Curtiss Robin from Comet 16in span Dime Scale
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Curtiss Robin from Comet 16in span Dime Scale
Nazdar kolegové, to je pařák, tak jen něco málo a hned do bazénu a do hospůdky. Uplácal jsem takové poletovátko do pohody, stavěno pokud možno přesně podle plánu Comet klasickou stavbou. Prázdná váha 7,5g. T.
- Přílohy
-
- 3.JPG (162.31 KiB) Zobrazeno 8123 x
-
- 2.JPG (139.71 KiB) Zobrazeno 8123 x
0
Re: Curtiss Robin from Comet 16in span Dime Scale
Tohle by byla nádherná předloha, ideální letadélko pro začátečníky, nebýt těch podivných vzpěr. Tedy když to nebude rozkládací, bude to v pohodě, já chtěl Robina kdysi dělat trochu většího, ale na těch vzpěrách to ztroskotalo.
Jinak to máš moc hezký, Tazi. Ten potah byl opravdu jednostranný?
Jinak to máš moc hezký, Tazi. Ten potah byl opravdu jednostranný?
0
No jestli to bylo určitě tak to nevím bo jsem to nekonstruoval, ale myslím že jo,protože tady ta serie Comet 16in span má povícero takových konstrukcí a než jsem to tak udělal tak jsem na více fotkách jiných stavitelů viděl,že to mají také potažené jen z vrchní strany, jinak on existuje taky větší plán od Cometu téměř identický jen s tím rozdílem, že právě to křídlo je potaženo oboustraně a má i jinačí profil, tento profil by se potahoval hrozně blbě je to takový patvar.... T.
16 inch- http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=818
25 inch- http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=98
a dokonce 15 inch,ale to už není tak starý plán v old-timerech se s tím létat nedá-
http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=6851
16 inch- http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=818
25 inch- http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=98
a dokonce 15 inch,ale to už není tak starý plán v old-timerech se s tím létat nedá-
http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=6851
0
- Jiří Doležel
- Reakce: 107
Ahoj Toníku, máš to moc pěkný! Jen prosím tě.. Nějak nevidím deter, tak aby to neletělo jednou a naposled 
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
Jirka má pravdu a myslím, že nejjednodušší by byl olůvkový deter. Úplně stačí 1,5g na niti, která je jedním koncem přilepená na ostruze, gumička od olůvka na druhé straně je napnutá ke špendlíku zabodnutého v čelní přpážce, pod ní je alobal, aby se od doutnáku nezapálil potah. Měla to Maruška na Bobíkovi, fungovalo to perfektně - po třech minutách deter ve výšce 200m kopl a Bobík se za houpání snesl doprostřed kukuřičného pole, sežraly ho pak krávy i s tím olůvkem ..
0
No, už vidím Tondu,jak ulétávajícímu Curtisu radostně mává na rozloučenou a potom kolem slavnostních ohňů tančí indiánské rituální tance. 
0
Děkuji kluci,ale s tím deterem bych si moc hlavu nelámal-u tak malého modelu 400 mm a celkové nízké pracnosti( to,že mi ta stavba trvala mnohem delší dobu než bylo třeba,tak za to nemůže Curtiss "anóbrž" má neuvěřitelná lenost
Zdenek Stáníček by mohl vypravovat...)je to dle mého zbytečné. Navíc Vlastík je sám majitelem velmi prudce létavého přístroje typu Caudron který užívá již řadu sezón ke své spokojenosti a žádný deter pokud se nepletu nepoužívá, i přesto, že si s ním užil legrace při slézání nějakých stromů, co Valstiku?
Takže to dopadne-když to bude skutečně létat tak jak strašíte-což si já osobně nemyslím bo jsem to stavěl já.. tak to bude to úsměvné zasalutování a indiánské rituální tance
Navíc takové ulétnuté éro hezky pošimrá ego, je důvod dát si "kalamářek" a ještě se uvolní místo ve vitrínce
Jinak Curtiss už byl ve vzduchu a zdá se, že by to šlo-po zaklouzání to na 500 otáček letělo docela hezky a spořádaně v levé zatáčce, ovšem s tím, že to oproti plánu chtělo celkem výrazně natáhnout výškovku(takže klasika na starých plánech je malé seřízení..) směrovku mírně doleva, potlačit motor cca na 4 stupně dolů. Těžiště mám pod nosníkem křídla tedy cca v jedné třetině hloubky křídla, na levém křídle negativ 1 mm, na pravém křídle negativ 4 mm. Vrtule 130 mm vyřezávaná kdysi dávmo na jiného historika takže dnes už neznámého stoupání( stejně dobře a možná i lépe by fungovala i odlehčená a průměrově zmenšená Igra 150) svazek Tan 6mm.
Tak to jsem napsal pro případné zájemce o stavbu malého "prdítka" do bezvětří a kousku zelené louky k tomu
Letu zdar!!! T.
Takže to dopadne-když to bude skutečně létat tak jak strašíte-což si já osobně nemyslím bo jsem to stavěl já.. tak to bude to úsměvné zasalutování a indiánské rituální tance
Jinak Curtiss už byl ve vzduchu a zdá se, že by to šlo-po zaklouzání to na 500 otáček letělo docela hezky a spořádaně v levé zatáčce, ovšem s tím, že to oproti plánu chtělo celkem výrazně natáhnout výškovku(takže klasika na starých plánech je malé seřízení..) směrovku mírně doleva, potlačit motor cca na 4 stupně dolů. Těžiště mám pod nosníkem křídla tedy cca v jedné třetině hloubky křídla, na levém křídle negativ 1 mm, na pravém křídle negativ 4 mm. Vrtule 130 mm vyřezávaná kdysi dávmo na jiného historika takže dnes už neznámého stoupání( stejně dobře a možná i lépe by fungovala i odlehčená a průměrově zmenšená Igra 150) svazek Tan 6mm.
Tak to jsem napsal pro případné zájemce o stavbu malého "prdítka" do bezvětří a kousku zelené louky k tomu
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
Toníku, nerad bych Tě zbytečně strašil, ale v termice se asi ten Robin bude chovat zcela jinak než maličký Vlastíkův Caudron, který má menší plochu a je to dolnoplošník s relativně velkou vrtulí. Robin má větší plochu, křídlo s jednostranným profilem lépe funguje při malé rychlosti a tak sestup v kluzu bude asi mnohem pomalejší než u Caudrona.
0
Teda Tazi, ty seš mě teda konštruktér.
. No a při trochu špekulování, kdy i u letadel se používají pojmy port side (levá) a starboard side (pravá), to mohlo skončit potažením jen jednoho křídla...

Každopádně pěkný.
Dyk je to na tom plánku napsáno:No jestli to bylo určitě tak to nevím bo jsem to nekonstruoval...
I když, potáhnutí jen zespod by bylo taky v souladu s instrukcí...Wings are covered on one side only.
Každopádně pěkný.
0
Přivaž to na dlouhou nit, když bude Robin zdrhat, tak si ho stáhneš dolů 
0