Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Memoriál Rostislava Sýkory - 2.ročník, Hlučín 3.10.2020

Nabitý podzim roku 2020 završil halovou soutěží Memoriál Rostislava Sýkory, jehož 2.ročník pořádaly ve spolupráci MK Mokré Lazce a MK Fryčovice. Stejně jako loni soutěžní kategorie F1N, P-3 a A-6 doplnily maketářské kategorie M-oř a F4D. Kategorie M-pist byla pro nedostatek soutěžících zrušena. Vzhledem k silně se rozvíjející druhé vlně covid 19 to byla poslední veřejná akce před totálním ukončením všech podobných aktivit v ČR. I tak byla účast výrazně touto situací ovlivněna. Předem byla avizovaná neúčast našich slovenských přátel, rovněž Pavel Stráník ulehl s nemocí a tak nedorazil ani nikdo z Brna. Mirek Kučera ze Štěpánkovic, vedoucí dvou kroužků mládeže, ve čtvrtek před soutěží volal, že se u nich v rodině výskytl covid a že tedy nepřijede také. S ním pak ani jeho svěřenci z kroužku. Naopak nás navštívil bývalý trenér halových soutěžních kategorií Pepa Kubeš s kamarádem Zdeňkem Cinertem.

Bodovači v pilné práci

Bodovači v pilné práci

I program byl jako loni. Tedy dopolene se odlétala kategorie F1N, nejdříve žáci, pak dospělí. Asi v poledne se pak rozjelo soutěžení v kategoriích P-3 a A-6. V době létání soutěžních kategorií se bodovaly makety. Letos jich díky zmíněné situaci bylo jen pár. Obě soutěžní kategorie měly po třech účastnících. V kategorii M-oř soutěžil Jirka Tamfal s modelem Lohner AA, Tomáš Adámek, věkem ještě žák, s modelem Pottier P.100 a Dušan Garba se stařičkým Farmanem F-450 a Denight DDT, který mu pomohl v Hluku zalétat Jirka Doležel. Na soutěž sice dorazil i Tomáš Kocur s dvěma oříšky HL-2 a Jodel D-9, bohužel podklady nechal doma. A tak jsme jej zaúkolovali bodováním. Jako druhého bodovače jsme zlomili Zdeňka Staníčka, kterému jsme trochu nabourali jeho pohodové poletování s nesoutěžními modely. V kategorii F4D soutěžil Jiří Tamfal s modelem Letov Š.39, Tomáš Adámek s Fly Baby, třetí do počtu byl Dušan Garba s Fokkerem D.VIII. Jirka Tamfal kromě toho přivezl ještě spoustu dalších modelů, které porůznu zkoušel během volných chvilek. Pěkný byl oříšek Aero A-35, Bristol Scout, nebo Racek R-7. Dušan Garba vytáhl ze sklepa oříšek Amethyst Falcon. Maket v hale tak nakonec úplně málo nebylo. Přítomnost bývalého trenéra s sebou přinesla jednu změnu - striktně vyžadoval, aby během létání s "blanokřídlým hmyzem" v kategoriích P-3 a A-6 nelétalo v hale nic dalšího. Proto se dohodlo, že se tyto kategorie na hodinu přeruší a odlétají se makety. Od třinácti hodin tedy hala patřila maketám.

V kategorii M-oř mírné vedení po statice potvrdil i v letové části Dušan Garba, jehož obstarožní Farman stále létá v podobných halách kolem minuty. Té dosáhl hned prvním letem, když v těch dalších se do haly nějak nevešel a model končil v síti nebo na galerce. Jeho druhý model Denight DDT potvrdil vlastnosti předlohy, závodního speciálu pro soutěž kolem pylonů. Nicméně poslední start byl téměř pod stropem. Jiří Tamfal s prvoválečnou stihačkou Lohner AA létal velmi podobně, tedy rychle a téměř až pod strop. Bohužel oba modely jsou poněkud těžší a tedy i letové výkony nijak oslnivé. Tomáš Adámek si s Pottierem odbyl svou soutěžní premiéru a obsadil třetí místo.

Tomáš Adámek připravuje Fly Baby

Tomáš Adámek připravuje Fly Baby

V kategorii F4D byla situace opačná. Fly Baby Tomáše Adámka měla zpočátku problém vejít se do haly, aby nakonec posledním letem všem ostatním vytřela zrak. Jirka Tamfal s Š.39 létal spolehlivě, nicméně na Fly Baby tentokrát neměl. Dušan Garba se nechal přesvědčit k pokusu o let s Fokkerem D.VIII i v hale, ačkoliv tušil, že to nedopadne dobře. A nedopadlo. Nezapsal soutěžní let, protože nedosáhl minimální požadované délky letu, navíc poškodil jedno z vyplétaných koleček modelu. Přes nejlepší statické hodnocení tak obsadil třetí místo (vlastně zároveň poslední). V hale, stejně jako v Hluku, předváděl krásné lety Zdeněk Stáníček se svým kabinovým dolnoplošníkem. Po maketách byly dolétány kategorie P-3 a A-6.

Jen pro úplnost, kategorii F1N v žácích vyhrál Václav Mušík ze Štěpánkovic, před Markem Bittnerem z Opavy a Vojtou Zdrálkem z MK Fryčovice. Mezi seniory byl nejlepší Dušan Garba z pořádajího MK Fryčovice, druhý pak Tomáš Kellner z domácího MK Mokré Lazce, třetí Josef Žídek rovněž z téhož klubu. Kategorii P-3 vyhrál Zdeněk Cinert z MK Litoměřice, před Dušanem Garbou a Liborem Sýkorou z domácího MK Mokré Lazce. Kategorii A-6 ovládl Josef Kubeš z MK Litoměřice, před svým kolegou Zdeňkem Cinertem a Dušanem Garbou. Vyhlašování výsledků bylo opět průběžně, po ukončení dané kategorie. Nejdříve tedy kategorie házedel, pak maket a úplně na závěr kategorie P-3 a A-6. Ukázalo se však, že spojení maket a časově náročných kategorií P-3 a A-6 není v budoucnu možné. Proto chceme od něj příští rok upustit. Soutěž maket na Memoriálu Rostislava Sýkory se tak letos konala naposledy.

Ceny do soutěže věnoval modelářský obchod PV model, HerbaAlko prodejna likérů Štítina a DM art laserové gravírování a dekorace, příspěvek na pronájem haly pak věnovaly firmy Josef HRUBÝ-Centromat s.r.o. - výkup železného šrotu Ostrava a Opravy a servis plynových kotlů Michal JURÁŠEK Kravaře, za což jim patří velký dík.

[Dušan Garba]

Výsledková listina kategorií M-oř a F4D

Fotogalerie (foto Libor Sýkora, David Mušík)