Dvacetinka Heinkel He-100 D- 0

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
shark
Reakce: 5

Re: Dvacetinka Heinkel He-100 D- 0

Příspěvek od shark » 11 lis 2025 17:17

Ta kniha je od Murawskiho? Pak platí to, co píšu na straně 3 tohoto tématu. A platí to i pro Greena, a při vší úctě třeba i pro Němečka.
A v tom skenu je spousta nesmyslů. O D-ITLR jsem už psal, to je naprosto prokazatelné.
Stroje v Japonsku nikdo neviděl, neexistují fotky, a jak už jsem rovněž psal, není jisté, zda do Japonska vůbec dorazily. Přípravky pro licenční výrobu a část plánů nedorazila vůbec, skončily na dně moře. A v tom skenu nic o větším rozpětí není.
A stroje dodané do CCCP jsou v tom skenu uvedeny jako serie B a C, vůbec ne D-x.

Uzavřel bych to konstatováním - čím více podkladů, tím je jasnější, že Heinkel He-100 s rozpětím křídla 10,8m NIKDY NEEXISTOVAL!!! ;) :) 8-)
0

akademikrichard
Reakce: 0

Příspěvek od akademikrichard » 12 lis 2025 07:37

Pane Koutný, pan Marek nehodnotil kvalitu vašeho článku, ale to že je tu na webu několikrát v různých vláknech která se věnují naprosto odlišné tématice = "plevelíte" vlákno a pak tu brečíte, že vám sem někdo napíše ať si radši postavíte letadlo ke kterému je dostatek relevantních podkladů. Ke zlatému peru vám gratuluji. Proč tento svůj článek nepřesunete do SVÉHO vlákna, pak proti tomu neřeknu ani slovo. "Inzerát na vaše stavebnice" s doprovodným povídáním s p. pilotem HYKOU je tu také více než jednou... Nikdo vám nebrání nabízet své stavebnice a opět jsem nijak nehodnotil jejich kvalitu. Nabízejte je opět ale ve svém vláknu ;-). Také pokud jste si ráčil všimnout, jsem nehodnotil kvalitu knihy letadla Luftwaffe ale napsal jsem obecně platný poznatek že když je někde něco publikované, tak to nemusí být stoprocentně pravdivé. Laskavě mi nepodsunujte něco co jsem zde nenapsal. Shark vám tu dal spoustu faktů a argumentů, které podporují jeho názor. Vy tu v diskuzi používáte argumentační fauly a když s vámi někdo nesouhlasí tak si stěžujete že diskuze není dle pravidel fair play...
0

Lubomir Koutny
Reakce: 36

Příspěvek od Lubomir Koutny » 12 lis 2025 08:16

Snažím se vždy odpovídat slušně i když by to šlo i jinak a stručněji. Shark zde po desáté opakuje své názory a rád by chtěl abychom je považovali za svaté. Originální Heinklova fabrická tabulka všech vyrobených verzí He-100 mu nic neříká a rád by ji zpochybnil, stejně jako i další dokumenty. Steve mi v dobté vůli doporučuje postavit si ANT-25, ale ten já již 5 let mám jako M-oř a docela pěkně létá.
Přílohy
na autě .JPG
výška .JPG
Ze spodu m.v.  .JPG
0

shark

Příspěvek od shark » 12 lis 2025 11:09

Ta tabulka ale není originál Heinkelova fabrická, a žádné další dokumenty dokládající rozpětí 10,8m tu nejsou. Tedy pokud za ně nepovažujeme plánek s rukou dokreslenými většími koncovými oblouky a odfláknutý bokorys ;) :D
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 12 lis 2025 16:32

Hlavné Sharkův argumentje, že on nikde neviděl žádnou fotku He-100 D-0 s křídlem 10,8m. Jsem st jistý, že také nikdy neviděl fotky Bh.109 H, Bf-109Z, VG-32 a dalších, přesto snad nepochynuje o jejich existenci. Na internetu to moc neumím a nedaří se mi otevřít AIR Emthusuats 8, Pavel Vysočan je šikovný a i když ještě před pár dny měl stejný názor jako Shark, tak věřím v jeho poctivost a tak jsen ho požádal, zda by ten nezkusil otevřít AIR Emthusuats 8 a on mi naosal, že internet se za ta léta změnil, co dříve tam bylo zadarmo, to dnes je často zpoplatněno, že zatím se dostal na anglické stránky a posílá mi moc zajímavý dokument, ten přiklídám a myslím, že již brzy bude vše jasné.
Přílohy
He-100 D-0.png
0

