Chlapci z mých kroužků s oblibou stavěli dvacetinky stíhaček z druhé světové války a tak když mne požádal synáček jednoho pilota o plánek něčeho, co dobře létá, tak jsem mu dal Lagg-3, ten jako dvacetinka byl opravdu velmi létavý. Jenže za týden mi hoch plánek vracel, že táta říká, abych mu dal plánek od pořádného Lavočkina, nejlépe La-9. Řekl jsem, to je náročnější, ale třeba ti táta doma pomůže. Za měsíc hoch donesl do kroužku hezky postavenou dvacetinku, potah byl z tenkého modelspanu obarveného duhou 33 na šedo.stříbrno a rudé hvězdy, že otec prosí, abych mu to zalétal, Kupodivu seřízení a vyvážení bylo dobré již z domu, ono to hned i hezky klouzalo, takže zbývalo podložkami u hlavice správně vyosit vrtuli a dvacetinka moc hezky létala, snad až příliš, ona ještě před závody při tréninku ulétla.
První Lavočkovinova moderní stíhačka Lagg-3 měla těžkou konstrukci z bakelizované překližky a slabý řadový motor M 105P. Piloti jeho značku četli jako Lakyrovanyj garantirovanyj grob,
Zásadní zlepšení přineslo použití silného hvězdicového motoru M-82F u La-5 a pak M-82 FN s přímým vstřikem paliva u La-5FN
Dalším vylepšením původní původní dřevěné konstrukce (přesun chladiče oleje, vylepšení kabiny) bylo u La-7 z konce války.
Celokovový La.9 s laminárním profilem křídla byl projektován ještě za války, ale první let byl až v létě 1946.S téměř stejným motorem se podařilo zvýšit maximální rychlost až na 690 km/h. V korejské válce, létaly La.9 s čínskými a severo korejskými znaky, piloty občas byli Rusové,v soubojích s Tajvanskými P-51 Mustangy zvítězily čínské La-9.
Na zájem německých minimaketářů u stavebnice dvacetinek stíhaček s vícelistými vrtulemi jsem reagoval výrobou stavebnic, ještě dnes mi zbyly 3 kusy Jak-3 , Arsenal VG-36 ( ten si zamluvil Milan Luža) a právě dokončovaná La-9.
Lavočkin La-9
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 37
-
Lubomir Koutny
Re: Lavočkin La-9
ukázka části rozpracovanosti : vrtule, hlavice, přepážky, podvozek (jinak vše na trup včetně tuhého potahu přídě, 4 osových a 40 pomocných podélníků. kabiny, vše na křídlo i kormidla, tři různé druhy potahu svazek, výkres - cca 50 hodin ruční práce a na zákazníka zbývá asi 30 hodin)
0
-
Lubomir Koutny
Re: Lavočkin La-9
Tak stavebnice je hotová, starosti mi dělala kabinka, jednak nejlepšího materiálu jsem měl poslední A4, takže na dva pokusy našel jsem vhodný špalek balzy na kopyto a pak také kopyto na kabinu dvacetinky He-100D a zjistil, že toto vyhovuje i pro La-9. Takže 10 minut zapálená plynová trouba a snad správná teplota, kopytem promačkávám truhlík s otvorem pro kopyto pozvolně až na maximum, podařilo se to perfektně hned napoprvé.
Ještě přidat podrobný návod v češtině a stručnější v angličtině (pokud to bue stavět cizinec, pak jistě to bude zkušený minimaketář).
Ještě přidat podrobný návod v češtině a stručnější v angličtině (pokud to bue stavět cizinec, pak jistě to bude zkušený minimaketář).
0