Ta-152 H 1/20 podle plánku pana Rašky
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
akademikrichard
- Reakce: 0
Re: Ta-152 H 1/20 podle plánku pana Rašky
jak obrázky napovídají výpočet byl proveden v programu Leteckého ústavu VUT v Brně GLAUERT III
- Přílohy
-
- a nakonec půdorys
- pudorys.jpg (14.39 KiB) Zobrazeno 6584 x
-
- na konci křídla je použitý profil s nižším úhlem náběhu při nulovém vztlaku a s nižším kritickým úhlem náběhu
- rozlozeniglauert4.jpg (18.61 KiB) Zobrazeno 6584 x
0
-
Antonín Alfery
- Reakce: 58
Já se obávám, že tyto užitečné obrázky bez podrobnějšího vysvětlení většině čtenářů moc neřeknou. A do cizí bábovičky se mi šťourat nechce
...
0
-
akademikrichard
- Reakce: 0
Na vysvětlování jsem odjakživa střevo ale pokud to někoho zajímá můžu se o něco pokusit 
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 43
Asi by ses pokusit měl, byla by škoda, když už ses s těmi grafy tak vyhrál, zůstat v půli cesty (a možná ani to ne). Bez vysvětlení to málokomu něco řekne, natož aby to splnilo svou didaktickou roli. Tonda ti do bábovičky šťourat nechce, tak to zůstává na tobě samém.
0
přálelé...nedostal jsem pilotní průkaz protože mám černé oči, děkuji za lekci o rozdílu mezi aerodynamyckým a geometrickým zkroucením lichoběžníkové nosné plochy....jsem přesvědčen, že nejpodstatnější veličina letadýlek pohybujících se na těchto Reynoldsových číslech je hmotnost....takže, pojďme to stavět co nejlehčí....mám pár otázek
1. Je lepší řezat nosník 2x3 z trojky nebo z dvojky balzy?
2. dneska mi v obchodě míato Modelspanu nabídli PLY-SPAN...vypadá to jak kopírák..je to černý a z jedné strany lesklý a z druhé matný.....má s tím někdo zkušenost? Jevilo se to velmi lehké...
2. dneska mi v obchodě míato Modelspanu nabídli PLY-SPAN...vypadá to jak kopírák..je to černý a z jedné strany lesklý a z druhé matný.....má s tím někdo zkušenost? Jevilo se to velmi lehké...
0
-
Antonín Alfery
- Reakce: 58
Tonda do bábovičky šťourat nechce, aby to nevypadalo, že musí šťourat do všehoFelda-Pavel Stráník píše:Asi by ses pokusit měl, byla by škoda, když už ses s těmi grafy tak vyhrál, zůstat v půli cesty (a možná ani to ne). Bez vysvětlení to málokomu něco řekne, natož aby to splnilo svou didaktickou roli. Tonda ti do bábovičky šťourat nechce, tak to zůstává na tobě samém.
0
Podle toho, jak máš na tom prkně léta. V příčném řezu toho nosníku by měla být vodorovně.
2x3 nosník na výšku, pokud tam tedy nebude stojina, pak by ten rozměr byl pro takové éro zbytečný. Se stojinou pásnice cca 1,5x3>1,5 a stojina 0,8-1mm
2. Plyspan. Tenhle potah mi přijde jako neschopnost našich prodejců sehnat klasický modellspanovitý papír. Pokud vím, má to něco kolem 18g/m, zbytečně moc. Na druhou stranu se nemusí tolik lakovat. Ale zase je docela křehký. Tak si vyber. Já ho nemám vůbec rád, jsou tu chlapi, kteří s ním dělají rádi.
Na Tanka bych dal kombinaci z těch devíti, osmi a šestigramových papírů, co jsou teď tak v kurzu.
Držím palce, ať se zadaří a zvaž tu červenou...

Podle toho, jak máš na tom prkně léta. V příčném řezu toho nosníku by měla být vodorovně.
2x3 nosník na výšku, pokud tam tedy nebude stojina, pak by ten rozměr byl pro takové éro zbytečný. Se stojinou pásnice cca 1,5x3>1,5 a stojina 0,8-1mm
2. Plyspan. Tenhle potah mi přijde jako neschopnost našich prodejců sehnat klasický modellspanovitý papír. Pokud vím, má to něco kolem 18g/m, zbytečně moc. Na druhou stranu se nemusí tolik lakovat. Ale zase je docela křehký. Tak si vyber. Já ho nemám vůbec rád, jsou tu chlapi, kteří s ním dělají rádi.
Na Tanka bych dal kombinaci z těch devíti, osmi a šestigramových papírů, co jsou teď tak v kurzu.
Držím palce, ať se zadaří a zvaž tu červenou...
0
...děkuji ještě jednou všem za zajímavé tipy a rady, člověk se učí celý život, s tím nic, "kopírákem" to potahovat nebudu, mám 12g Modelspan, snad to nebude moc těžké....a když tak na poličce je místa dost
.... a Sharku, červená néééééééé, na takovým válečníkovi...nééééé,pomooooc 
0
-
discobolos
- Reakce: 15
Taky záleží, který Ply-Span jsi koupil, jestli tenčí, či hrubší.
