Oldtimer Bv min Fleet Canuck podle plánku E.Stahla 27"
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Re: Oldtimer Bv min Fleet Canuck podle plánku E.Stahla 27"
To asi není na mě, že?
Já mám nějaké osobní zkušenosti i bez čtení.
Proto mě zajímá, jak se mu bude dařit.
Já mám nějaké osobní zkušenosti i bez čtení.
Proto mě zajímá, jak se mu bude dařit.
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 37
Ne Petře, já se nechci s tebou hádat. Já jen napsal jak úspěšně potahuji plyspanem lepeným na kostru řěděným herkulesem. Michal Králík takto staví o 1/3 lehčí minimakety než my všichni ostatní.
0
Já taky ne.
Popsal jsem vlastní zkušenost, aby se mu třeba nestalo něco podobného.
Promočený Plyspane, pokud jej bude prsty vypínat na oblých balzových plochách, se trhat může.
Docela jsem se trápil se zeleným odstínem, rozpadal se velice ochotně.
Trochu pomohlo přelakování před namočením, ale pak je ještě "plechovější".
Popsal jsem vlastní zkušenost, aby se mu třeba nestalo něco podobného.
Promočený Plyspane, pokud jej bude prsty vypínat na oblých balzových plochách, se trhat může.
Docela jsem se trápil se zeleným odstínem, rozpadal se velice ochotně.
Trochu pomohlo přelakování před namočením, ale pak je ještě "plechovější".
0
-
Lubomir Koutny
Celý tvůj probůém asi byl. že ten plyspan před potahem namáčíš, což je blbost l
0
Ale vůbec ne. To jsem nikde nenapsal.
Zvlhne tou disperzí.
Musi se položit "na první dobrou".
A při "vytahování" přes oblé plochy prostě mokrý bude.
Zvlhne tou disperzí.
Musi se položit "na první dobrou".
A při "vytahování" přes oblé plochy prostě mokrý bude.
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 41
Hele Petře, nebude to tím že ten Plyspan o kterém mluvíš není Plyspan? Při potaování originálním Plyspanem jsem s trháním problém neměl, ale když jsem potahoval "Plyspanem" od Kavana tak ten se mi rozpadal pod rukama.
0
No....to by mohl nakonec tak být.
To mě nenapadlo, protože když mi někdo prodá Plyspan, tak netuším, že to sice Plyspan je, ale "jiný".
Tvoji teorii podporuje to, že jsem ho koupil v PK modelář a ten vždy nakupoval (nevím co všechno) od Pelikána, dnes tedy od Kavana.
Normálně bych to moc neřešil, i když se mi s ním rozhodně nepracovalo tak dobře, jako s vláknitým papírem (taky od něj). Ale chtel jsem se zkusit vyhnout stříkání a využít přímo vhodný odstín. Tu chybu ale už asi neudělám.
Tam by tedy mohla byt zakopaná kočka
To mě nenapadlo, protože když mi někdo prodá Plyspan, tak netuším, že to sice Plyspan je, ale "jiný".
Tvoji teorii podporuje to, že jsem ho koupil v PK modelář a ten vždy nakupoval (nevím co všechno) od Pelikána, dnes tedy od Kavana.
Normálně bych to moc neřešil, i když se mi s ním rozhodně nepracovalo tak dobře, jako s vláknitým papírem (taky od něj). Ale chtel jsem se zkusit vyhnout stříkání a využít přímo vhodný odstín. Tu chybu ale už asi neudělám.
Tam by tedy mohla byt zakopaná kočka
0
-
Lubomir Koutny
Já mám originál Flyspane přímo z Japonska, ten je bez problémů, právě zeleným pak potahoval svou nádhernou dcacetiku Ki-61 Dušan Garba
0
Tak jsem včera zkoušel potahování Plyspanem.Slepil jsem pomocné konstukce,rámeček z balzovýc lišt 1,5 x1,5 (žebřík),rámeček z balzových liš 1,5x1,5 potažený balzou 0,8 mm a konstrukci z oblouků potaženou balzou 0,8 mm. Konstrukce jsem nalakova 1x řídkým lepícím lakem a vybrousil do hladka.
1. lepení Plyspanu ředěným Herkulesem 1:1 podle pana Koutného
přilepení Plyspanu na konstrukci z obloků -bez problému, papír krásně přilnul a při vypínání do stran se netrhal
přilepení Plyspanu rámeček potažený balzou 0,8 mm - bez problému
přilepení Plyspanu na žebřík -malé problémy při vypínání do stran,papír měl v některých místech pi opětovném přihlazování tedence trhat se přes hranu
2.Lepení Plyspanu lepící tyčinkou herkules mizím viz foto s použitím Izopropylalkoholu podle Toma Halmana viz maxfliart na internetu
přilepení Plyspanu na konstrukci z obloků a přetření lepených ploch izpropylalkoholem -bez problému, papír krásně přilnul a při vypínání do stran se netrhal
přilepení Plyspanu na žebřík z bez problému
3. Lepení nešustivého japanu hekulesem 1:1- bez problému
4. Lepení nešustivého japanu tyčinkou a přetřením izopropylalkoholem bez problém
Porovnání obou variant lepení Plyspanem za mě
Var.2 čistá práce be umatlaných rukou od tekutého herkulesu
nehrozí natržení papíru na hranách pi opakované manipulaci s papírem při přihlazování
Porovnánání varinta 3 a4
není nutné používat dnes drahý lepící lak, není doma v bytě smrad z laku a ředidla při potahování,potahování je možné provádět i v obyváku .Nejsou upatlané ruce od lepícího laku.
