Moje Pistácia
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 36
Re: Moje Pistácia
Dbes ráno v 9 hodin teplota 16C bezvětř a na plácku slabá rosa. Při natáčení na 900 otáček z nosu modelu odpadla šupinka balzy. Hned to bylo poznat a po 15m letu opět lomcovák, postupně dovažováno plastelinou až na 0, 33 g, pak sice model stabilní, ale přistává s velkým zbytkem otáček, lety kolem 20 s. Rozhodl jsem se pořádně natočit a přidat zatáčky nakroucením SOP, na 1200 otáček rychlý výstup do výšky asi 15m, velký okruh. let nad smuteční vrbou a pak ve velké výši těsně kolem smrku, ano nebylo to ani 1m od nejvyšší větve,další okruh za již pokleslého momentu svazku byl klesavá a přistání po 45s přímo pod tím smrkem. Extrapolací lzs odhadnout, ře při natočení 1500 obrátek by výška byla kolem 20m a čas kolem minuty. mám pocit, že drsnější povrch polystarenového křídla se chová, jako by to křídlo bylo větší a to nejen u tohoto modelu.
0
-
Lubomir Koutny
Sobotní ráno 9 hodin naprosté bezvětří 20 C. Zkouším větší potlačení motoru, plastelina 0,33g guma je den odpočatá točím 1000, krásný let výška asi 10m pak pomalé klesání a bohužel otevření zatáčky a přistání na smrku ve výšce 6m po 40s. Sundávání dopadlo dobře, takže na druhý let točím 1200, plastelina 0,25g nádherný výstup d, 15m tam lomcovák, vývrtka vybraná ve 3metrech a znovu 40s. Riskuji a natáčím 1300 ot, plastelina 0,3g. To je asi optimum, posun startu o 10m na východ parádní výstup do 20m, model se hezky ucentroval nad středem plácku a průměr okruhů je 20m, celý let bez rizika sednutí na nějaký strom a přistání za 50s. Ano, zalétáno a toto je maximum pro tento model na tomto plácku, není radno se pokoušet jej překonat,
0
-
Lubomir Koutny
Dnes v podvečer bylo teplo v 18h 27C a úplmé bezvětří. Vzal jsem krabici s pistácii a šel na plácek. Prvně polystyrenová P-63 na 900 otáček z počátku hezké, ale po 5 s lpmcovák. přidávám kousek plasteliny na kužel vrtule, točím 1100 a let je ve výšce 6m 30s. Na potřetí riskuji a točím 1250. model stoupá jako raketa do 20m, obrovské okruhy nad smrkem i parčíkem se na štěstí trochu zužují. ale i tak je to od kontaktu na obou stranách jen asi metr, velká klika přistání na trávě po 40s. Nedovedu si představit let na 1800 otáček.
Beru PIK-21 točím 1000. Krásný let dostup 10m a pak kroužení blízko stěny paneláku, přistání po 45s, spokojenost.
Tak hned beru Jodel J9 ale to již začíná průvan, z počátku lomcováky, pak ladění a let 20s, lepší to v tom průvanu nebude, tak to balím a jde se domů.
Beru PIK-21 točím 1000. Krásný let dostup 10m a pak kroužení blízko stěny paneláku, přistání po 45s, spokojenost.
Tak hned beru Jodel J9 ale to již začíná průvan, z počátku lomcováky, pak ladění a let 20s, lepší to v tom průvanu nebude, tak to balím a jde se domů.
0
-
Lubomir Koutny
Včera večerjsem při prohlížení pošasí objevil video Letouny A. Mikojana. Začátek rozvláčný a ukazující začátly letectví v Rusku, PAk třicátá léta a moc zajímavý jednoplošník. Dnes by se řeklo uL malý stšedoplošnák tvary velmi vhodné pro minimaketi, Dnes ráno se marně snažím najít to video na které jsem se včera díval přes půlnoc. Doufal jsem , že udělám kopii tohoto letounu z řicátých let, marně. Video zmizelo a ten První UL A, Mikojana nenacházím,Vím, že zde jsou šikovní hoši, kteří by zde ten letounek mohli objevit a otiskout.
0
-
Lubomir Koutny
Přes Google se mi podařilo najít ono video A. Mikojana a onoho homebuilta z roku 1937, problém byl ja z videa zkopírovat fotku, Nakonec jsem ten záběr přefotil mým starým Olynpusem, jenže tomu jsem neuměl vypnout blesk. Takže fotka je tím poznamenaná.
0
-
Lubomir Koutny
Petře moc děkuji, To je fantastické, co se ti podařilo vypátrat, myslím, že by z toho mohlo být zajímavé pistácio. Jediný problém jsou barvy, ty se zřejmě trochu měnily...
0
-
Lubomir Koutny
Koncem třicátých let mnoho amatérů se pustilo do stavby Nebeské blechy, jednoduchý tandemový letounek bohužel měl jednu stabilní polohu v letu na zádech a při absenci křidélek z této bylo velmi obtížné se dostat, takže bylo mnoho smrtelných havárií. V SSSR byl základní pilotní výcvik prováděn na známém letounu PO-2, jeho motor 105 HP měl velkou spotřebu a proto byla snaha vyrobit malý letounek s malým motorem cca 30 HP, takový však doma nebyl a tak se použil dovezený z Anglie. Maličký tandemový MAI (Grušin) Oktjabrenok měl spotřebu 6x nižší než PO-2 dolet 300 km krátký start a velmi krátky doběh po přistání, které ůdajně bylo jako u havrana. O letounek byl zájem ve Francii, kde se měl stavět v licenci, ale mezinárodní situace těsně před válkou měla jiné priority, letounek zůstal jen v prototypu.
