Tatra T-101 M-oř
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Re: Tatra T-101 M-oř
Tak zpět ke strojům, to "maketové" odlehčení žeber už je moc a nedá se to stavět 
0
Napadlo mě, jestli to odlehčení žeber má význam. Pidiodlehčení, ale možná váhově vyjde nastejno - treba jestli ta spálená hrana nakonec není i tak těžká.
Jen úvaha.
Sníží se pevnost, zvýší čas vypalování, ale co si budeme nalhávat, je to efektní
Mě se to líbí.
Tohle se musí dělat jako zábava
Je škoda to (komerčně nebo pro pár zájemců) dál nevyužít.
Na to ale není, podle mě, tento typ dost zajímavý. Myslím tím pro větší zájem, stavební set a pod.
Guilows stále táhne, přes občas nevhodnou balzu, špatnou kvalitu hran, občas podivnou konstrukci (kvůli blbuvzdornosti) i neustále se navyšující cenu. Ale jsou to oblíbené a vyhledávané předlohy.
Ale to už řeším marketing, to jsem nechtěl
Jen úvaha.
Sníží se pevnost, zvýší čas vypalování, ale co si budeme nalhávat, je to efektní
Mě se to líbí.
Tohle se musí dělat jako zábava
Je škoda to (komerčně nebo pro pár zájemců) dál nevyužít.
Na to ale není, podle mě, tento typ dost zajímavý. Myslím tím pro větší zájem, stavební set a pod.
Guilows stále táhne, přes občas nevhodnou balzu, špatnou kvalitu hran, občas podivnou konstrukci (kvůli blbuvzdornosti) i neustále se navyšující cenu. Ale jsou to oblíbené a vyhledávané předlohy.
Ale to už řeším marketing, to jsem nechtěl
0
No, chtěl jsem ti to napsat hned, ale když už jsi to měl vypálené...
Obdivuji to, jak naprogramuješ stroj a vypálíš si stavebnici, ale možná by bylo fajn vrátit se ke kořenům, vzít nějaký osvědčený plánek, a ten převést do datové podoby. A zachovat dimenze, profily, atd. Nebo se tu poraď, než začneš vypalovat a (ne)stavět.
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 37
Shark dobře radí, ale zapomíná, že u některrých jedinců jsou jakékoliv rady nepřenosné. On si to udělá po svém i když mu všichni ostatní říkají, že je to blbost.
0
Spousta lidí dělá stejné věci různě, to nemusí být na závadu
Někdo si nechá poradit, jiný zkouší jiné cesty, třebaže i ve výsledku slepé.
Je fajn nevymýšlet parní stroj, ale určitý vývoj je v pořádku. Nové postupy, materiály... jinak bychom dodnes používali osvědčený pedik, kasein a Kablo.
A někdy i cesta může být cíl
Někdo chce hlavně létat, vyhrávat, někoho baví stavba, někdo létá na pohodu, někoho baví navrhovat...
Tady vidím snahu si hrát, ne odbýt stavbu čtyřmi žebry v křídle, nosníkem náběžkou a odtokovkou
Pokud si nenechá poradit a zjistí, že model neletí jak by měl, pak je na něm, jestli ho to odradí nebo posune dál.
Za mě - netrvat na dogmatech, ale nad upozorněním na evidentně ....nerozumné jednání bych se zamyslel.
Já jsem se učil sám, byl jen Modelář, žádný internet, kolega na letišti, kroužek, technologie, materiál...a spousta věcí byla omyl.
Takže také doporučuji vyslechnout rady zkušených, tady konkrétně ohledně dimenzování a profilů.
Opravdu by byla škoda, kdyby vznikl krásný (nepochybuji) model, který by letově zklamal.
Někdo si nechá poradit, jiný zkouší jiné cesty, třebaže i ve výsledku slepé.
Je fajn nevymýšlet parní stroj, ale určitý vývoj je v pořádku. Nové postupy, materiály... jinak bychom dodnes používali osvědčený pedik, kasein a Kablo.
A někdy i cesta může být cíl
Někdo chce hlavně létat, vyhrávat, někoho baví stavba, někdo létá na pohodu, někoho baví navrhovat...
Tady vidím snahu si hrát, ne odbýt stavbu čtyřmi žebry v křídle, nosníkem náběžkou a odtokovkou
Pokud si nenechá poradit a zjistí, že model neletí jak by měl, pak je na něm, jestli ho to odradí nebo posune dál.
Za mě - netrvat na dogmatech, ale nad upozorněním na evidentně ....nerozumné jednání bych se zamyslel.
Já jsem se učil sám, byl jen Modelář, žádný internet, kolega na letišti, kroužek, technologie, materiál...a spousta věcí byla omyl.
Takže také doporučuji vyslechnout rady zkušených, tady konkrétně ohledně dimenzování a profilů.
Opravdu by byla škoda, kdyby vznikl krásný (nepochybuji) model, který by letově zklamal.
