Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Mělník 2017 - 10.6.2017, Hokejová hala, Mělník

nástup soutěžících

nástup soutěžících

Stejně jako loni, ani letos to před soutěží nevypadalo na masovou účast. Částečně díky kolizi termínu s osobními akivitami, částečně díky nahuštěnosti akcí, dle některých vinou tragické situace na D1. Nakonec se ale přece jen na minimaketářské poměry sešla slušná řádka modelů. Nejvíce obsazená kategorie M-oř byla zastoupena 15 modely devíti soutěžících, F4D 4 modely čtyř soutěžích, nejmenší účast pak v kategorii M-pist - 3 modely tří soutěžících. Kategorie RC-min měla jen jednoho účastníka, tudíž ten létal jen pro radost svou a diváků. V doprovodné soutěži halových házedel F1N soutěžilo osm soutěžícich, z toho dva žáci. Pořadatelem byl oficiálně MK Fryčovice zastoupený mnou, nutno ale přiznat, že hlavní organizační osobou byl Adam Jeník.

Bodovači A.Jeník a D.Dvořák

Bodovači A.Jeník a D.Dvořák

Díky již zmiňované situaci na D1, spolu s uzávěrkou silnic v samotném Mělníku naše výprava ze severní Moravy dorazila s menším zpožděním oproti plánu. V hale již panoval celkem čilý ruch. Modely pilně zalétávali či ladili Ondra Krucký s Martinem Hartlem. Stejně tak Adam Jeník. Radek Palička, který si přijel zalétat s RC-min s modelem Letov Š-3 přijal nakonec roli časoměřiče. Sekundoval mu otec Adama Vladimír Jeník. Na soutěž se přijel osobně podívat i novopečený trenér malých maket Dáda Dvořák. Jižní Moravu zastupovali na soutěži Vlastík Šimek spolu s nováčkem v hale Radkem Čechlovským. Severní Moravu reprezentovali Jirka Tamfal z Opavy, Miloš Hýl ze Štítiny a já, ač bydlící v Ostravě, hájící barvy MK Fryčovice. Mladou generaci zastupovali Marek Hartl, Adam Jeník mladší a jeho bratr Filip Jeník. Po krátkém úvodu se do práce pustili bodovači Adam Jeník a Dáda Dvořák.

Na ploše se tedy pilně zalétávala a ladila házedla, aby mohla odstartovat soutěž F1N. Svou extra třídu názorně předváděl novopečený Mistr ČR Vlastík Šimek. Kromě jednoho startu nalétal v dalších osmi soutěžních startech přes čtyřicet vteřin! Nejlepší pak 48,1 sec. Zvítězil tak rozdílem třídy. O třetí místo soupeřili Miloš Hýl s Martinem Hartlem. Nakonec byl úspěšnější Miloš. Na druhé místo, po několika velmi nepovedených startech, jsem se nakonec závěrečným finišem probojoval já. Nutno podotknout, že mně značně omezovalo bolavé rameno, které mně trápí už skoro půl roku. Velmi slušně zalétal první žák - mladší Adam Jeník, s nejlepším časem 24,1 sec. V celkovém součtu byl jen o necelých pět sekund horší něž jeho otec, Adam starší.