Zatím co skutečný letounek byl jednoduchý. jeho minimaketa M-pist rozhodně jednoduchá na stavbu není, ale byl jsem zvědavý jak to bude létat. Moc jsem váhal, zda na potah zvolit lehoučký kondenzátorový papír, nebo 2x těžší bílý plyspane, Nakonec jsem zvolil ten plyspane, Prázdná váha je 3,5 g, letová 4,1g, První. pokusy o let doma v obyváku dopadly neslavně.
Zatím co skutečný letounek byl jednoduchý. jeho minimaketa M-pist rozhodně jednoduchá na stavbu není, ale byl jsem zvědavý jak to bude létat. Moc jsem váhal, zda na potah zvolit lehoučký kondenzátorový papír, nebo 2x těžší bílý plyspane, Nakonec jsem zvolil ten plyspane, Prázdná váha je 3,5 g, letová 4,1g, První. pokusy o let doma v obyváku dopadly neslavně.
0
-
Lubomir Koutny
A ono to létá! Sobota ráno, zkouším na kužel vrtule jsem dal 0,4 g plasteliny model nyní již váží 4,2g a svazek má smyčku z gumy TAN SS 06/2017 o délce 270mm 0,8g tedy 1,55 g/m do kterého se maximálně má vejít 1580 otáček při tepotě 25 C. Již první klouznutí v obyváku ukázalo zlepšení stability, těžiště je nyní asi 28% celkové hloubky křídla, tedy na hlavním nosníku, což pro tandem je hodně v předu,
v 9hodin ráno je bezvětří a teplota 18C, natáčím 500 otáček a startuji model v mírném náklonu do leva, Hezký let výška 3m 20s a přistání se zcela vytočeným svazkem, Vypadá to dobře a tak točím 800, let na uchu, asi moc zatáčky SOP a tak zvětšuji výchylku na klapce levé poloviny křídla a také srovnávám SOP. Točím 1000 otáček, to již je na plácku malý průvan od východu asi 1/2 m/s, Start v levém náklonu a stoupání do výšky 6m, pravidelné okrugy o průměru 15m a stálé mírné stoupání při přesunu k dálničnímu přivaděčí, tam náraz do stromu ve výšce 7m a pád do 3m, srovnání zatáčka a přesun ke smutešní vrbě, tam ve 4m opět kontakt s větvemi a pád do 2mm, odtud přelet parčíkem a přistání po 40s . ve svazku je malý zbytek otáček. Nebýt toho průvanu a pádů po kontaktech se stromy, tak to mohlo být 45-50s. Do haly se stejnýn svazkem tu bude chtít start ze země, nebo při startech z ruky svazek o 10% tenčí,
v 9hodin ráno je bezvětří a teplota 18C, natáčím 500 otáček a startuji model v mírném náklonu do leva, Hezký let výška 3m 20s a přistání se zcela vytočeným svazkem, Vypadá to dobře a tak točím 800, let na uchu, asi moc zatáčky SOP a tak zvětšuji výchylku na klapce levé poloviny křídla a také srovnávám SOP. Točím 1000 otáček, to již je na plácku malý průvan od východu asi 1/2 m/s, Start v levém náklonu a stoupání do výšky 6m, pravidelné okrugy o průměru 15m a stálé mírné stoupání při přesunu k dálničnímu přivaděčí, tam náraz do stromu ve výšce 7m a pád do 3m, srovnání zatáčka a přesun ke smutešní vrbě, tam ve 4m opět kontakt s větvemi a pád do 2mm, odtud přelet parčíkem a přistání po 40s . ve svazku je malý zbytek otáček. Nebýt toho průvanu a pádů po kontaktech se stromy, tak to mohlo být 45-50s. Do haly se stejnýn svazkem tu bude chtít start ze země, nebo při startech z ruky svazek o 10% tenčí,
0
-
Lubomir Koutny
Odpoledne ve 14 hodin je zataženo bezvětří a 25 C. V modelu je tenčí svazek L= 260 mm 0,7 g, tedy 1,36 g/m do kterého lze maximálně natočit 1860.Točím hned 1200 a po startu je model silně na levém křídle, dva prudké okruhy ve výšce 1m, pak otevření zatáčky nastoupání do 2m a rovný let do parčíku, přistání ua 35s s obrovským zbytkem otáček, svazek je slabý. Cestou domů na parkovišti zkouším start ze země, točím 1400 model se rozbíhá se silným náklonem doleva, pak dva okamžiky kdy se na kousek odlepí, ale v zápětí škrtne o asfalt křídlem a dál jen jezdí, Na pořádný start ze země bude potřebovat svazek alespoň 1,5 g/m.
0
-
Lubomir Koutny
Dnes ráno pršelo, na večer sucho a bezvětří. Vyzkouším svazek 1,47 g/m z gumy 02/2013 a beru starý foťák Olympus. Na 800 ploužení u země, na 1200 výška 5m ale fotky na nic, model přistál v šípkovém keři, nepřístupný, málem jsem si vypíchl oko a prolomil nosník v zádi trupu, Jde se domů opravovat,
0