Su-26M s turbínou M601

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 38

Re: Su-26M s turbínou M601

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 bře 2026 10:30

Dnes v 9 hodin bylo naprosté bezvětří, velká rosa a teplota + 8 C. Neodolal jsem a šel na malý plácek. První natočení 550 otáček, mírně nakrucuji negativ na pravém křídle a startuji, kouzelný let, výška 5m hezký okruh, pak pomalé klesání, trochu otevření zatáčky a přistání na keři ve výšce 3m. Namlsaný natáčím 660 a opět nakrucuji ten negativ, asi moc, model nezatáčí a také nestoupá, naopak přistává na chodníku, kousek po něm jede a pak parádně odstartuje, letí však rovně a ve výšce 2m naráží do zdi baráku, zlomený list vrtule a musí se jít domů opravovat, oprava za 10 minut, ještě nalepuji podložku odbourávající vychýlení osy vrtule dolů, to aby model na velké obrátky nešel do země, nesmím to však přehnat, aby místo letu to nebyly lomcováky, inu dlouhá příď si žádá jemné zásahy. Na další kolo ladění nebyl čas. Přijel kolega a odkoupil všechny tři zbývající stavebnice dvacetinek (Jak-3, La-9, Arsenal VG-36), stavebnici oldtimeru BV-min Pylonák a stavebnici P-30 Maruška, Přidal jsem ricinový olej na mazání gumy a on zase kondenzátorový papír na pistácia. Perfektní debata by mohla dlouho pokračovat, ale bylo riziko, že městská plicie by mohla dát pokutu za parkování v obytné zóně.
Přílohy
ze předu.JPG
z boku.JPG
na stole.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 24 bře 2026 11:11

Su-26M poslední testy
Včera bylo bezvětř, teplo a v modelu ještě guma od Aleše, na Velkém pláckuu parčíku bylo bezvětří a tak jsem hned natočil 600a odstartoval, model udělal jeden okruh, pak přetažení a pád do země, ulomil se jeden list vrtule zůstala tam jen bambusový kolík jejího středu, zbytek jsem marně hledal, a tak natáčím model s dvoulistou vrtulí na 600 a dovažji na kuželu plastelínou, trochu to kmitá, ale jinak hezký let da výšky 10m , pár okruhů a nakonc opět přetažení, pád a rozlomený i druhý list. S jednolistou již nelétám, vyrábím nové listy a konečně dělám svazek z nejlepší gumy SS 06/2017 o délce 350mm, ten má Nmax 1500 př Ti 25C, svazek peru v mýdlové vodě a pořádně mažu ricinovým olejem,
Dnes ráno opět bezvětří, trochu rosa a vlhký vzduch, potah je povolený, Beru foťák, první snímek model na chodníku, druhý fotka mého malého plásku mezi baráky, třetífialky na plácku, další měla být plácek u parčíku, ale Foťák stávkuje, odmítá se otevřít, baterie vybitá, takže to vyfotím po obědě, Chci natáčet, ale svazek je rozvázaný, vyndávám jej ven ocumlávám konce, utírám do kapesníku a vážu, nyní pomocí proutku se pokouším svazek znovu nasadit do modelu a zajistit bambusovým kolíkem, až osmý pokus byl úspěšnýý, Natáčím 500 model hezky stoupá do15 m, tam přetažení. Přidávám kousek plasteliny na špici vrtulového kužele, pár pokusů a ten nejlepší na 660 otáček,výška 20 několik okruhů, čas asi 20s, naprostá spokojenost, Extrapolace v teple na 1400 otáček by to mohlo být až 40s, výška 30m, takže na letiště, nebo pavilon Z, kam se dnes našinec nedostane.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 24 bře 2026 13:27

Již několik let popisuji zalétávání mých minimaket na malém plácku mez baráky (asi 15x30m) a na větším (asi 40x 70m) mezi parčíkem, dálničním přivaděčem a paneláky. Lépe než mnoho slov ukáže dobrá fotka.
Přílohy
na chodníku.JPG
Malý plácek.JPG
Vysoké stromy směr k dálníčnímu přivaděči.JPG
K parčíku s lavičkou.JPG
severní panelák od dálničního přivaděče.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 11 dub 2026 21:39

často si dám k obědu čvrtku grilovaného kuřete od pana Svobody, ten má sedniletého vnuka, který by si rád zalétal s modely letadel, Samozřejmě, že doma nemají natáčedlo, takže to musí být model, který natočíte prstem za vrtuli. A tak jsem se rozhodl, že daruji oříška turbínového Su-26M, ale chlapec se napřed musí naučit létat s jednoduchým stabilním Liliputem. Přidal jsem 2 náhradní svazky a marně doma hledal vhodnou krabici kam se vejdou oba modely, Nakonec jsem takovou musel vyrobit z velké škatule. Dnes dopoledne bylo bezvětří, V pondělí se snad dovím, jak si zalétali na louce v Líšni,
Přílohy
P1010007.JPG
Liliput.jpg
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 14 dub 2026 07:53

Bohižel ideální pošasí spbotmího dopoledne nebylo využito, Ale již v pátek pan Svoboda zkusil natáčet modell prstem ale moc mu to nešlo,syn vytáhl elektrickou vrtačku a tu přiložil k vrtuli a bylo natočeno, nikdo neví kolik, ale více než prstem. Chtělo by to počítadlo a upravit háčkem, aby se dalo natáčet v naplatém stavu. V sobotu jela rodina na chalupu a tam kupodivu trochu foukalo, v průvanu lépe létal Su-26 než Liluput, který asi měl špatně ohnutý fletner na SOP (následek špatného trasportu krabice na vysoko a vzíjemné koliza modelů uvnitř . marné rady panu Svobodovi)
Poučení ! příště je nutbé darované modely napřed předvést, jak s nimi zacházet a létat.
0

Odpovědět