D
Ta-152 H 1/20 podle plánku pana Rašky
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
discobolos
- Reakce: 15
Re: Ta-152 H 1/20 podle plánku pana Rašky
No já to dělám stejně jako Radek, jen nepotahuju trup, ten až po spojení s křídly. Já mám zase strach, že na skopletovaném modelu neuhlídám negativy
. Ale problém se stahováním krajních žeber potahem bohužel řeším
. Asi to budu příště muset vyzkoušet tak, jak to mnozí dělají mnoho let (jako Luboš 40, takových asi už moc nebude).
D
D
0
...tak jsem poněkud vybočil ze svého zaběhnutého postupu a vytvořil jsem si improvizovaný stykovací přípravek....a funguje to. S tou deformací kořenového žebra jsem se setkal u své Bf-109 E, od té doby to dělám tak, že pokud při postupu práce něco podobného hrozí, první pole u kořenového žebra nelakuju tolik co zbytek křídla a dolakovávám až po styku, eventuálně až po přechodech křídlo-trup. Jinak jsem "tanka" samozřejmě hned po procesu "sklepnutí" dovážil špendlíkama a šel jej zkusit klouznout do vysoké trávy za dílnu a jo, to půjde....škoda že už nezůstane tak lehkej a nejlíp i s gumou, vrtulí, podvozkem a kamufláží
....od teď už bude jen přibírat 
Jedna věc se mi velmi osvědčila a to sice, po potažení a prolakování ocasních ploch, je po obeschnutí vložím mezi dvě sklaněné tabulky tl. 5mm, tam je nechám dozrát, po každém prolakování stejný postup, po této "skleněné kůře" jsou ocasky krásně rovné ve všech směrech!
Jedna věc se mi velmi osvědčila a to sice, po potažení a prolakování ocasních ploch, je po obeschnutí vložím mezi dvě sklaněné tabulky tl. 5mm, tam je nechám dozrát, po každém prolakování stejný postup, po této "skleněné kůře" jsou ocasky krásně rovné ve všech směrech!
- Přílohy
-
- 19052014444.jpg (53.08 KiB) Zobrazeno 7633 x
-
- 19052014448.jpg (73.73 KiB) Zobrazeno 7633 x
-
- 19052014445.jpg (67.79 KiB) Zobrazeno 7633 x
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
Měření potvrdila, že při nízkých Re (kolem 10 000) opravdu příliš nezáleží na tvaru profilu, pokud tento je velmi štíhlý. Takže velmi dobře se chovaly profily blízské B 6356b, ale stejně dobře 5% Clark Y, nebo dokonce 5% autostabilní profil. Tolik tedy k problému, jaký by měl být profil na konci křídla u dvacetinky Ta-152H.
0
Zdravím, tak bábovička překlopena
... nechám vyschnout, dodělám obtisky, ještě doladím kamufláž, přechody mezi RLM82 ,RLM83 a spodní RLM76, zubatka přechodu kamufláže na náběžce, detaily, lak, kužel, a podvozek. Použil jsem Humbrolky, spodek je stříkán, vrchní kamufláž je nátěr+tupování. Zakoupil jsem obtiskový papír do laserové tiskárny od Propag teamu, jak čirej tak bílej, zkusím pohledat nějakej link na výsostné znaky s možností volby měřítka...jestli někdo o něčem ví, tož to bych byl strašně ščastnéééé
Jinak jsem se v hlavních věcech daného letadla snažil maximálně držet výkresu, tzn. vrtule a profil křídla jsou tak jak jej namaloval p. Raška, jestli to fungovalo mu, mělo by i mě. Je pravda že ta vrtule je vážně obrovská...uvidíme....
- Přílohy
-
- 25052014452.jpg (111.43 KiB) Zobrazeno 7404 x
-
- 25052014450.jpg (107.34 KiB) Zobrazeno 7404 x
-
- 25052014449.jpg (114.63 KiB) Zobrazeno 7404 x
0
-
discobolos
Nevím, jestli mně šálí zrak, zkresluje fotka, nebo to Zdeněk Raška přizpůsobil letovým potřebám, ale připadá mi, že předek je podezřele dlouhý a konce křídel podezřele široké.