Ten tenčí má asi 12,7g/m2 a já osobně s ním potahuju rád. Jen se musí dát pozor, když se vypíná vodou. Dost stahuje, takže měkkou kostru pokroutí
.
Na druhou stranu je hustší než modelspan, takže se nemusí tolik lakovat aby nebyl porézní (což je viditelné hlavně po stříkání).
Trochu je problém, pokud bys jej chtěl lepit lakem. Je totiž tak hustý, že jím lak skoro neprojde. Je potřeba použít něco jiného, já osobně používám lepidlo na tapety
.
D
Ten tenčí má asi 12,7g/m2 a já osobně s ním potahuju rád. Jen se musí dát pozor, když se vypíná vodou. Dost stahuje, takže měkkou kostru pokroutí
Na druhou stranu je hustší než modelspan, takže se nemusí tolik lakovat aby nebyl porézní (což je viditelné hlavně po stříkání).
Trochu je problém, pokud bys jej chtěl lepit lakem. Je totiž tak hustý, že jím lak skoro neprojde. Je potřeba použít něco jiného, já osobně používám lepidlo na tapety
D
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
Zajímavé informace si dovolím trochu doplnit. Ano, Dušane mohu plně potvrdit to, co píšeš o Ply-Spanu 12,7g/m2 . Mám s ním potaženou Kingcobru P-63, volil jsem oranžový 3x lakoval silně ředěným vypínákem, pak lehce stříkal oranžovou humbrolkou, dal tam obtisky a vše přestříkal zaponem. Výsledkem je hezký, lehký a velmi hladký povrch, ten se na slunci vypíná jako kůže na černošském tantamu, ale za vlhka dost povoluje. Kobra létá výborně hlavně ve slunečném počasí. Potah je dost křehký, porovnáním na mém Ki-61 s modelspanem a synovým Ki-61 s Ply-Spanem to rovněž potvrzuje, ten Petrův je lehčí, ale křehčí, povch vypadá plechověji, letové výkony jsou srovnatelné. Podobně dopadá i porovnání obou materiálů na větším dvoumotorovém Migu - DIS.
Ano, trocha teorie nikoho nezabije, ale málo kdo ji pořádně nastuduje. Takže raději to, co zde platí pro praxi. V podstatě platí, že u Ta-152 H, kde je značné zúžení hloubky křídla na konci, je vhodné zajistit příčnou stabilitu jak aerodynamickým, tak i geometrickým křížením, při čemž lze říci, že by mělo stačit i maketové lomení křídla do V. Pro tento i podobné typy dvacetinek platí, že letové vlastnosti jsou lepší, pokud křídlo má klasická plná žebra s nosníky na horní straně (nebo pásková žebra a na nosník vylepit mezi žebry pásky do výšky horního povrchu těch pásků).
Ano, trocha teorie nikoho nezabije, ale málo kdo ji pořádně nastuduje. Takže raději to, co zde platí pro praxi. V podstatě platí, že u Ta-152 H, kde je značné zúžení hloubky křídla na konci, je vhodné zajistit příčnou stabilitu jak aerodynamickým, tak i geometrickým křížením, při čemž lze říci, že by mělo stačit i maketové lomení křídla do V. Pro tento i podobné typy dvacetinek platí, že letové vlastnosti jsou lepší, pokud křídlo má klasická plná žebra s nosníky na horní straně (nebo pásková žebra a na nosník vylepit mezi žebry pásky do výšky horního povrchu těch pásků).
0
Zdravím kolegové, zatím bábovička v této fázi, což by mohlo být něco jako, píseček natlačenej do formičky a čeká se jen na překlopení formičky
přes noc nechám křídla a ocasní plochy "dojít" na mučidlech a zítra do styku v styk
... Z toho mám dycky trauma, poněvadž všechny ůhly dělám od oka a v rukách
ale zatím to víceméně vždy klaplo, tak snad to vyjde i teď. Každopádně potaženo tím nejtenčím modelspanem co sem našel v dílně, narazil jsem na jeden arch o kterým sem nevěděl, to potěšilo, Nalakováno 3x řídkým napínákem. Váha v této fázi i se dvěma špendlíkama v čumáku je 25gramů, to mě přijde celkem OK.
- Přílohy
-
- 18052014442.jpg (73.08 KiB) Zobrazeno 6976 x
-
- 18052014441.jpg (76.27 KiB) Zobrazeno 6976 x
-
- 18052014440.jpg (80.07 KiB) Zobrazeno 6976 x
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
Dvacetinky stavím přes 40 let, ale stále vidím něco nového. Já vždy mám již v kostře spojený trup s křídlem. Vím, že Američané rádi pro změnu mají hotové, potažené křídlo posazované do výřezu ve spodku trupu. Ale zde poprve vidím potažené a také vylakované půlky křídla zvlášť. Tak trochu bych se bál, že tah vypnutého potahu mi ta koncová žebra zdeformuje...Ale asi jsi to pořádně zadimenzoval a shora to přijde překrýt přechodem. Doufám, že ten krasavec uvidíme na OPENSCALE 2014 a moc rád bych jej porovnal s tím od Petra Koláře...
0