0
Panove za rady jsem vdecny i kdyz se musim poprat se skutecnosti ze mi pulka lidi rika ze mam pouzit nejaky profil a kdyz ho pouziju tak mi druha pulka rika ze jsem se zblaznil ale jsou to rady. Komentare jsou subjektivni a ty naopak nepotrebuju cist. Zatimco vas zajem je "mit model, ktery bude litat minutu a bude nejlepsi" tak muj ne. Jak pise Steve "i cesta je cil" a tak se ucim 3D a presne rezani laserem na letadlech teto velikosti protoze mi to vyhovuje, ale stejne s tim nemam kde litat....takze asi tak a zitra to budu vyrezavat znova, protoze jsem to blbe nastavil...
0
Myslím, že si ty připomínky špatně vykládáš. Tady padlo doporučení buď na profil s rovnou spodní stranou po celém rozpětí, případně mírně prohnutý profil jen na koncích křídla. Z fotek mi připadá, že jsi vybral profil s rovnou spodní stranou po celém rozpětí. Zásadní připomínky byly jen k velikosti odlehčení v žebrech. Jestli ta žebra budou dostatečně tuhá při minimální úspoře hmotnosti dosažené tím odlehčením. Ona jedna věc jsou páskovaná žebra, zvláště pokud jsou z ohýbaného prkénka a druhá žebra z plného prkénka s odlehčovacími otvory. V takovém případě tam musí zůstat dostatek materiálu právě pro zajištění dostatečné tuhosti. Já bych to odhadnul, že by to měl být tak cca 1mm mezi otvorem a obrysem profilu, možná i trošku víc. Další připomínku měl Shark u přepážky s vypáleným rámem kabiny, že se to nepodaří ani z toho prkénka dostat. Nakonec, kdyby se to rozlámalo tak se tam dá dolepit ohnutý pásek balsy a bude to taky fungovat.
0
Pokud chceš mermomocí odlehčovat žebra na ořecha z 0,8mm balsy, tak zásadně kruhové otvory, a na správných místech.
No a ber to tak, že na minimaketách není facebooková kultura "wow!" a thumbsupy od lidí, kteří nesložili ani vlaštovku, ale tady ti zkušení minimaketáři a modeláři opravdu poradí
No a ber to tak, že na minimaketách není facebooková kultura "wow!" a thumbsupy od lidí, kteří nesložili ani vlaštovku, ale tady ti zkušení minimaketáři a modeláři opravdu poradí
Ať už sada s nevhodným profilem nebo ta správná - slep to a nech v kostře, takový strip down jako dělá (dělal) Eduard. Pro sebe, na Modelbazar...
Na Ali jsem pred léty viděl takto nabízené plachetnice.
Na Ali jsem pred léty viděl takto nabízené plachetnice.
0
Letadlo v kostre je jeste vetsi lapac prachu nez letadlo potazene
takze zpet k procesu:
Zebra s odlehcenim nedelam, protoze by to bylo lehci a efektivnejsi, ale protoze teoreticky muzu. Je ale malo letadel, kde byla vnitrni konstrukce viditelna. Vyzaduje to pevnejsi balsu, tak ta hmotnost neni lepsi. No a co se v minulem pokusu nepovedlo? Nenastavil jsem pri rezani korekci sirky rezu (a navic po predchozi praci nezaostril na tl 0,8). Ve vysledku mi to ubralo 0,1mm z kazde strany a to je pri sirce prvku 1mm strasne moc, takze se to lamalo. V soucasne variante mam zebra plna, z lehke balsy a kridlo o 0,2g lehci. Jeste zvazuju pripadne vyztuzeni nekolika vlakny uhliku. Ten prorez byl znatelny i u prepazek trupu a ty nove jsou lepsi.
takze zpet k procesu:Zebra s odlehcenim nedelam, protoze by to bylo lehci a efektivnejsi, ale protoze teoreticky muzu. Je ale malo letadel, kde byla vnitrni konstrukce viditelna. Vyzaduje to pevnejsi balsu, tak ta hmotnost neni lepsi. No a co se v minulem pokusu nepovedlo? Nenastavil jsem pri rezani korekci sirky rezu (a navic po predchozi praci nezaostril na tl 0,8). Ve vysledku mi to ubralo 0,1mm z kazde strany a to je pri sirce prvku 1mm strasne moc, takze se to lamalo. V soucasne variante mam zebra plna, z lehke balsy a kridlo o 0,2g lehci. Jeste zvazuju pripadne vyztuzeni nekolika vlakny uhliku. Ten prorez byl znatelny i u prepazek trupu a ty nove jsou lepsi.
0
No to je ono. Jen tak dál. Co budeš dělat s tím opalem? Zmizí to při finálním broušení? Nemám s tím osobní zkušenost ale aby to neprosvítalo pod potahem.
0
Ta nová verze křídla vypadá líp! Co a kde chceš vyztužovat uhlíkem? A jakým? Rovingem? Ptej se, dokud je čas
Jinak ta náběžka moc dobré řešení není, pokud takhle zůstane. Tam se ti bude potah hnusně prohýbat a vlnit.
Jinak ta náběžka moc dobré řešení není, pokud takhle zůstane. Tam se ti bude potah hnusně prohýbat a vlnit.
0