Nicméně pošli mailovou adresu, něco ti mohu poslat (je to v Corelu, použil jsem to na Ta-152C).
Moji adresu najdeš v propozicích na Trnávku.
Dušan
Nicméně pošli mailovou adresu, něco ti mohu poslat (je to v Corelu, použil jsem to na Ta-152C).
Moji adresu najdeš v propozicích na Trnávku.
Dušan
0
Zdravím přátelé, je pravda, že jak mám nahleděný trojpohled "tanka" tak tenhle vypadá spíš jako dvacetinka nějakého povedeného Ulla Ta-152, nic méně, jakýmsi záhadným způsobem mám výkresy pana Rašky rád, a velmi rád si občas nějakou maketku podle jeho výkresu postavím, možná je to tím že v době kdy ještě nebyl internet a mobilní telefony a já lítal Atrojky, Ajedničky a sifoňáčky, tak jsem měl tu čest se s panem Raškou seznámit a on byl první kdo mi výkresy malých maketek poskytl a první kdo mi radil jak na to, takže asi nostalgie....bože....to je 27 let zpátky
Ta-152 je přesně moje gusto, taková válečná "Dimona", warbird a přitom tak trochu plachťák
...určitě si postavím ještě jednoho, buď si udělám výkresy sám a nebo se nějak dostanu k těm co jsem tu zahlédl. Discobolosi, děkuji moc za nabídku, pošli sem prosím tě cechla2@gmail.com.
0
-
discobolos
Já jsem na tom podobně. Zdeňka jsem poznal, když mi bylo asi 13, na okresním přeboru házedel u nás ve Fryčovicích. Zdeněk přivezl plné auto žáků, kteří lítali dvakrát tolik co já. Naštestí byli z jiného okresu, tak jsem vyhrál
. Na veřejné soutěži jsem ale byl až za nima.
Pamatuju doby, kdy Zdeněk vyhrál žebříček nejlepších modelářů v 7 kategoriích
Asi před třemi lety mně obdařil kupou plánků, že on už to nebude potřebovat. Takže řeším podobná dilemat jako ty-postavit to jako maketu, nebo podle plánu klasika.
Dnes už více vyhrává maketář ve mně. Jsem rád, když stihnu dokončit model jednou za dva roky, takže dělat jen tak něco pro radost už nestíhám.
D
Pamatuju doby, kdy Zdeněk vyhrál žebříček nejlepších modelářů v 7 kategoriích
Asi před třemi lety mně obdařil kupou plánků, že on už to nebude potřebovat. Takže řeším podobná dilemat jako ty-postavit to jako maketu, nebo podle plánu klasika.
Dnes už více vyhrává maketář ve mně. Jsem rád, když stihnu dokončit model jednou za dva roky, takže dělat jen tak něco pro radost už nestíhám.
D
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
Nevím jaké měl Zdeněk Raška podklady na Ta-152H, když ten starý plán kresslil (sám jsem viděl asi 5 a dost se vzájemně lišily) jinak souhlasím s tím, že na fotce jsou ty proporce dost posunuté a málo pravděpodobné,jakoby úprava pro vylepšení letových vlastnotí, což bych nazval hříchy mládí. Ale možná, že máš nějaké podklady 3-pohled, kde tn eroplán takto vypadá, těžko to však srovnáš s fotkami...
Všem, kdo budou někdy příště stavět dvacetinku Ta-152 H doporučuji perfektní plánek od Petra Koláře, případně si s ním také popovídat, jak plánek kreslil, jak je pak ještě musel upravovat. To je zcela jiná kvalita.
Všem, kdo budou někdy příště stavět dvacetinku Ta-152 H doporučuji perfektní plánek od Petra Koláře, případně si s ním také popovídat, jak plánek kreslil, jak je pak ještě musel upravovat. To je zcela jiná kvalita.
0
S tím vzhledem si nelam hlavu
Stejně už je to hotové a předělávat to nebudeš, takže
Za ta léta jsem se setkal s různým přístupem ke kreslení plánů.
