Hawker Tempest Mk-V 1/18 podle pana Rašky
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Hawker Tempest Mk-V 1/18 podle pana Rašky
ahoj, aktuálně pracuju na tomhle, je to trošku větší, snažím se šetřit každej gram, původně jej pan Raška namaloval na sifoňáka, ale já doufám že bude fungovat na gumu. Myslím že od pana Rašky patří Tempest k těm tvarově povedenějším strojům, tak uvidíme. Dvě otázky kolegové, je nějaká vychytávka na broušení podélníků? Nebo je prostě potřeba být maximálně přesní při stavbě a velmi opatrní při broušení...a druhá otázka, je lepší slepit ocasky s trupem ted´, potom potahovat, nebo prostě potáhnout trup a potom vyřezat potah a sestykovat ocas....zajímalo by mě jak to kdo děláte, dík,
Radek
Radek
- Přílohy
-
- WP_20150207_004.jpg (49.08 KiB) Zobrazeno 8947 x
-
- WP_20150207_001.jpg (53.92 KiB) Zobrazeno 8947 x
-
- ocasky jsem udělal konstrukční, origo sou celobalsový
- WP_20150204_001.jpg (95.58 KiB) Zobrazeno 8947 x
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 43
Re: Hawker Tempest Mk-V 1/18 podle pana Rašky
Intenzivním broušením podélníků kulatého trupu se toho moc spravit nedá, zato se toho většinou dost pokazí. Ony se totiž potvory jedny mezi přepážkami pod tlakem smirku prohnou, takže je obrousíš jen v místě přepážek a při podélném pohledu jsou pak pěkně zvlněné - oprava je jen je strhat a udělat znovu a lépe. Takže je třeba od začátku pracovat co nejpečlivěji, obrušovat přepážky a podkládat pod podélníky při jejich lepení aby jejich linie byla pěkně plynulá. Broušení pak jen velmi zlehka a mně se osvědčil víc volný kus smirku v ruce než brusný hranol - není s ním cit.
Ocasní plochy zásadně potahuji a lakuji samostatně před kompletací, pak se dají v případě potřeby přežehlit nebo založit do knihy pro vyrovnání. Kompletuji až s potaženým a vylakovaným trupem.
Tempest je krásný a ten tvůj vypadá moc pěkně.
Ocasní plochy zásadně potahuji a lakuji samostatně před kompletací, pak se dají v případě potřeby přežehlit nebo založit do knihy pro vyrovnání. Kompletuji až s potaženým a vylakovaným trupem.
Tempest je krásný a ten tvůj vypadá moc pěkně.
0
...zdravím Vás....zatím jsem s Tempístkem v této fázi, bude SA-M "taxík" Jima Shedanna od 486th NZ Kiwi sq. zatím jsem na 40g, bez podvozku teda....uvidím jak se podaří nástřik....a hlavně mě čeká vrtule, s té mám vždycky strach, asi na zálet a lítání použiju plastovou od Igry a 4list nechám na statiku....uvidíme
- Přílohy
-
- WP_20150503_005.jpg (52.14 KiB) Zobrazeno 8545 x
-
- WP_20150503_001.jpg (59.05 KiB) Zobrazeno 8545 x
-
- WP_20150501_006.jpg (57.11 KiB) Zobrazeno 8545 x
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
.....Robe, kabiny mám zatím 4 kusy, dvě vypadaj použitelně, ale sou moc těžký a dvě co sou sice dost tenký, tzn lehký, ale ty zase vypadaj jak od prasete
takže mě ještě čekají ještě tak tři-čtyři pokusy než to bude v cajku.... 
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
já že bych Ti moh dát udělanou přímo od Rašky na Tempesta....
R
R
0
Ok Robe, napsal sem ti do soukromých zpráv tady na fóru.....
0
Radku s tou vrtulí nevím,mám pocit že mezi statikou a lítáním nemůžeš nic měnit.
0
Ahoj Vlastiku, myslel sem spíš na statiku doma na zdi, jestli pravidla neumožňují jednu vrtuli na bodování a jinou na lítání tak s tím nic, ale nehážu flintu do žita, třeba se ůhly na listech potkají se vzduchem správně a čtyřlist zafakčí....pokud ne, sáhnu po dvoulistu, mám pár vrtulí na P30. Nic méně se pomalu blíží povrchovka, zajímalo by mě kolegové, jak řešit povrch balzy versus povrch papíru, mám na mysli balzou potaženej čumák a zbytek trupu papírem. Je lepší balzu taky potáhnout papírem a nebo nalakovat a stříknout plničem, co je lehčí a nebo lepší, aby se před malováním povrchy "zestejňaly"....
0
Čumak potahni taky. Zalít pory balzy ať lakem nebo plnicem vyjde hrozně těžky,navíc to papír zpevni.
0
Jak píše Malutky,když papír,tak fšude.
Tu čtařlistku udělej klině z těch IGER 240.Trochu barvy a je to.Nebudeš ani první,ani poslední.Žádnej učenej z nebe nespad, a aspoň budeš mít na říště co vylepšovat.Já vrtuli na dvacku neumím dodnes.
Tu čtařlistku udělej klině z těch IGER 240.Trochu barvy a je to.Nebudeš ani první,ani poslední.Žádnej učenej z nebe nespad, a aspoň budeš mít na říště co vylepšovat.Já vrtuli na dvacku neumím dodnes.
0
-
discobolos
- Reakce: 15
Akorát pokud budeš používat plastovou 240, trochu ji odlehči. Sice většinou je potřeba předek dovažovat, takže to vypadá jako vhodné dovážení, ale těžká vrtule má za následek velký reakční moment, hlavně při startu, kdy má guma největší sílu. Může to pak končit levým souvratem a tvrdým úderem do země
(moje osobní zkušenost).
0