Adame, souhlasím s tím, že vhodně nedokonale postavený model může létat lépe než model postavený přesně. Jenže u mne to takto většinou nefungovalo, takže jsem se musel naučit modely stavět co nejlépe a ty pozitivní nedokonalosti realizovat s různou mírou úspěšnosti dodatečně

.
Dušane, Tvoje D-520 měla asi jiný problém než můj Roland. U něho je vše v pořádku, až na tu směrovou stabilitu. Šíp křídla je malý, takže jeho přínos ke směrové stabilitě je zanedbatelný (to, že šíp vliv má, potvrzují šípová samokřídla, která i v dobách bez počítačů nepotřebovala směrovky ). Tím, že jsem udělal na křídlech vzepětí, se poměry mezi příčnou a směrovou stabilitou ještě zhoršily - funguje to až překvapivě přesně podle teorie. Trup je sice hladký, ale na předku je spousta žebroví a motor, navíc vzduch "rozbíjí" i vrtulový proud, takže tady asi vliv Re nebude tak dramatický - navíc směrovka je deska. Trup je v maximálním průřezu značně objemný a hlavně vysoký. Protože se ke konci zužuje poměrně rychle, je směrovka schovaná v jeho úplavu. Kdyby byl trup nosníčkový, mohl by být úplav menší, ale jak moc netuším. To budou mít větší destabilizující vliv kola, která jsou u verze D.IIa oproti D.II posunutá výrazně dopředu. Pilot je schovaný za pylonem, ten už nic nezachrání. Kdyby tam nebyl, mohl by šťastnou shodou okolností otevřený pilotní prostor generovat nějaké stabilizující víry, ale takové štěstí bych já neměl

.
shark píše:...
Navíc, řečeno slovy klasika:
Je třeba rozlišovat mezi nějakým pohybem vzduchem a skutečným letem. No a tyhle malinké modely se spíš p
ohybují vzduchem, nějaké komplikovaná aerodynamika pro ně prostě neplatí

Honzo, je vidět, že už jsi dlouho na žádné soutěži dvacetinek nebyl. Ano, některé modely se nějak pohybují vzduchem, ale některé skutečně létají. Druhá část Tvého výroku plně spadá do platnosti Murphyho zákonů (" Na každý složitý problém existuje jednoduché, naprosto srozumitelné, nepravdivé vysvětlení"). Na rozdíl od soutěžních modelů, které jsou si díky rozměrovým, hmotnostním a já nevím jakým ještě omezením dost podobné, je každá dvacetinka jiná, což je dané její předlohou. U soutěžních modelů vlastně optimalizuješ na základě získávaných zkušeností, kdežto u dvacetinek je každý nový model i novou výzvou, protože dosavadní zkušenosti lze použít jen v omezené míře - pokud vůbec (tady pomíjím případy, kdy se úspěšný model staví znovu za účelem ještě lepších výkonů - to ale není typický minimaketářský přístup). Takže se to může zdát natolik složité, že je jednodušší říct, že aerodymanika tady vlastně neplatí. Jenže ono je to přesně naopak, ale to Ty určitě viš

. Asi by bylo správnější říct, že díky tomu, jak jsou modely malé a lehké, se i při ignorování aerodynamiky dokáží nějak pohybovat vzduchem

.