Nerychlejší stíhací dvouplošník Fiat CR 42DB

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Kowalsky
Reakce: 11
Kontaktovat uživatele:

Re: Nerychlejší stíhací dvouplošník Fiat CR 42DB

Příspěvek od Kowalsky » 21 zář 2025 13:38

Dobry den.
Měl bych dotaz který tu možná je zodpovězen někde v jiných příspěvcích ale já ho nenašel. Jak docílím tvaru dalších přepážek trupu když mám na výkrese třeba jen 4 a jich potřebuji dvakrát tolik. Je na to nějaká jednoduchá metoda?
0

Lubomir Koutny
Reakce: 36

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 zář 2025 17:19

Myslím, že jak řešit ony přepážky dobře navrhl Shark. Pokud jde o vrtuli pak průměr by mohl být 160mm a tomu odpovídají ty listy o délce 80 mm. stoupání asi 200 mm. Ale vřele doporučuji napřed zkusit vrtuli Igra 150, lepší napoprvé sotva vyrobíš. Papíry Kaěmír běžně barvím anilinovými barvami (samozřejmě za studena, na nosncích pásu kanagomem nalepené podélníky 3x8. . za ně vše držím při protahování barvou, která je v mělkém plechu na pečení, pak pověsím ve sprše, kde barva napřed z části okape a pak uschne. Takto získáš nejlehčí potah. Vše lepím Herkulesem, na potah ředěným vodou 1:1. Svazek ze začátku zkus smyčku TAN SS 3x1 o délce 350.

S nyní k mé dvacetince FIAT CR 42 DB. Já trouba jsem si z googlu stáhl onen barevný bokorys, kde základ je žluto/oranžový a na něm zelené a hnědé skvrny, Tak žlutý tenký modelspan jsem napřed přibarviil silně ředěnou červenou barvou, pak štětcem nadělal z anilinek ty skvrny, nyní je již potah hotový a já zjistil, že existuje jiný barevný bokorys a tam je základ jasně žlutý. Mohl jsem si odpustit ono přibarvování červeno a pak hlavně pracná potahování ztvrdlým obarveným papírem.
Přílohy
potah 2.JPG
potah 1.JPG
0

Vyvel
Reakce: 2

Příspěvek od Vyvel » 22 zář 2025 17:58

Luboši. Jasně žlutý základ je nepravděpodobný. Podívej se na běžné italské kamufláže. Všude je spíš písková nebo okrová. Nech to tak.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 říj 2025 19:08

Již měsíc pilně pracuji na stavbě dvacetinky FIAT CR- 42 DB. Nemyslel jsem si, že bude tak pracná. Dlouho jsem přemýšlel o přípravku k přesnému usazení horního křídla, nakonec to šlo bez něj. Nejprve jsem slepil 2 N vzpěry kozlíku, pak kozlík přesně pod střední žebro a celek na trup. Náročné bylo pohlídat 3 osy.
Přestože mám závěs svazku hodně v předu a dováženo 5g Pb, prázdná váha je 33g, těžiště v 30%, takto to klouže, motor 7g a další dovážení 4g, takže letová asi 44g.
Přílohy
Hotové, včetně vzpěr a drátů.JPG
Shora.JPG
Ze zadu.JPG
Z bokum bez drátůJ.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 07 říj 2025 15:48

Dnes před polednem jsem vzal dvacetinku již se svazkem, ale bez dalšího dovážení, takže těžiště je ve 40%. Venku na úzký travnatý pruh u parkoviště. Bylo mi jasné, že při těžišti v zadu bude zalétávání náročné a model velmi citlivý, natáčel jsem jen prstem za vrtuli a postupně zvyšoval otáčky, Snažil jsem se, aby přistání bylo vždy do vysoké trávy a nedošlo k poškození vysokého podvozku. První krátký let byl v úzké levé zatáčce, po vyosení vrtule do prava podložkou u hlavice to bylo lepší, docela hezký let, ale na závěr ke konci motoru přetažení a pád z výšjy 1m. Následoval posun podložky aby byl motor více potlačený, docela dobré i když levá zatéčka dost úzká. Šlo se domů zalepila se podložka 1,5mm u hlavice vychylující osu vrule dolů a do prava, model má moc malé lomení křídla do V, ale vzpěrový systém již neumožní změnu, snad pomůže malý negativ na konci pravého křídla a positiv nakonci levého formovaný nahřátou žehličkou. Po obědě další pokusy, zdá se to být lepší, jeden skoro celý okruh o průměru 20m skončil přistáním na silnici, podvozek to ve zdraví vydržel, ono to trochu fouká, takže další pokračování až v podvečer na plácku, pokud nebude foukat, nebo pršet,
Přílohy
před křovím.JPG
U smrku.JPG
Na dlažbě.JPG
1
1 Obrázek

