Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Berounská runway 2008, 25.10.2008

Hlavní organizátor i se strojem

Hlavní organizátor i se strojem

Dne 25. 10. 2008 stoupalo nad halu Lokomotivy Beroun slunce šikovně tak, aby prozářilo modelářský prostor od parket až k překladům stropu. Tvar a velikost haly vyhovovaly i náročným. Po úvodním přípitku Tullamorkou se rozebzučely "elektrárny" a po krátkém ostychu i natočily svazky. Létalo se se známými modely i s novinkami. Času bylo od 10:00 do 16:00 habaděj, takže poslední půlhodinku ani mnozí nevyužili. Já s Radkem a Viktorem jsme dovezli nové ořechy pro Peanut Antique ligu, Nieuporta N.11, Fokkera D. VIII a Lippische Storcha. Nováček Tonda Mejtský i T. Hrubý s synem dovezli létavé kabiňáky, Michal Křepelka několik kousků, Petr Konopásek zalétal vše a mohl jít velmi spokojen domů, Zdeněk Cinert přivezl snad vše, co má. Adam Jeník, Pavel Stráník a oba Paskevičovi se věnovali především RC-čkám.

Z celkové atmosféry i z dodatečných pochval na Fóru je znát, že se akce povedla. Já jsem sice nezalétal Nieuporta, ale ostatní létali o stošest; podařilo se rozlétat i neposlušné modely, jiní (jako Adam či Felda) pouštěli staré matadory s jistotou, nejzkušenější modeláři (Radek a Felda) byli ku pomoci.

Níže si můžete přečíst vyjádření pořadatele, prohlédnout fotky a na externím linku též galerii vynikajících fotek Tomáše Hrubého, která se týká převážně modelů. Já jsem se tudíž pokusil tentokráte spíše o zachycení atmosféry... Další fotografie jsou k vidění na rajčeti v galerii s tajemným názvem Snímek. No a ještě v mailboxu přistála jedna fotogalerie, je opět na rajčeti a autorem snímků je tentokráte Dan Hubač.

text a foto: Robert Pajas

Poznámka pořadatele Radka Gregovského:

Také bych rád ještě jednou poděkoval všem účastníkům Berounské RUNWAYE za vytvoření příjemné atmosfery, která se nesla celou akcí a za přátelské a klidné ovzduší. Už čtvrt roku usilovně s Robertem pracujeme na novém formátu pořádání halových setkání a soutěžení. Uvědomili jsme si, že kdetam je doba, kdy se létalo v patnáctimetrových halách za flašku rumu a za čárku v domě mládeže. Do kongresové vstupní haly se asi nikdy nedostaneme (natož s modelem), výstavni haly jsou řádově ve statisicovém pronájmu, zimní stadion připadá v úvahu max. tak jednou v roce a do školni telocvičny asi nikdo létat nepůjde. Jediné, co připadá v úvahu pro pravidelné létání, třeba i dvakrát do měsíce, jsou střední haly, hodina vychází v relaci od 500Kč - to v současné době odpovídá našim možnostem. Tím chci také upozornit na jeden důležitý aspekt: slýchám argument, že modelář nepřijede, protože má model seřízený na maximální výkon. Ptám se výkon modelu nebo na výkon zalétnutý v konkrétní hale - jako závodník držící výkon tratě? Vždyt umění je model seřídit úměrně k možnostem haly. Pokud špičkový modelář zalétne na zimáku 100s, tak vetšina ostatních je ráda, dosáhne-li minuty, v nižší hale se úměrně sníží maximalní dosažitelný čas na minutu a ostatní jsou rádi i za 45s. Měl bych stavět model jen proto, abych čekal, až se najde odvážlivec, který pronajme zimní stadion, a jednou v roce modely vytáhnul z krabice a zas je po akci zakonzervoval do skříně? Proto jsme se rozhodli hledat přístupnější možnosti. Není nic cennějšího, než vidět mistra v akci. Nám se to v sobotu povedlo. Pavel původně nemohl najít modely, tak jsem se těšil, že se alespoň bude moct všem věnovat :-), nakonec oříšky dovezl a jsem za to rád - nejen že předvedl úžasné lety, ale i neúnavně odpovídal na každou otázku a pomáhal se zalétáváním, ukázal jak je důležité zapisovat si nejrůznější záznamy o hale, svazku, otáčkách, dosažených časů atd. (Dříve jsem to také dělal a vrátím se k tomu zas už proto, že budeme od příštího roku létat v různych halách Antique ligu, soutěže oříšků a setkání.) V Teplicích se vše rozjede. Je tak dost času vše promyslet do nejmenších podrobností.

Jako pořadatel-modelář chci poprosit o vzájemnou toleranci - pořádající jedná o termínu konání, což ne vždy je časově nenáročná práce, a hlavně: musí halu předem zaplatit. Pak se musi dát na modleni, aby na ploše nestál sám. Když jsem poznal před rokem tři hochy z Prahy netušil jsem, že po sobotní akci mohu napsat, že jsem jich z Prahy a okoli napočítal uz skoro patnáct! Škoda, že se čtyři z nás nakonec nemohli účastnit. Plně chápu že rodina má před modelařinou přednost. Tady jako pořadatel spatřuji největší selhání. Zatímco mě se povedlo vypakovat rodinu na návstěvu k rodičům, ostatním jsem nenabídl možnosti, které město Beroun muže nabídnout - věhlasné dopolední trhy na naměstí (každou sobotu), návstěvu aquparku, bruslení, medvědárium s dětským hřištěm, návštěvu obchodních center... Ubytovaní není také problém, hotely a ubytovny v různých cenových relacích. Takže pokud se vše podaří mohu potvrdit informaci, že akcí se chystá opravdu hodně a teším se na další pohodová setkání jako byla první BEROUNSKA RUNWAY.

Fotogalerie

foto Robert Pajas

otec a syn Hrubých z...

foto Robert Pajas

uvolnění před akcí z...

foto Robert Pajas

Paskevič junior - RC...

foto Robert Pajas

Radkova "termokrabic...

foto Robert Pajas

nejdůležitější jsou ...

foto Robert Pajas

peanut je kategorie ...

foto Robert Pajas

z ruky...

foto Robert Pajas

...i ze země

foto Robert Pajas

Adam zdokonalil své ...

foto Robert Pajas

toto nejsou "radiči ...

foto Robert Pajas

krásnej kousek na ru...

foto Robert Pajas

zátiší Zdeňka Cinert...

foto Robert Pajas

start!

foto Robert Pajas

kapitánovi Ke-Pnut-T...

foto Robert Pajas

zkus to vyfotit s má...

foto Robert Pajas

Petr Konopásek si za...

foto Robert Pajas

negativ...

foto Robert Pajas

Nieuport dnes jen le...

foto Robert Pajas

Viktor mi tu nandava...

foto Robert Pajas

Zdeněk to má sakra s...

foto Robert Pajas

Felda tu krabici s o...

foto Robert Pajas

manželku nemusíme po...

foto Robert Pajas

ochrana prozradí pro...

foto Robert Pajas

inspekce

foto Robert Pajas

radost z kluka jedno...

foto Robert Pajas

sérka