Tímto způsobem chci zkusit i poahování Kaschmirem 11g
1. lepení Plyspanu ředěným Herkulesem 1:1 podle pana Koutného
přilepení Plyspanu na konstrukci z obloků -bez problému, papír krásně přilnul a při vypínání do stran se netrhal
přilepení Plyspanu na žebřík -malé problémy při vypínání do stran,papír měl v některých místech pi opětovném přihlazování tedence trhat se přes hranu
2.Lepení Plyspanu lepící tyčinkou herkules mizím viz foto s použitím Izopropylalkoholu podle Toma Halmana viz maxfliart na internetu
přilepení Plyspanu na konstrukci z obloků a přetření lepených ploch izpropylalkoholem -bez problému, papír krásně přilnul a při vypínání do stran se netrhal
přilepení Plyspanu na žebřík z bez problému
3. Lepení nešustivého japanu hekulesem 1:1- bez problému
4. Lepení nešustivého japanu tyčinkou a přetřením izopropylalkoholem bez problém
Porovnání obou variant lepení Plyspanem za mě
Var.2 čistá práce be umatlaných rukou od tekutého herkulesu
nehrozí natržení papíru na hranách pi opakované manipulaci s papírem při přihlazování
Porovnánání varinta 3 a4
není nutné používat dnes drahý lepící lak, není doma v bytě smrad z laku a ředidla při potahování,potahování je možné provádět i v obyváku .Nejsou upatlané ruce od lepícího laku.
Tímto způsobem chci zkusit i poahování Kaschmirem 11g
0
Tak je asi jasno
Nejspíš mám ten "vynikajici" Kavan Plyspane
Zkoušel jsem potáhnout Malyše právě kvůli barvě a...je v krabici. Výhledově se k tomu snad vrátím.
Ad tyčinka:
Na fóru tady byl článek, v podstatě převzatý z internetu (což uvedeno nebylo
). Našel jsem později ten původní zdroj, nevzpomenu si ale na název stránek, dohledám. Balsa flies?
Tam byl kromě tyčinky uveden i ten IPA, který je dost podstatný. Bál jsem se takto potahovat, že nestihnu vše natřít a právě ten IPA to elegantně řeší
Tam ke zvlhnutí vlastně nedochází (těkavý IPA nepočítám).
Vzpomínám si i na fialovou barvu lepidla tyčinky, která ve výsledku neni vidět. Výhodou je pak to, že je videt co je a jak moc natřeno
I videa na YT to pěkně ukazují, nejčastěji ten Maxfliart (má krásná videa).
Pavle, asi bych doporučil některé poslední informace oddělit nebo okopirovat do samostatného vlákna o potahování (nejen) Plyspane.
Bylo by škoda, kdyby to zapadlo. Zejména tvuj elaborát
Nejspíš mám ten "vynikajici" Kavan Plyspane
Zkoušel jsem potáhnout Malyše právě kvůli barvě a...je v krabici. Výhledově se k tomu snad vrátím.
Ad tyčinka:
Na fóru tady byl článek, v podstatě převzatý z internetu (což uvedeno nebylo
Tam byl kromě tyčinky uveden i ten IPA, který je dost podstatný. Bál jsem se takto potahovat, že nestihnu vše natřít a právě ten IPA to elegantně řeší
Tam ke zvlhnutí vlastně nedochází (těkavý IPA nepočítám).
Vzpomínám si i na fialovou barvu lepidla tyčinky, která ve výsledku neni vidět. Výhodou je pak to, že je videt co je a jak moc natřeno
I videa na YT to pěkně ukazují, nejčastěji ten Maxfliart (má krásná videa).
Pavle, asi bych doporučil některé poslední informace oddělit nebo okopirovat do samostatného vlákna o potahování (nejen) Plyspane.
Bylo by škoda, kdyby to zapadlo. Zejména tvuj elaborát
0
Ten způsob potahování tyčinkou herkules se mi líbí protože Cannuck má na boku trupu balzové lišty 1,5 x1,5 a mám obavy že po namočení vodou se prohnou a zvlní jako had.Taky chci zkusit předepnout Plyspane v rámečku aby potom tolik nepnul na modelu.Taky při bližší prohlídce potahovaných ploch s ISo je vidět že plochy jou oproti plochám potahovaným herkukesem s vodou hladší a lesklejší 
0