Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
discobolos
Reakce: 15

Re: Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Příspěvek od discobolos » 22 úno 2012 08:36

Pěkné.
Už máš vymyšleno, jak vyrobíš "plechový" kryt motoru?
Já jsem u ořecha, po marné snaze vysochat to z kusu balsy (problém hlavně s vydlabáním vnitřní strany, aby to nevážilo metrák :evil: ), to vyrobil podobně jako kabinku lisováním z durafolu (či nějaké podobné folie, koupené v papírnictví). K tomu jsem jako kopyto pouzil právě ten blok balsy, z kterého jsem se pokousel kryt vysochat :lol: :lol: :lol: .
Je to lehčí, dostatečně tenké, aby se tam případně vešly makety válců motoru, není třeba to tmelit před nástřikem. Jen je potřeba trochu si pohrát se zastřižením a dopasováním na zbytek trupu.
Takhle dneska dělám i jiné "bublinkové" kryty. Naučil jsem se správně používat troubu (naštěstí žena o tom neví) a jde to celkem rychle od ruky. Zvláště u malých krytů, které při broušení není za co chytit.
D
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 22 úno 2012 09:50

Nóóó tak to trefils bolavé místo... Ten kryt mi taky vrtá hlavou, vůbec je toho ještě dost co mi dělá vrázky na čele,nejen ten kryt,ale celá přední část od motorové přepážky,chci aby to vypadalo věrohodně,ale zároveň to bylo funkční. Snadné by bylo udělat zespoda jen tři válce a ty zalepit do spodního potahu krytu,ale tento stroj tam potah neměl a motor byl zespoda otevřený :? Mám jakousi představu,ale jestli to bude fungovat a jak to bude vypadat, to se ještě uvidí... No abych neodbíhal, ten kryt jsem myslel přesně jak Ty, teda dlabaný a výlisek je druhá varianta. Já myslím,že když hotový kryt řádně vybrousím Dremelem, tak zas tak těžký nebude-z toho výlisku a připasovávání mám trochu strach, mám v plánu aby ten kryt byl odnímací...
Jinak včera jsem udělal ty vzpěry a chci se zeptat zdejších konstruktérů, jak by řešili vzpěry plováků třeba na tomto stroji. Já je mám z balsy 1,5 x 5 aby to bylo v maketové velikosti,ale zdá se mi to málo pevné,uložení je zapouzdřeno do papírových trubiček v trupu,ale ta balsa si myslím uletí jak řepa vzhledem k velikosti plováků(byl jsem sám překvapen jak jsou velké) a navíc ty plováky budou schytávat veškerá přistání atd. Dělat je ze smrku nebo překližky by bylo sice pevnostně v poho,ale zase to zabiju hmotností takového polena :lol: další možnost by snad byla zamaskovat do vzpěry ocelový drát 0,3mm nebo uhlík :?: fakt nevím, rozhodně nechci v jednom kuse opravovat uchycení plováků-je to můj první plovákovec tak by mne zajímalo, jaké s tímto máte zkušenosti Vy ostatní. Děkuji
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 22 úno 2012 10:39

No moje zkušenost = 0.
Ale protože to mám rozestavěné asi 5 let, už jsem se nad tím mnohokrát zamýšlel.
Ještě to nemám domyšlené do detailů, ale rád bych udělal plováky "odhazovací". Něco podobného, jak má Felda vymyšleny demontovatelné podvozky. Tzn. podvozkové nohy včetně spodní hrazdy (maketové) budou pevně fixované k trupu, na nich bude zasouvací část zámku. V plovácích bude vnější část zámku, které umožní, aby při zastavení plováku o překážku (zem) a pokračování v cestě modelu, plováky ze zámku vyklouzly.
Samozřejmě musí to jít dostatečně ztuha, aby to neodpadávalo v nevhodnou chvíli :lol: :lol: :lol: .