Nový Rieseler Radka Čechlovského, asistuje Vlastík Šimek

Nový Rieseler Radka Čechlovského, asistuje Vlastík Šimek

Zhruba ve 12:30 bylo dobodováno a začaly soutěžní lety v kategorii M-oř a M-pist. Velmi krásné a stabilní lety předváděl Ondra Krucký s Kokusai Ta-Go a Jodel D-9. Podařilo se mu i zalétat nový Clutton Fred. Všechny tři modely létaly kolem sedmdesáti sekund. Nejdelší lety předváděl osvědčený Bücker Bü-131 Adama Jeníka. Nejdelším letem 91 sec. tak nakonec zvítězil. Na druhé místo jsem se propracoval já s obstarožním Farmanem F-450, a to posledním letem 88 sec. Mé žhavé želízko v ohni - létající člun Oeffag H - byl nehodou při natáčení vážně poškozen. Možná to byl pokyn shora od Štefana, abych se nechválil cizím peřím. Na čtvrtém a pátém míste skončili otec a syn Hartlové. Starší Martin s modelem Hornisee 1, mladší Marek s modelem Bücke Bü-133. Jejich další model Farman F-450 byl při natáčení také vážně poškozen. Nováčkem s halovými maketami byl Radek Čechlovský. Ten narychlo spíchl dle plánku Radka Gregovského téměř polomaketu letounku Rieseler. Zcela nový model během soutěže za vydatné pomoci Vlastíka Šimka v roli trenéra úspěšně zalétal a dosáhl velmi pěkného času 56 sec. Díky handicapu ze statické části to stačilo na 8.místo. Slušné lety předváděl Jirka Tamfal s Kuňkadlem. Druhý model, také zcela nový Clutton Fred dle plánku SFA, bohužel během záletu poškodil. Startovní pole doplnil s modelem Curtiss Goshawk Dáda Dvořák. Z mně neznámých důvodů další model Zlín Z-226 do soutěže nepřihlásil. Miloš Hýl létal s rovněž již letitým Rackem R-7.

V pistáciích se sešli přesně tři soutěžící, aby bylo možné vyhodnotit kategorii. Adamův malý Bü-131 létal opět velmi dobře a díky statice obsadil 1.místo. S lepšími lety, ale s horší statikou a menší bonifikací, obsadil druhé místo Ondra Krucký s Fike model E. Nejlepší let 58 sec. Se stejným typem jsem soutěžil i já. Bohužel s výrazně horšími výsledky. Třetí místo jsem tak spíše utrpěl než vybojoval.

Start Kokusai Ta-Go Dušana Garby

Start Kokusai Ta-Go Dušana Garby

V kategorii F4D se sešly čtyři modely. Bohužel to nebyly speciály pro tuto kategorii, ale dvacetinky, zalétané pro lety venku. Proto i relativně velká hala jim občas byla malá. Dosáhnout tak letu alespoň s úspěšným pokusem o přistání bylo pro všechny malé vítězství. Po statice jsem vedl kupodivu já s relativně jednuchým Kokusai Ta-Go před Adamovým Vought SB2U Vindicator. Těsně za ním byl Radek Čechlovský s Miles M.5 Sparrowhawk. Pole pak uzavíral Jirka Tamfal s Avia AV-36 Bojar. Letová část však s pořadím poněkud zamíchala. Dva velmi pěkné lety předvedl Radek Čechlovský a po zásluze zvítězil. Moje Ta-Go nezapřelo sebevražedný letoun a pravidelně končilo let kolmým pádem na betonovou podlahu. Poslední let se mu tak stal osudným. Nicméně díky statice to stačilo na druhé místo. Pěkným druhým letem se na třetí místo probojoval Jirka Tamfal. Adam s Vindicatorem měl tentokrát problém vejít se do haly a tak na něj zbyla brambora.

Soutěž polomaket větroňů se pro malou účast nekonala a majitelé si pouze pro radost "zavlekali".

Během zpracování výsledků předváděl pěkné lety Radek Palička s RC-min Letov Š-3. Bohužel při posledním letu trochu zazmatkoval, model ztratil rychlost a při nouzovém přistání se lehce poškodil. Naštěští prý ne moc. Krásné nesoutěžní lety předváděl Vlastík Šimek s Čihákem Rapid z pozůstalosti Štefana Gašparína. Model poháněný motorkem na CO2 plně využíval velikosti haly.

Jediným sponzorem soutěže byla redakce Volného letu, která věnovala do soutěže několik starších výtisků časopisu. Pár jednoduchých stavebnic pro žáky jsem našel doma já od sponzora Balsa Model. Abychom trochu rozšířili sortiment cen, za vše co zbylo po zaplacení haly z pěněz za vklady jsme nakoupili láhve vína a čokolády. Tradiční diplomy dodal Adam Jeník. Domů jsme se všichni rozjížděli s pocitem příjemně stráveného dne na pohodové soutěži, či spíše přátelského polétání. Za všechny jsme se tak rozloučili s pěknou mělnickou halou.

[Dušan Garba]

Výsledkové listiny:

Výsledková listina kategorie M-oř ve formátu PDF

Výsledková listina kategorie M-pist ve formátu PDF

Výsledková listina kategorie F4D ve formátu PDF

Výsledková listina házedel ve formátu PDF

Fotogalerie