Guillows Kit 401 LC - Messerschmitt BF 109

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Hugo
Reakce: 8

Re: Guillows Kit 401 LC - Messerschmitt BF 109

Příspěvek od Hugo » 17 zář 2014 09:54

Já myslel, že ten předek je oddělávací, pokud je to tak, jak píše Shark, tak by to chtělo udělat to tak jak píše Shark :-).
.
0

styrioci
Reakce: 0

Příspěvek od styrioci » 17 zář 2014 11:21

ono to este nie je napevno a prave som rozmyslal ako to najlepsie vyriesit. zatial som za riesenie - cely plastovy predok bude odoberaci, dovnutra planujem vlepit nahradu za "podelniky", ich polohou by sa dalo dokoriovat vyosenie vrtule aj ked z akehokolvek kritickeho pohladu to bude posobit komicky.

na druhej strane, pokial to bude na zem vrhat tien podobny predlohe, tak ten krivy nos vadit nebude a budem to moct povazovat za minimaketarsky uspech. snad mi to lichobeznikove kridlo nebude vrhat na zem rovnu priamku :lol:
0

styrioci

Příspěvek od styrioci » 17 zář 2014 11:26

Felda: to uz by som snad spojil aj s nejakym viacdnovym vyletom, nech ma z toho nieco aj polovicka. :D ale najprv budem nieco musiet postavit, aj ked po precitani diskusii o pravidlach neviem ci mam chut stavat nieco sutazne :P navyse ak by som to staval podla tohto planu, kde som chcel prkinka od vyrobcu pouzit ako sablony, tak by to bola mierka od dvacetiniek s odchylkou o cca 20% a to by som bol asi nekompromisne diskvalifikovany :twisted:
0

shark
Reakce: 9

Příspěvek od shark » 17 zář 2014 12:38

Tak já jsem za úplně jiné řešení... Do předku výlisku vlep čelní přepážku s výřezem, jaký bývá na pláncích dvacetin. Pár podélníku a zase přepážku, tu přilepíš na tu stávající čelní. Hlavice klasika jako na pláncích-překližka a balsové osazení. Háček ze stavebnice rovnou vyhoď a udělej Tonda háček, viz.souběžné téma. Že přibude hmotnost nevadí, stejně bys vepředu dovažoval.

Tvoje řešení vydrží do prvního tvrdšího přistání, pak plast praskne. A až natočíš gumu, zjistíš, že máš vyosení pokaždé jinak. Předek to chce udělat lehký, tak jako celé éro, ale zároveň pevný a bez možnosti nějakého vaklání čehosi... Tahle stavebnicová řešení jsou naprd, výrobci si usnadňují práci a nám ji přidělávají. Takovýhle čumák, to jim jde, běda když by nám měli usnadnit stavbu výliskem krytu hvězdičáku s osmnácti krásnými a stejnými aerodynamickými kryty vahadel (Mr. Mulligan) :cry:

Mimochodem, co je tam za vrtulku, myslím průměr?
0

styrioci

Příspěvek od styrioci » 17 zář 2014 14:09

nieco snad vymyslim, ked to prdne, tak aspon bude dovod zas nieco poskladat, mozno aj rovno novy model. dnes som skusil doma o nieco dlhsi klzavy let a zatial to vyzera slubne, mam tu v okoli zopar dobrych svahou, tak ked nic aspon budem mat hadzadlo :lol:

vrtulka v stavebnici ma priemer 180mm, na dalsej 109-ke bude trojlista a asi upravim planik na Gustava, tato Guillows verzia sa najviac podoba na A/B/C/D, Emil uz nema chladic oleja, ktory ide az pod kridlo ako u guillows verzie
0

styrioci

Příspěvek od styrioci » 19 zář 2014 19:57

mno shark, mal si pravdu, chcel som to rychlo vyskusat, bohuzial dnes fukalo viac ako by bolo vhodne na zalet, aj ked minule dni bolo kludne pocasie, nastastie vysoka trava na poli zachranila model. blby poryv vetra, tvrdsi naraz a plastovy nos strhla guma dole, nastastie to preslo len cez prvu prepazku. model este okusil zopar niekolko sekundovych letov, kedze som daval len dietne otacky. opravim, pockam na na kludnejsie pocasie a skusim natocit viac otacok, ale zatial tie lety vyzerali celkom slubne :)