Nohy plovákového systému bych pro venkovní dvacetinku udělal určitě vyztužené uhlíkovou tyčkou 1mm.
D
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 úno 2012 13:55

Myslím, že lepší je to naopak, vzpěry by měly zůstat u plováků a vyskočit z trupu, pak je šance, že vzpěrový systém nezničíš...
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 23 úno 2012 12:10

To je sice výhodnější, ale muselo by se rezignovat na drátěné výztuhy. Ty totiž poutají konstrukci k trupu.
D
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 24 úno 2012 21:57

Dušane, kryt na hrubo hotov,zvolil jsem variantu špalek ;) přesné dobroušení a doladění bude až po zapasování motoru na kterém jsem už začal smolit...
Přílohy
Kryt motoru.jpg
Kryt motoru.jpg (34.34 KiB) Zobrazeno 5323 x
Vnitřek krytu.jpg
Vnitřek krytu.jpg (32.12 KiB) Zobrazeno 5323 x
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 24 úno 2012 22:02

Výroba motoru svépomocí,ale svíčky originál z Francie :lol: :lol: :lol:
Přílohy
Válec motoru.jpg
Válec motoru.jpg (32.59 KiB) Zobrazeno 5323 x
Svíčka motoru.jpg
Svíčka motoru.jpg (29.28 KiB) Zobrazeno 5323 x
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 26 úno 2012 19:15

Neplánovaně jsem do toho trochu zabředl :?
Přílohy
Motor 1.jpg
Motor 1.jpg (38.99 KiB) Zobrazeno 5234 x
Motor 2.jpg
Motor 2.jpg (32.16 KiB) Zobrazeno 5234 x
Motor 3.jpg
Motor 3.jpg (31.05 KiB) Zobrazeno 5234 x
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 27 úno 2012 09:26

V výrobě motoru se odhodlávám asi 4.rok. Radši bych to ale svěřil někomu, kdo to umí. Tedy metodu, kterou použil Michal Křepelka - vysoustružit kopyto, nechat zaformovat a odlít (jak asi realizoval motor na Swordfishe Datsun).
Jen jsem příliš laxní a odhodlávám se ke všemu moc dlouho :evil: .
Tvoje metoda je snáze realizovatelná a taky vede k cíli.

Podle polotovarů soudím, že budeš mít odnímatelný celý předek včetně válců a hřídel půjde skrz celý rotační motor.
Já mám rozpracovanou jinou variantu. Všechny osové součásti rotačního motoru jsou trubičky, ta poslední, s nejmenším průměrem je laminátová, do ní se zasouvá náboj s textgumoidu, který má funkci ložiska. Mám tak přední závěs asi o 2cm více vepředu a vyndává se jen ten náboj. Pravda, v poslední trubičce je trochu těsněji, ale mám s tím zkušenost z Farmana.

Tvé řešení je praktičtější při zalétávání a korekcích úhlu osy vrtule. Snad nenarazíš na omezení prostoru "pod kapotou" :P :P :P .
D
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 20 dub 2012 22:56

Pomalinku popostavuji vpřed-Openscale se blíží :o
Komplet spodní křídla-trup potažen 9tigramem, dvakrát lakován vypínákem a před poslední vrstvou váhám, zda Balakryl nebo sapon. Po pravdě je potah sem tam s nějakou tou dírkou :cry: tak by se ten balakryl asi zdál jako lepší volba,ale mám z toho obavy, nikdy jsem to nedělal a nerad bych experimentoval zrovna tady... Navíc vím, že i sapon dokáže nějakou tu dírku zalepit, no uvidíme. Celek trup-spodní křídlo v současné době 8,6g :oops:
Přílohy
Připraveno na potah.jpg
Trochu jsem se zbrzdil předěláváním kokpitu, dle fotek závodního stroje, byl kokpit těsnější než je na výkrese a tak se dolepovalo, tmelilo a brousilo
Připraveno na potah.jpg (35.11 KiB) Zobrazeno 5419 x
Potaženo.jpg
Potaženo.jpg (37.36 KiB) Zobrazeno 5419 x
Jsou tam dírky....jpg
Jsou tam dírky....jpg (29.62 KiB) Zobrazeno 5419 x
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 20 dub 2012 23:51

