m halu aby bylo jasno, obodoval oříšky (za pomoci A. Jeníka a nezávislého bodovače V. Jiráčka) a moh zas jet 400km zpět.

Obdivované dvouplošníky Fokker D-VII a S.E.5 se motaly kolem minuty a ačkoliv se jeden let S.E.5-ka vyloženě motala kolem Formánkovy E-III-ky, nic z jeho přesminutových výkonů do sebe nenasála, A. Jeník nakonec přesáhl minutu o sedm sekund s do té doby nezalétaným krásně stříbrným Puss Mothem. Některá éra do vzduchu ani nešla, ale staticky zlepšovala dojem; sešlo se celkem 18 modelů a bylo se na co dívat, vy se můžete podívat alespoň na sérku fotografií...

(text: R. Pajas; Foto: A. Jeník, P. Onemichl, T. Vostradovský, R. Pajas)

obr01.jpg

bodovači, v parádě ...

obr02.jpg

ostrý vítěz soutěže...

obr03.jpg

P. Formánek s Nieup...

 Adamův Fairchild

mimo soutěž

obr05.jpg

60 sekund a lozenge...

obr06.jpg

59 sekund a křídova...

obr07.jpg

Comper Swift V. Jir...

 Racek R-7 M. Hýla

full-scale žebrován...

obr09.jpg

bleděmodř krásnější...

obr10.jpg

neska ses moc nepře...

obr11.jpg

poklidně a dlouze l...

obr12.jpg

Nieuport IIG in det...

obr13.jpg

V. Lukáč očekává od...

 D. Garba a jeho vítězný Farman F-450

velmi nepohledné fo...

obr15.jpg

Fike-E, P. Onemichl

obr16.jpg

hmm, úplnej Bob Dyl...

obr17.jpg

Adamův Fokker má di...

obr18.jpg

Formánkův Gosling-p...

obr19.jpg

celkem slušný počet...

obr20.jpg

vhodný cíl pro oříš...

 2. místo Adam Jeník - Fokker D-VII, 60s, 174,6 bodu

na závěr výsledky: ...