Obrázek

btw ta prasklina na plastovom nose je len lak/farba
0

shark
Reakce: 9

Příspěvek od shark » 19 zář 2014 22:03

Já mám vždycky pravdu... :lol: :lol: :lol:

To je škoda, ten čumák, ale to je holt problém některých stavebnic. Když vezmeš třeba plánky od Stahla, tak tam je konstrukce téměř dokonale vyřešená a dvacetiny se tak staví dodnes. Skořepina předku trupu z širších lehkých lišt je dokonale pevná. A pak přijde výrobce stavebnice, ve snaze ušetřit cosi se nedrží léty ověřeného a osvědčeného řešení, prdne tam takovýhle plast, který z principu nemůže fungovat.
No jo... :roll:
0

styrioci

Příspěvek od styrioci » 19 zář 2014 23:36

nevadi, preto som to prehlasil za testovaci model aby som vychytal muchy a popalil sa na vlastnych chybach...keby som postavil vycancanu maketu a stalo by sa mi toto, tak by ma asi presla chut lietat :lol:
0

styrioci

Příspěvek od styrioci » 01 říj 2014 12:10

k oprave som sa zatial nedostal, ale dal som si vytlacit 3 pohladovy vykres BF109, sice verziu G, ale pri porovnani s planom od guillows je to, kupodivu, uplne ine lietadlo :lol: asi toho upravovania bude trochu viac ako som si povodne myslel :twisted:

viete poradit typy ako vybrat co najlahsiu balzu?
0

Vyvel
Reakce: 2

Příspěvek od Vyvel » 01 říj 2014 13:00

Kolem výběru balsy je to o zkušenostech. Přečti si na minimaketách Pana Tompkinse v říši minimaket tam je výběru balsy a materiálu obecně věnována kapitola. Zapomeň na kategorii standard - spíš se zaměř na prkénka z kategorií lehká a superlehká. Dneska už to obvykle bývá označené na prkénku, ale záleží od koho bere konkrétní modelářská prodejna. V poslední době jsem byl nejspokojenější s balsou od Star pila, lehké a superlehké, jenže modelářská prodejna změnila majitele a už mají balsu od Pelikána - obvykle standard.
Poradit se dá jediné - prohlédnout prkénka v obchodě a pečlivě vybírat. Doma pak měřit, vážit a počítat. Zjištěné měrné hmotnosti zapsat přímo na prkénka.
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 01 říj 2014 13:26

Pro ty, kteří to "mají v ruce" stačí potěžkat, prohlédnout strukturu dřeva.
Pro ty ostatní je jediná cesta zajít do prodejny, změřit rozměry "typizovaného prkýnka", spočítat si objem a vynásobit požadovanou měrnou hmotnosti. Sepsat si tabulku pro standardní tloušťky prkýnek. Pak, pokud ji nemáš, pořídit si mincovní váhu (já je viděl u vietnamců za cca 250 Kč), já mám tuhle:
http://aukro.cz/show_item.php?item=4615 ... edium=nove
No a pak zajít ještě jednou do prodejny, požádat o celý balík balsy a vážit a vybírat. Akorát je vhodné vybrat dobu, kdy tam nikdo není a kdy prodavač není nervózní, že se mu tam člověk půl hodiny hrabe v balse a odnese si pak jedno prkýnko :P .
Pokud jsou rozměry prkýnka jiné než standardní, pak je potřeba odhadnout, kolik g může rozdíl činit (případně si to předem spočítat, třeba kolik by asi mohl vážit cm délky prkýnak dané tloušťky).
Postup sice poněkud zdlouhavý, ale já o lepším nevím :cry: .
Hrubě se lze orientovat podle kategorie balsy - standard, lehká, velmi lehká. Bohužel čím lehčí, tím dražší. Lehká je myslím pod 120g/dm3, velmi lehká pod 100g/dm3. Samozřejmě je i lehčí (pod 80g/dm3), ale je už super drahá a dodává ji jen pár vybraných dodavatelů.
Dušan
P.S. Náhodou jsem narazil na tohle: http://www.balsawood.cz/
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 01 říj 2014 13:31

Tak koukám na stránky dovozce a tam se píše:
Hmotnost:
super lehká (do 80 kg/m3)
lehká (do 100 kg/m3)
standart (130 az 180 kg/m3)