Monty_CZ

Příspěvek od Monty_CZ » 12 lis 2025 18:11

Tady je ke stažení něco o He-100, neviděl jsem že by to tady proběhlo, kdyžtak se omlouvám za plevelení:
https://www.luftwaffedata.co.uk/images/ ... He_100.pdf
0

shark

Příspěvek od shark » 12 lis 2025 18:28

Ano, podle tohoto dokumentu je vše jasné. Na tom schematickém půdorysu je rekordnyj samaljot He-100 V8 s rozpětím křídla 7,6 m a černě jsou přikresleny křídla standardních He-100 s rozpětím 9,4 m ;)
0

akademikrichard

Příspěvek od akademikrichard » 12 lis 2025 18:29

Lubomir Koutny píše:
12 lis 2025 16:32
Hlavné Sharkův argumentje, že on nikde neviděl žádnou fotku He-100 D-0 s křídlem 10,8m. Jsem st jistý, že také nikdy neviděl fotky Bh.109 H, Bf-109Z, VG-32 a dalších, přesto snad nepochynuje o jejich existenci. Na internetu to moc neumím a nedaří se mi otevřít AIR Emthusuats 8, Pavel Vysočan je šikovný a i když ještě před pár dny měl stejný názor jako Shark, tak věřím v jeho poctivost a tak jsen ho požádal, zda by ten nezkusil otevřít AIR Emthusuats 8 a on mi naosal, že internet se za ta léta změnil, co dříve tam bylo zadarmo, to dnes je často zpoplatněno, že zatím se dostal na anglické stránky a posílá mi moc zajímavý dokument, ten přiklídám a myslím, že již brzy bude vše jasné.
Když použiju měřítko na náčrtu "pravítko" a trojčlenku tak mi vychází rozpětí cca 9.7m ("měřím" to na mobilu) pokud chcete něco objasnit druhým půdorysem kde je dle popisku vyznačená verze D-1 a rekordní letoun se zkráceným rozpětím, tak moc nechápu kam míříte.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 12 lis 2025 18:41

Ano, to je mi jasné, ale s Pavlem věříme, že zam bude více o He-100 H-0
0

Vyvel
Reakce: 2

Příspěvek od Vyvel » 12 lis 2025 20:04

Když už se tady odvoláváte na mně. Já nevěřím, že verze D-0 měla rozpětí těch 10,8m. Všechno co jsem v minulosti našel, když jsem koketoval s myšlenkou postavit si He-100 ukazuje na 2 verze křídel - seriové a zkrácené pro rekordní speciál, zřejmě prototyp V8. Podle některých zdrojů je to dokonce kus co se dostal do Ruska. Tenhle výkres ukazuje hlavně ten větší stabilizátor a klidně ta D-0 mohla mít ten menší a pro D-1 ho zvětšovali, jak je uvedeno v textu na airwar.ru. O větším křídle to neříká vůbec nic. Nakonec i ta zde často zmiňovaná "fabrická" tabulka má pro D-0 uvedeny 2 údaje. Je to chyba nebo záměr, nevím. Každopádně nic nenasvědčuje tomu, že by něco takového existovalo. Jo a mimochodem objevil jsem asi 2 fotky u kterých je uvedeno, že se jedná o verzi D-0, podle překrytu by to mohlo být, a všechny na sviňu v přírodním plechu. Bohužel na křídlo moc vidět není, že bych počítal řady nýtů a spáry mezi panely jaké to křídlo je.
0

shark

Příspěvek od shark » 12 lis 2025 22:39

Paradoxně by měly být ty kusy, které šly do Ruska, zmapované nejlíp. Alespoň pokud jde o výrobní čísla. Ale i tady Heinkel poslal jeden kousek s vyšším výrobním číslem, než bylo to původní, a to z důvodů propagačních a obchodních. Všechny ale měly rozpětí 9,4 m ;)
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 13 lis 2025 07:59

Sharkovo tvrzení, že do Japonska žádné He-100 nedoraziky vyvrací tato informace na googlu
Pre-production series
Throughout the prototype period, the various prototypes were presented to the RLM as the basis for series production. The Luftwaffe never took Heinkel up on their offer, although the company decided to build a total of 25 of the aircraft one way or the other, so with 10 down, there were another 15 of the latest model to go. In keeping with general practice, any series production is started with a limited run of "zero series", resulting in the He 100 A-0 (postwar designation: He 100 D-0).

The A-0 was similar to the earlier prototype models, with a few notable changes. Primary among these was a larger vertical tail in order to finally solve the stability issues. In addition, the cockpit and canopy were slightly redesigned, with the pilot sitting high in a large canopy with excellent vision in all directions. The armament was reduced from the V8 model to one 20 mm (0.79 in) MG FF/M in the engine V firing through the propeller spinner, and two 7.92 mm (.30-caliber) MG 17s in the wings close to the fuselage.

The three pre-production aircraft were completed by the summer of 1939 and stayed at the Heinkel Marienehe plant for testing. They were later sold to the Japanese Imperial Navy to serve as pattern aircraft for a production line, and were shipped there in 1940. They received the designation AXHe1.
0

Odpovědět