Už vím, u koho nemusím nic kontrolovat, u koho je úprava téměř pravidlem a bohužel ze "soutěžních" důvodů a u koho jen zjednodušení.
U p.Rašky je to - podle mě - v tom, že chtěl stavbu zpřístupnit i méně zdatným modelářům a také tím, že k některým předlohám nebyly dostatečně kvalitní podklady, ale většinou to ani nepostřehneš - tedy v proporcích bývá víceméně v pořádku, jen dělá jednodušší a lépe zhotovitelné detaily, třeba čumáky u hvězdicových motorů a pod.
Uvědomil jsem si to před mnoha lety (1995?), když jsem stavěl Storcha (o kterém se tady taktně mlčí
) a měl i plánek RaWa, kde přechod mezi motorem a trupem byl "plynulý". Dělat to podle skutečnosti bylo mnohem pracnější.
Se Z.Raškou jsme se o maketkách bavívali a bavíme často a vím o co mu jde a jsem mu za jeho přístup k ostatním modelářům neskonale vděčný. Je strašně skromný a ochotný, zdaleka ne každý je takový.....
Já vím, že maketovost může utrpět, ale zase nemusíš nic vymýšlet, máš hotový plánek
Podívej se na některé makety, jak jsou zjednodušeny...a autor se tím netrápí. Takže buď v pohodě a létej.
Dej pak vědět, dáme sraz na LKKM, nejlíp než to Korýš poseká
Stejně už je to hotové a předělávat to nebudeš, takže
Za ta léta jsem se setkal s různým přístupem ke kreslení plánů.
Už vím, u koho nemusím nic kontrolovat, u koho je úprava téměř pravidlem a bohužel ze "soutěžních" důvodů a u koho jen zjednodušení.
U p.Rašky je to - podle mě - v tom, že chtěl stavbu zpřístupnit i méně zdatným modelářům a také tím, že k některým předlohám nebyly dostatečně kvalitní podklady, ale většinou to ani nepostřehneš - tedy v proporcích bývá víceméně v pořádku, jen dělá jednodušší a lépe zhotovitelné detaily, třeba čumáky u hvězdicových motorů a pod.
Uvědomil jsem si to před mnoha lety (1995?), když jsem stavěl Storcha (o kterém se tady taktně mlčí
Se Z.Raškou jsme se o maketkách bavívali a bavíme často a vím o co mu jde a jsem mu za jeho přístup k ostatním modelářům neskonale vděčný. Je strašně skromný a ochotný, zdaleka ne každý je takový.....
Já vím, že maketovost může utrpět, ale zase nemusíš nic vymýšlet, máš hotový plánek
Podívej se na některé makety, jak jsou zjednodušeny...a autor se tím netrápí. Takže buď v pohodě a létej.
Dej pak vědět, dáme sraz na LKKM, nejlíp než to Korýš poseká
0
-
discobolos
Soubor pro tisk obtisků máš v poště. Akorát ty rozdílné si musíš dodělat sám
.
D
D
0
Jj Dušane, přišlo mi to, díky moc, ještě jsem neměl čas to prohlídnout ale každopádně, máš u mě pivo, jakmile se někde potkáme. Steve, ten tréningovej podvečer na LKKM je jasná věc, Korýš je Korýš a už mu nic a hlavně nikdo nezabrání dělat si tam co se mu zlíbí, já sem "vystůpil" a už je mi to jedno ....zavoláme si okamžitě jak se bude jevit bezvětří....mám aktualně dva kusy který se jaksi brání letu a to sice Albatros a nešťastnej Caudron, jinak P-40 chodí úplně božsky, BetaMajor taktéž a Tanka jsem zatím jenom klouzal, takže nevím, ale určitě nebude v autě chybět.
0
u dalšího Tanka budu vycházet z tohoto 3-pohledu, jeví se mi celkem fajn....jako "Dora" s plachťákovským křídlem 
- Přílohy
-
- ta152_3v.jpg (42.74 KiB) Zobrazeno 7581 x
0