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 07 říj 2025 19:08

17 HODIN NEPRŠÍ NEFOUKÁ , Na plácku je nízká tráva a občasný závan. Na malé otáčky OK. Natáčím více a zkouším fotit. let ke krátký na to, abych to stihl. Beru natáčedlo a točím 700 , model vystřelii do výšky 10 m, tam se přetočil na záda a práskl sebou střemhlav do země, Totálně zničený vzpěrový systém, zlomené spodní křídlo, poškožené i horní křídlo. Zítra ae pokusím o opravy, ale je to jasné : omyl byl originální letoun. Velký omyl je i jeho dvacetinka,
Přílohy
Na lavičce.JPG
Po havárii.JPG
zlomené spodní křídlo.JPG
vzpěry na křídle.JPG
0

Pavel Stráník
Reakce: 39

Příspěvek od Pavel Stráník » 08 říj 2025 07:40

Ach jo. Už včera jsem chtěl napsat, že se mi ten Fiat jeví jako opravdu moc hezký a že doufám že nebude poškozen nebo zničen otloukáním na "plácku". Nu což, navíc se zadní centráží, a je to tady. Škoda, opravdu se mi líbí.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 08 říj 2025 12:43

Dnes je hezký den, ráno svítí slunce a nefouká, já sedím u stolu a pilně pracuji na opravě modelu, je to velmi náročné protože současně se snažím dát hornímu křídlu asi o 5 mm větší lomení do V a trochu větší negativ na pravé straně. Je 11 hodin a ono to vůbec nefouká, jde se na plácek i s foťákem.
Plácek je celý ve stínu vysokého paneláku a tedy nutně s velkou rosou, natáčím 330 otáček a startuji v horizontu bez náklonu, model letí rovně a mírně stoupá, po 50 m letu začíná klesat a za koncem plácku přistává na šípkovém keři ve výšce 2m bez poškození, Kroutím SOP do zatáčky a točím 440, následuje hezký let po okruhu ve výšce 2m, jsem spokojený, oprava a úpravy seřízení jsou OK, proto točím 660 a chystám foťák Olympus na letový záběr. Po startu model nabral výšku 4m a hezky krouží, mačkám spoušť, ale Foťák nic, zkouším to znovu a zase nic, model hezky přistál, Bylo by rozumné být spokojený a jít domů dobýt baterii foťáku. Jenže já místo toho natočil 1000 otáček a mermomoci chtěl letový záběr, snad jsem odstartoval model moc s náklonem a také vzhůru, start byl rychlý strmě nahoru a pak následoval kosý přemet s tvrdým přistáním, nic se nepolámalo, jen se utrhl střed křídla z kozlíku a některé vzpěry odlepily. Oprava zabrala hodinu za použití prstopepu a aktivátoru, vše zpravené, Otázkou je zda přece jen nepřidat trochu dovážení, aby těžiště bylo před 35% ?
Přikládám fotku po opravě a se zvětšeným vzepětím, ono by to asi chtělo ještě přidat, ale to by byla náročná přestavba, zatím vyzkouším takto ,případně s mírným dovážením.
Přílohy
P1010067.JPG
Po opravě.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 11 říj 2025 17:28

