Oldtimer Bv min Fleet Canuck podle plánku E.Stahla 27"

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Pavel Stráník
Reakce: 41

Re: Oldtimer Bv min Fleet Canuck podle plánku E.Stahla 27"

Příspěvek od Pavel Stráník » 11 úno 2026 08:40

Steve píše:
10 úno 2026 15:12

Nejspíš mám ten "vynikajici" Kavan Plyspane :shock:
Zkoušel jsem potáhnout Malyše právě kvůli barvě a...je v krabici. Výhledově se k tomu snad vrátím.
Zase tak úplně moc bych ten Kavan papír nezatracoval. Je třeba předem zvážit na co a jak se dá použít a pak se podle toho zařídit. Moje zkušenost je taková, že na potahování polstyreňáků se docela hodí a pěkně kopíruje sférické plochy. A hlavně je k dispozici a v celé řadě barev. Musí se ale přihlazovat a ne natahovat, nakonec jsem na něj použil molitanový váleček a šlo to. Ale tak je to s vším - člověk se musí přizpůsobit.
0

Pavel Stráník
Reakce: 41

Příspěvek od Pavel Stráník » 11 úno 2026 08:42

Zkuste popsat jak používáte to lepení tyčinkou a IPA. Nikdy jsem to nezkoušel a docela by mě to zajímalo.
0

Sopwith
Reakce: 40

Příspěvek od Sopwith » 11 úno 2026 10:27

0

caha54
Reakce: 11

Příspěvek od caha54 » 11 úno 2026 11:31

postup je stejný ja je na tom videu na jehož odkaz upozornil sopwith. Já jsem ještě před potahováním nalakoval celou konstrukci řídký lepícím lakem a vybrousil do hladka což si myslím že to Tom Halman nedělá a lepí potah na nenalakovanou kostru , aspoň jsem lakování kostry před potahováním na žádném jeho videu neviděl. Doporučuji podívat se na jeho video ze stavby dvoumotorového dvouplošníka ale na název si teď nevzpomenu v modro žlutém provedení s americkými znaky
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 11 úno 2026 13:50

To je, myslím, na videích Maxfliarta, pokud se nepletu.
Dvoumotorova verze původně jednomotoráku. Beechcraft? Taky teď nazev nevím.
Ma tam video o opravě kořene křídla, myslím, že podcenil gondoly a dělala je pevnější.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 11 úno 2026 14:08

Maxfliart, Beechcraft Staggerwing 😉
0

caha54

Příspěvek od caha54 » 11 úno 2026 21:51

Ano to je přesně ten název. Velmi zajímavá jsou videa Staggeving Twin Start to finish episode 9 a10 ale i ostatní jeho videa ze stavby jiných modelů kde je vždy vidět postup potahování tyčinkou a IPA. Já jsem vyzkoušel naší fialovou tyčinku herkules, myslím si že by to šlo i s bílou tyčinkou herkules a také s tyčinkou UHU stick a místo IPA použít technický líh. Ta fialová má výhodu že pěkně vidět co je natřené a jak silně.
0

caha54

Příspěvek od caha54 » 11 úno 2026 23:24

Příprava pro výrobu podvozkových kol pro Fleet Cannuck
Při vyřezávání koleček a mezikruží pro podvozková kola vykružovadlem OLFA se mi často stávalo že hrot vykružovadla udělal do balzy velkou a ujetou středovou díru než se podařilo kolečko z balzy vyříznout. Místo kolečka pak byl šišoid. Vyzkoušel jsem následující způsob který se mi osvědčil.
Kroužky s přídavkem pro obroušení jsem nejprve vyřezal vykružovadlem z tvrdého papíru z krabice od kafe. Kroužek jsem pak pomocí čtverečků z tenké obuostranné lepící pásky na koberce přilepil na balzu a pak bez problému vyříznul tvar kola podle této šablony. Hrot vykružovadla v tvrdém papíru dobře udržel střed a i malou díru. Tak jsem vyřezal potřebný počet koleček pro středovou část kola. Pro každé kolečko jsem vyříznul vždy nový kroužek jako šablonu aby středová díra pro následné řezání mezikruží byla nejmenší .Stejným způsobem jsem vyřezal plné kroužky pro pneumatiky
Pak jsem vyřezal ze stejného papíru šablony pro mezikruží. Tu jsem opět pomocí výše uvedeným způsobem přilepil na plný kroužek a stře kolem díry zpenil kapko disprzního lepidla. Potom jsem pomocí této šablony vyříznul mezikruží. Pak už jsem jen všechny kroužky slepil do tvaru budoucího kola.
Všechny kroužky jsou z balzy 1,5 mm Kroužky jsem k sobě lepil léty balzy orientované vůdči sobě o 90
Přílohy
20260129_224221.jpg
0

Steve

Příspěvek od Steve » 12 úno 2026 07:54

Pokud je balza měkká, pak je i tak nutno střed zpevnit.
Není lepší do balzy předem vlepit trubičku nebo kousek tvrdšího dřeva s otvorem nebo uhlíkovou či kovovou trubičku?
Pak hrot neuhne a zároveň je střed vypouzdřen.
0

caha54

Příspěvek od caha54 » 12 úno 2026 14:16

Možná je to co píšeš lepší ale to nedokážu zatím posoudit, jedině až to vyzkouším při výrobě koleček pro jiný model. Ale představa že do balzy zalepovat předem kousek tvrdého dřeva nebo kousek trubičky a pak teprve řezat vykružovadlem kolečko mě moc nenadchla. Ale to je věc názoru a zkušeností. Do polotovaru kolečka jsem zvětšil díru po hrotu vykružovadla na půměr 2mm pro šroubek M2. Kolo jsem obrousil do konečného tvaru bruskou Proxon na stopce se závitem M2 která je součástí sady proxon. Mezi konec stopky a hlavu šroubu jse dal překližkové kroužky 0,8mm aby nedošlo otlačení středové části kola od konce stopky a hlavy šroubu Do hotového kolečka jsem zalepil vteřinovým lepidlem plastovou trubičku z bovdenu lanovodu.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 12 úno 2026 15:55

To moje řešení má jednu další výhodu, kterou jsem si při psaní neuvědomil.
Pokud máš předem zalepený střed, a je to střed Olfy, pak bude ve výsledku přesně uprostřed.
Pokud lepíš střed dodatečně, nebo zvětšuješ tu "vyšmajdanou" díru po hrotu, nemusí se podařit, aby byla ve výsledku oska přesně ve středu kružnice (pneumatiky).
Ale beru, že každý má své vyzkoušené postupy, na které nedá dopustit. Pokud nezkusí nové.
Taky se těžko "lámu" k novým, pro mě nezvyklým postupům.
0

caha54

Příspěvek od caha54 » 12 úno 2026 19:33

V tom to s tebou souhlasím ale při trochu opatrnosti se tímto způsobem střed kola v balze moc nerozšmajdá zvláště když pro každé kolečko používám novou papírovou šablonu a její vykroužení z tvrdého papíru jde velmi rychle. A při troše trpělivosti se dá docílit i toho že střed je přesně v ose kola (pneumatiky.) No a pokud se to moc nepodaří tak se taky z toho nehroutím a kolečko bude trochu házet. Ale měl bych dotaz na ostatní minimaketáře.
Kde se dá sehnat EVA pěna na výrobu koleček. U Cannucka musela být balzová kola protože jde o historický model ale u jiných minimaket bych rád zkusil výrobu koleček z EVA pěny
0

Odpovědět