zakoupil jsem od Roberta dvě stavebnice od Lattlesnake, začal jsem Zerem, ježíšmarjáááá to je tak strašně malinkatý!!!!
ZERO oříšek
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
ZERO oříšek
Ahoj,
zakoupil jsem od Roberta dvě stavebnice od Lattlesnake, začal jsem Zerem, ježíšmarjáááá to je tak strašně malinkatý!!!!
no nic, ještě jsem v životě nic tak malýho konstrukčního nedělal, snažím se podle rady Roberta maximálně šetřit váhu, odlehčil jsem ocasky, koncové oblouky křídla a vteřiňáku jen kapičku na špičku špendlíku. Stavba kostry šla velmi dobře od ruky, všechno sedí bezvadně. Ted´mě čeká potah, vypadá to že v stavebnice nabízí plyspan, přijde mi dost tvrdej na ten kulatej trup, když použiju lehkej modelspan a klasickej postup s napínacím lakem, odsoudím oříška do vytrýny do sekce "neletové"? a dále pak ještě jedna otázka, nastavení nosné plochy s dělá stejně jako u větších měřítek? tzn. negativy na křídlo, na pravým větší, levá směrovka etc...nebo mají tihle prcci nějaký jiný speciální setup....dík za info
- Přílohy
-
- S1650005.JPG (73.73 KiB) Zobrazeno 4678 x
-
- S1650004.JPG (63.53 KiB) Zobrazeno 4678 x
-
- S1650002.JPG (86.61 KiB) Zobrazeno 4678 x
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
Re: ZERO oříšek
Nevím, zda jsem ten pravý, kdo Ti má radit. Ano seřízení by mohlo být podobné jako u větších minimaket. Onen plyspane je zhruba stejně těžký jako modelspan, ale nepotřebuje tolik laku, navíc rozhodně lépe vypadá na sférických plochách a za mokra výborně kopíruje i povrch krytu motoru atd. Samozřejmě že potah je dobré lepit ředěným herkulesem. Pravdou však je, že čím menší je minimaketa, tím obtížněji se zalétává (nízké Re, podkritické obtékání), problém pak je, že rozsah úhlů náběhů křídla pro stabilní let je opravdu úzký. Ale Zero patří mezi typy s poměrně velkými kormidly, takže to u něj nebude tak kritické, pokud se dodrží rozumná váha.
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
Jiro Sugimoto své oříšky potahuje prolakovaným šestigramem na fólii - já to ještě nezkoušel. Projdi si jeho stavbu:
http://jiroaerop.mo-blog.jp/peanutscale ... er-by.html
Já mám výborné zkušenosti s kondenzákem a asi bych jej použil i na Zero. Potáhnout hezky zadní část křehkého oříšku Zera je opravdu nelehký úkol a je málo lidí, co by to zvládli bez problémů.
Já bych potahoval takto:
Křídla a přední válcovou část trupu plyspanem (viditelná léta souhlasně s žebry), zadní část a ocasky kondenzákem. Jde o to, že u těchto papírů se NESMÍ spoléhat na dopnutí vodou - ono to láká - perfektně se dopínají, ale fakt to hrozně pne. Spíš víc proužků (osum na zadní část trupu) a zkusit ten kondenzák vypnout "zasucha" lakem - slinit jen v místech vlnek a jen málo. Prostě potahovat, jako by se už nemělo dopínat...
Asi na to nechoď herkulesem - ty žbrdlinky 1*0,8 promácháš, povolej pod papírem a už se nenarovnaj - zase jen za sucha bílou tyčinkou.
R.
http://jiroaerop.mo-blog.jp/peanutscale ... er-by.html
Já mám výborné zkušenosti s kondenzákem a asi bych jej použil i na Zero. Potáhnout hezky zadní část křehkého oříšku Zera je opravdu nelehký úkol a je málo lidí, co by to zvládli bez problémů.
Já bych potahoval takto:
Křídla a přední válcovou část trupu plyspanem (viditelná léta souhlasně s žebry), zadní část a ocasky kondenzákem. Jde o to, že u těchto papírů se NESMÍ spoléhat na dopnutí vodou - ono to láká - perfektně se dopínají, ale fakt to hrozně pne. Spíš víc proužků (osum na zadní část trupu) a zkusit ten kondenzák vypnout "zasucha" lakem - slinit jen v místech vlnek a jen málo. Prostě potahovat, jako by se už nemělo dopínat...
Asi na to nechoď herkulesem - ty žbrdlinky 1*0,8 promácháš, povolej pod papírem a už se nenarovnaj - zase jen za sucha bílou tyčinkou.
R.
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 43
Na první pohled jsou kormidla šíleně předimenzované (a tudíž těžké což je v ocasní partii průser), křídla jakbysmet a jak vidím na výkrese ty přepážky trupu, tak to je taky něco úplně jiného než by mělo být. Jsem zvědavý kolik ti to bude v kostře vážit, ale na první pohled bych si tipnul že na kostře by se při použití konstrukce a dimenzování ve zdejším kraji obvyklých dal klidně gram ušetřit.
0
Podle toho, co jsem viděl ve stavebnici za balzu, když jsme nad ní s Robertem debatovali, tak bych se váhy nebál. Spíš bych se obával papírů, co pnou, což je Plyspan a kondenzák. Je jen málo lidí, co to s nimi umí a s pnutím si poradí. Já bych to nedal, i když si o Plyspanu začínám myslet jen to dobré.
Mám dobrou zkušenost s Kashmirem, 9g, nebo 6g. Klidně prolakovat na podložce a pak potahovat. Herkules nepoužívat, zbortíš celou kostru, ta balza bude sát jako divá. Buď tyčinku, nebo jen lehce lepicí lak.
Klidně si to ale zkus někde nanečisto.
M.
Mám dobrou zkušenost s Kashmirem, 9g, nebo 6g. Klidně prolakovat na podložce a pak potahovat. Herkules nepoužívat, zbortíš celou kostru, ta balza bude sát jako divá. Buď tyčinku, nebo jen lehce lepicí lak.
Klidně si to ale zkus někde nanečisto.
M.
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
Ano, Martin má pravdu. To je fakt. Kashmir je hodnej a dobrej. Ten kondenzák je hrozná mrcha...
0