I to malé zvětšení vzepětí výrazně zlepšilo stabilitu, model nyní hezky na 400 otáček létá necelý okruh o průměru 20m. asi 70m za 15 s.. ale co čert nechce před přistáním narazíl koncem křídla o lavičku, není vidět poškození. Beru foťák a snažím se o letový záběr, poutko foťáku mi trochu strhne ruku při házení a model míří k zemi, naštěstí to vybere, zhoupne se a srovná, dále je již v hezké zatáčce, focení se nedaří a model přistává v písku, rychlé zablokování nohy podvozku způsobilo vytržení levé strany spodního křídla a velkou změnu jeho úhlu náběhu. Měl jsem jít domů a opravit to. Jenže já chtěl mít letový záběr, natáčím 800 otáček model letá krásně ve výšce 4m a stále stoupá, jenže v pravé zatáčce, pak prudce naráží do betonové stěny baráku a z té výšky padá na dlaždice chodníku destrukce vzpěr je dokonalá i když horní křídlo úplně neodpadlo, měl jsem je sundat a pomalu vše opravovat, jenže já křídlo zafixoval na kozlík a postupně prstolepem se snažil hned vše přilepit, podařilo se mi slepit rozdrcenou odtokovku spodního křídla a dát mu správné uhly náběhu, snad přidat i zvětšení vzepětí, ale také mi utekly velké kapky prstolepu a hyzdí trup i některé vzpěry, bylo nutné opravit vrtulový kužel, který náraz zkrátil o půl centimetru dokytováním, stejně jako i poničené konce vrtulových listů. Co ubylo na kráse, to přibylo na váze, jak dál, to snad až na letišti, Inu Pavel měl pravdu a focení se starým Olympusem si vyžaduje dobré světelné podmínky a hlavně 4 ruky, on ten krám udělá letový záběr jen pokud je model dost velký,,dobře nasvícený, aby jej fotoaparát zaostřil a teprve pak exponuje. Zlatý NIKON COOMPLIX S 7000. Jenže Centrální opravna Nikon na Zbraslavi tvrdí, že nové objektivy pro tento typ Japonci již do ČR od r. 2010 nedodávají a opravu provést nemphou. NIcméně mi nabízí prodat starý červený Nikon, Dobrý den, se zájmem jsem si přečetl vaši nabídku fotoaparátu Coolpix S9100 za cenu jeho opravy s tím, že bych vám přenechal svůj NIKON COOLPIX S7000, Celkem se mi nabízí myšlenka, že tedy objektiv pro můj NIKON COOLPIX S7000 buď máte, nebo umíte opravit, V tom případě dávám přednost novému objektivu, či opravě mého foťáku na který jsem zvyklý a to tím spíše, že na Coolpix S9100 jsem získal různé reference a tak mám pochyby, zda by mi vyhovoval..
Na Zbraslavi nehrají FAIR PLAY, Škoda, že Tom Kunert již není v Japonsku. Pak by snad bylo snadné získat nový objektiv přímo od výrobce, snad tam má známé a šlo by to zkusit,
Přílohy
Po poslední opravě.JPG
0

Vyvel
Reakce: 2

Příspěvek od Vyvel » 13 říj 2025 15:39

Luboši, chápu tvoje důvody proč je problém se dostat na letiště ale tahle hrozně ten krásný model otloukat na tvém plácku mi přijde jako neúcta k vlastní práci. Na druhé straně ti závidím tu trpělivost při opravách. Já bych to po té první velké havárii asi přiložil do kamen.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 05 lis 2025 18:25

Včera byl krásný den, teplo, slunečno a bezvětří. Dnes ráno opět bezvětří, ale mlha a chladno. Přesto jsem do bedny nachystal dvacetinky He-100 D-0 a FIAT CR 42 DB a vypravil se na letiště Medlánky hned ráno trolejbusem dokud nefiuká (Petr má vycházky odpoledne a to již má foukat 2 m/s).Na letišti byli 2 RC modeláři a jeden se mnou spolupracoval na focení, s mým starým Olympusem, kde focení není snadné, pak on bere svůj mobil a je to snažší. FIAT ze začátku silně houpe, po natlačení VOP se daří pár letů, Mám slíbeno, že večer dostanu vše e mailem. Pokládám Fiata na stůl a jdu si znovu zalétnout He-100, hezký let, vracím se a Fiata na stole nevidím. On přišel první závan větru asi 2m/s a ten model shodil dolů přímo na nějaké prkno tak, že horní křídlo je zase odtržené z kozlíku, některé vzpěry polámané, jiné odtržené. Čeká mne ošklivá oprava,
Přílohy
cr 42 na zemi.JPG
42 na dráze.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 05 lis 2025 19:16

Letové záběry od Luďka Měšťana :
Přílohy
start.jpg
výška.jpg