Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Minimaketářské nebe v Trnávce 10.9.2022 - 14.ročník

Počasí po ránu vypadalo nečekaně příznivě

Počasí po ránu vypadalo nečekaně příznivě

Bodovači statiky Jiří Doležel a Pavel Stráník

Bodovači statiky Jiří Doležel a Pavel Stráník

Letošní, již 14.ročník tradiční minimaketářské soutěže v Trnávce předznamenaly dvě věci. Za prvé zrušení obou předcházejících soutěží v Brně, za druhé dlouhodobě špatná předpověď počasí, podle které kdy mělo určitě pršet. Takže zatímco první fakt nahrával hojné účasti na této první a zároveň poslední venkovní minimaketářské akci roku 2022, ten druhý tento předpoklad úspěšně rušil. Pravda, i hlavní pořadatel místy propadal jisté skepsi, jestli ten letošní ročník přece jen neporuší tradiční pravidlo, že v Trnávce je vždy hezky. Nakonec se ukázalo, že kdo byl pesimista a zůstal doma, udělal chybu. Bylo opět krásně. Situaci s počtem soutěžících dost zachránil Tonda Alfery, který se původně pořadateli omluvil, že tentokrát musí dát přednost jiné modelářské akci (v Nesvačilech). Nakonec do Trnávky přijel a tak se mohla uskutečnit i soutěž v kategorii M-CO2/el. I tak byla ale účast komorní. Pět soutěžících přivezlo devět maket M-min, dva soutěžící pak tři modely M-CO2/el. Dokonce to vypadalo, že tentokrát se i v kategorii RC-min utkají čtyři soutěžící. Jak to dopadlo, to se dozvíte později.

Vítězný Tonda Alfery, zde s modelem Cessna O-1 Bird Dog s nímž vylétal i 2. místo

Vítězný Tonda Alfery, zde s modelem Cessna O-1 Bird Dog s nímž vylétal i 2. místo

Soutěž byla tradičně zahájena stavbou párty stanu. Letos díky zběhlosti všech zúčastněných byl stan postaven v rekordním čase. Na Jirku Doležela s Pavlem Stráníkem se tak muselo čekat. Oba totiž přislíbili bodovat. Po jejich příjezdu tedy byla soutěž zahájena a oba mohli zasednout k bodovacímu stolu. Vzhledem k malému počtu modelů vše obodovala jen tato jediná dvojice bodovačů. Kolem jedenácté bylo hotovo a mohlo se začít létat. Novinkou ve startovním poli byl tentokrát jen zbrusu nový Letov Š-16 Radka Čechlovského. Ten dostál svému slovu a rovněž provedl několik ukázkových letů s modelem po Jiřím Mertovi - Blohm & Voss BV.155. Vynahradil tak tradiční společný start Jirkových modelů na jeho poháru, který se letos v srpnu neuskutečnil. Hezky létal i jeho Letov, ale díky skoro 80s maximu jeho letové výsledky lehce zaostávaly za ostatními. Zbytek soutěžících použil osvědčené modely z předchozích let. Nicméně tento fakt ne vždy zajišťuje úspěch. Ověřil si to domácí Dušan Garba, který tentokrát s Ki-61, ověnčenou několika vítězstvími, nedokázal zapsat platný let a model opět poškodil. Krásného a místy termického počasí se slabým vánkem naopak dokázal využít Tonda Alfery. Jeho už tak velmi výkonné modely dosahovaly velkých výšek a oba bezpečně zapsaly maxima z ruky i ze stolu. Výškové lety předváděl i Be-51 Beta Minor Jiřího Tamfala. Jenže ani to mu nezajistilo maximum a Jirka tak dosáhl lepšího výsledku s maličkým Howard DGA-4 Ike, velikostí odpovídajícím kategorii M-oř. Dušan Garba zachraňoval reputaci s bednovitým Kokusai Ta-Go. Jirka Doležel z neznámého důvodu se svým samokřídlem Northop XP-56 Black Bullet absolvoval jen lety z ruky. Lepšího výsledku tedy dosáhl s Albatrosem D.XI. Soutěž M-min tak vyhrál s velkou převahou Tonda Alfery, díky statice byla jeho lepším modelem Cessna 140. Jiří Tamfal obsadil druhé místo s Howard DGA-4 Ike, třetí byl pak Dušan Garba s Kokusai Ta-Go. V kategorii M-CO2/el se zúčastnily jen makety na elektromotor. Létalo se metodou "na minutku", tedy který model dosáhne času co nejblíže 60 sec. Pokud někdo přelétal minutu, co nadbývalo to se mu zase od 60 sec odečetlo. Díky lepšímu letovému výsledku zvítězil Jiří Doležel s Blohm & Voss BV.155 před Antonínem Alfery s Albatrosem D.V. Oba totiž jinak dosáhli stejného součtu pořadí ze statické i letové části.

Soutěž díky krásnému počasí navštívilo i celkem dost diváků. Soutěžní zápolení prokládal lety se stařičkým soutěžním modelem na CO2 Modela domácí Josef Pělucha, svůj nesoutěžní model na elektromotor předváděl již několik let nesoutěžící Ivan Horníček. Jirka Tamfal přivezl alespoň na ukázku letku Zlínů, kterou postavili jeho svěřenci v modelářském kroužku. Radek Čechlovský zapózoval se Stinson Reliant, postaveným ze stavebnice. Pavel Stráník předvedl v letu F4U Corsair, který zahájil svou letovou kariéru jako dvacetinka, ale Pavel jej už v tomto stádiu připravil na alternativní verzi jako RC. K této přestavbě došlo (viz sekce forum-modely) a model dnes Pavel provozuje k velké spokojenosti jako RC-min.

Kolem třetí hodiny bylo dolétáno a chystala se soutěž RC-min. Bohužel v tu chvíli začalo pršet. Sice ne moc, ale vytrvale. Soutěž RC-min tak nakonec byla hlasy všech potenciálních účastníků zrušena. Doplatil na to hlavně Pavel Stráník, který přijel jen kvůli této kategorii. Snad mu bylo útěchou, že si se svými modely zalétal alespoň v přestávkách mezi lety volných maket. I zpracování výsledků bylo tentokrát díky malému počtu modelů velmi rychlé, takže vyhodnocení nejlepších mohlo proběhnout už za čtvrt hodiny po posledním letu. Nejlepší byli odměněni diplomy a tradičně hodnotnými cenami od hlavního sponzora JETI MODEL z Příbora. Následovalo bourání stanu a úklid stolů a lavic všemi účastníky. Soutěž se všem zúčastněným opět líbila a já věřím, že ten příští ročník bude mít opět hojnější účast.

[Dušan Garba]

Výsledková listina kategorie M-min 1:20

Výsledková listina kategorie M-CO2/elektro

Fotogalerie (foto: Dušan Garba, Ivan Horníček)