Tazi, toho balakrylu se neboj, nic se nemůže stát. Naopak, budeš překvapen, jak nádherně vylezou porty na žebrech. Nejlepší by bylo, kyby sis někde vedle udělal pidikřidýlko o 4 páscích žebra a vyzkoušel to na něm.Jestli chceš, zavolej mi a dám instrukci po telefonu. Jedinej problém v případě balakrylu bych u Tvého křídla viděl u odtokovky - tím, jak bude papír mokrý, bude se prověšovat a balkryl bude zároveň fungovat jako lepidlo, takže se přilepí mezi páskama na odtokovku a bude to nevzhledné - koukni do vlákna Modely na mého Albatrosa D.II, tam mi to udělalo taky. Ale při troše opatrnosti se tomu dá předejít. Držím palce, Martin
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 dub 2012 09:03

Moc pěkná práce, jen se mi zdá, že se pevnostně zbytečně sichruješ a ono to pak stojí nějaký ten gram navíc. Ale to je jen pohled na fotky a dimense, naprosto bez znalosti, jak pevnou balzu jsi použil a jaký papír bude na potahu...Já například na žebra volím jejich šířku tak o 1/3 memší. Kotvení "Huga" tedy kolíku závěsu svazku odbývám papírovou trubičkou. Vidím, že snad nebudeš muset moc dovažovat olovem do špic plováků, protože závěs svazku neženeš moc dozadu. Obdivuji provedení trupu před kabinou a správné vytmelení, což já se snažím se tomu vždy vyhnout. Maketa motoru, toť extra kategorie na dlouhou diskuzi. Své by k tomu mohl říci i Dušan Sedlár, ten tento typ stavěl jako dvacetinku, ořecha i pistácio... Kdysi v minimaketářském dávnověku jsem dvakrát stavěl Sopwith BABY, u té první byly válce motoru válečky z balzy omotané nití, která dělala dojem žeber, u druhé dvacetinky tyto byly papírové trubičky opět omotané nití, karter byl velká papírová trubka z hnědé lepící pásky, čela překližková, motor byl pevně spojený s vrtulí a za letu se skutečně zároveň s vrtulí otáčel, tedy opravdu rotační, táhla ventilů špendlíky, trubky přívodi paliva chyběly, ale v té době se to považovalo za hezký motor, byl natřený stříbrno šedou humbrolkou a Dušan s tehdy ptal, zda je to odlitek ! Dnes dělám válce tak, že balzový váleček prošroubuji matkou příslušného průměru. Materiál vzpěr plováků je velký problém. Myslím, že žádný systém nevydrží tvrdé prásknutí dvacetinkou o tvrdou zem. Naopak i havárie do vysoké trávy je bez následků. U mé BABY byly vzpěry z bambusu, cosi to vážilo, ale bylo to bez problémů a oprav.
Tříplošný SF-4 má vzpěry z tvrdé balzy, vydržely bez zlomení asi 10 let, pak jedno tvrdé přistání po větru na cestu a dvě vzpěry byly zlomené, samotné slepení na tupo nedrželo správný tvar, opět pomohly bambusové injekce...Jinak SF-4 přežil 35 let, barvy však (díky stovce startů z vody a hlaně asi 30 ti přistání na vodu, kdy asi 10 skončilo převrácením a promáčením anilinkami barvené kamufláže) jsou již sobě nepodobné, nicméně po novém seřízení by tato historická dvacetinka byla stále letuschopná.
0
Naposledy upravil(a) Lubomir Koutny dne 21 dub 2012 21:03, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět