Letov Š-239
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Drahoslav Dvořák
- Reakce: 7
Letov Š-239
Kamarád mi upravil plánek Radka Gregovského vložením verze Š 239. Zatím není zalétaný, ale na zahradě jevil snahu letět.
0
-
Drahoslav Dvořák
Re: Letov Š-239
Podle kluků. co létají s velkými RC by sloty neměly mít vliv na funkci. Při slabším natočení pro zjištění těžiště ale upaloval slušně do výšky. Tak nevím. Zatím vzhledem k neustálým dešťům u nás jsem ho ještě nezalétal. Snad bude příští týden na táboře chvilka. A jinak bez slotů mi seberou body.
0
Velké ano, ta dynamika i Re jsou ale jinde.
Dost záleží i na profilu slotu i křídla, velikosti štěrbiny i úhel nastavení slotu vůči křídlu. Včetně povrchu (hladký).
A celé to v té malosti dodržet.
Kdo ví, co všechno jsem neměl dobře kdysi na Storchovi (1995?). Ale stoupat se mu moc nechtělo.
Něco teorie bylo v RCR (P.Ingl?).
Asi by nejlíp věděl Tonda
Dost záleží i na profilu slotu i křídla, velikosti štěrbiny i úhel nastavení slotu vůči křídlu. Včetně povrchu (hladký).
A celé to v té malosti dodržet.
Kdo ví, co všechno jsem neměl dobře kdysi na Storchovi (1995?). Ale stoupat se mu moc nechtělo.
Něco teorie bylo v RCR (P.Ingl?).
Asi by nejlíp věděl Tonda
0
-
Drahoslav Dvořák
Ještě k barvám. Model je potažen červeným a žlutým modelspanem, takže mohl létat i tak. Přes to jsem lehce stříkl barvy Styro ve spreji, koupené u Pecky. Na již barevný podklad jich moc nepadlo.
0
-
akademikrichard
- Reakce: 0
Funkce slotu je zvýšení kritického úhlu náběhu = maximálního součinitele vztlaku. Maximální součinitel vztlaku mi ovlivňuje minimální pádovou rychlost. Stoupací rychlost je daná vztahem (využitelný výkon - potřebný výkon)/tíha letounu pro daný režim letu. Na minimální rychlosti letím s vysokým součinitelem vztlaku, indukovaný odpor je "veliký" a rozdíl (využitelný výkon- potřebný výkon) je malý, laicky řečenou letoun/model "nemá z čeho brát aby stoupal vysokou stoupací rychlostí". Režim pro maximální stoupací rychlost je na vyšších rychlostech letu- vyšší rychlost letu= nižší součinitel vztlaku=nižší indukovaný odpor, ostatní složky odporu závislé na druhé mocnině rychlosti jsou vyšší než v případě letu na minimální rychlosti a rozdíl (využitelný výkon-potřebný výkon) je vyšší a letadlo přebytek výkonu může využít pro stoupavý let. No a když letadlo letí rychlostí blízké maximální rychlostí v horizontálním letu je součinitel vztlaku malý=minimální indukovaný odpor=maximální složky odporu závislé na druhé mocnině rychlosti a nemám přebytek výkonu abych mohl stoupat. Když si na volný model s gumovým pohonem přidám sloty (které pravděpodobně nebudou optimálně tvarované protože v téhle titěrné velikosti bude nesmírně náročné vykrouhat optimální tvar štěrbiny-má se zužovat) zvýším odpor(už jenom tím že na model něco přidám a navíc v téhle oblasti reynoldsových čísel kam se vydáváme zásadně ve dvou a výhradně na koni se mohou dít věci nevídané
)= zmenším rozdíl (využitelný tah-potřebný tah) a tudíž i stoupací rychlosti. https://youtube.com/shorts/ar9eFgxnfNU? ... cw1Esl1QpB https://www.youtube.com/watch?v=3zf2keuMcXs https://www.youtube.com/watch?v=3zf2keuMcXs podívejte s ena práci s klapkami.
0
-
Drahoslav Dvořák
Zdá se, že sloty nic nedělají. Profil je klasický Clark Y, podle jiných sloty jen zvětšují plochu. Patrně to bude pravda. Model s 1400 otáčkami zvolna stoupá, několik kruhů ve výšce a pomalu bez houpání klesá a přistává. Zatím kolem 60 s. Let připomíná létání halových maket. Nemám zmenšit vrtuli a zkusit ho v hale?
0
-
discobolos
- Reakce: 15
Přesně to mám v plánu, akorát dokončuji Š-39 (standardní, tedy ne prototyp). Jen nejsem tak rychlý jako Dáda
Přesněji, jsem běsně pomalý ...

Přesněji, jsem běsně pomalý ...
0
-
Drahoslav Dvořák
Jenom mám Dušane obavy z nárazů na různé překážky. Křídlo je přece jenom pouze na vzpěrách. A seřizování po nárazu je docela fuška.
0