Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema

Modelářské vybavení, nástroje, pomůcky, připravky, stavební postupy, technologie a použité materiály

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

shark
Reakce: 8

Re: Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema

Příspěvek od shark » 20 pro 2025 14:52

Tak já se zásobil tím ProGoldem, a ty starší várky nebělají. Aby toho nebylo málo, tak si modelářská obec hojně stěžuje na Wasserptákovi laky Kavan, prý hrozná srajda. O to víc si hýčkám laky ještě z dob jiného wasserptáka Husáka, ty pořád fungují, velká plechovka napínáku kupovaná kdysi v ULkové prodejně Aviatik také funguje, no a Celolesk na nábytek je mnohem lepší než to, co se prodává v modelářských prodejnách.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 37

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 pro 2025 08:41

Díky za spoustu rad jak nahradit to, co zde 60 let perfekrně fungovalo a pár blbců zničilo. Ano, podobmě skončiky i kvalitní barvy Hunbrol.
Po mnoho let pozoruji jak v USA dělají minimakety, ty jsou hlavně větší, nutně je k tomu materiál hedbávné potahové papíry. akrylové barvy.
Nedávno mi došly barvy bílá, stříbrná a černá. V prodejně nemají humbrolky, revelky, ani agamy, byly mi vnuceny Akrylové, ty však tvoří na malíčké minimaketě tlustou těžkou slupkul
Takže se ptám, jak vyxhází váhově ty pro mne nové náhrady :celolesky, celomaty a jiné? Jedná se mi o desetiny gramů u M-pist
0

RCOK
Reakce: 70

Příspěvek od RCOK » 21 pro 2025 09:42

C 6000 na foto je OK-bez problemov. toluen-50-70%, metylacetat10-15%, butylacetat3-7% butanol10-12% etylacetat3-7% etanol 5-11%. Výroba- ELASTIK- Selpice.
Přílohy
DSCN2107.JPG
0

Pavel Stráník
Reakce: 41

Příspěvek od Pavel Stráník » 21 pro 2025 10:03

No já s akryly zatím neumím, dosavadní pokusy skončily tragicky. Neb jsem tvrdě konzervativní zkamenělina, používám stále staré Humbrolky, Revellky a kdoví co ještě, mám jich plný šuplík, nespotřebuji je ani za několik příštích životů. Když potřebuji nějaký originální odstín, zajdu v Brně k Vágnerovi a tam koupím lihové nebo syntetické Agamy. Mají je tam stále, je to asi dva měsíce co jsem tam něco kupoval. Na Kounicově nevím. Ředím normálně ředidlem C6000/A0000 z Colorlaku Staré Město a nemám s tím problém.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 pro 2025 12:49

Pavle děkuji, já jse zvyklý na Kaunicovu a musím to změnit. bohužel asi v Brně neseženu slovenské nitroředidlo,třeba mi je doveze Dušan Sedlár výměnou za kabinku na Jaka.3,
0

Kowalsky
Reakce: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kowalsky » 21 pro 2025 15:11

Já používám na stříkání barvu namíchanou v obchodu Dům barev. Je to pouze Base, odstín podle vzorníku RAL takže nepřeberné množství. Používá se pro stříkání aut. Samotná Base je sytý pigment který ředím acetonem nebo nitrem, potom je třeba ji lehce zalakovat. 1dcl stojí 130-160kč v kovové plechovce. Výrobce většinou PPG.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 pro 2025 15:26

Co to váží ? Barvu na auto čevenou ve spreji jsme použili na křídlo modelu P-30 byl to laciné, ale dost těžké, hlavně nějak drsné a výborné pro aerodyvamiku, těžké modely výborně létaly a také oba beznasějně brzy ulétly i s vykopnutou VOP deteru.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 pro 2025 22:19

Zítra jdu na Palackou Barvy laky,koupím nitroředidlo, bude li bělat nevadí, budu natírat bílá křídla oříška Albatros D-II
0

Hugo

Příspěvek od Hugo » 22 pro 2025 09:45

Lubomir Koutny píše:
21 pro 2025 08:41
Díky za spoustu rad jak nahradit to, co zde 60 let perfekrně fungovalo a pár blbců zničilo. Ano, podobmě skončiky i kvalitní barvy Hunbrol.
Po mnoho let pozoruji jak v USA dělají minimakety, ty jsou hlavně větší, nutně je k tomu materiál hedbávné potahové papíry. akrylové barvy.
Nedávno mi došly barvy bílá, stříbrná a černá. V prodejně nemají humbrolky, revelky, ani agamy, byly mi vnuceny Akrylové, ty však tvoří na malíčké minimaketě tlustou těžkou slupkul
Takže se ptám, jak vyxhází váhově ty pro mne nové náhrady :celolesky, celomaty a jiné? Jedná se mi o desetiny gramů u M-pist
. Pane Koutný, zkuste akrylátové barvy Tamyia, jako ředidlo používám technický líh. Samozřejmě je třeba je na povrch modelu nastříkat. Pro minimakety nic lepšího a zároveň levnějšího nenajdete. Váha barvy u modelu velikosti pistacia se pohybuje v řádu tisícin až setin gramů.
0

shark

Příspěvek od shark » 22 pro 2025 10:57

Nemohu než naprosto souhlasit s panem Hugem. Těch pár mých minimaket a spoustu vystřelováků jsem vždy stříkal barvami Tamyia, ředěnými lihem nebo originálním ředidlem X20A - bílé víčko! Ony jdou ředit i ředidlem na lacquery s víčkem žlutým, ale to hrozně smrdí.
Jak na plastik, tak na dřevo/papír jsem do matných barev Tamyia přidával pár kapek lesklého laku X-22

Akrylové Tamiye maji několik výhod - cena, nedají se přeředit, jsou doslova blbuvzdorné, nevysychají, nehoustnou, mají jemný pigment a tedy sametový povrch, který lze dolaďovat zmíněným lakem. Případné přestříkání nitrolakem na povrchu dřevo/papír není problém. Při troše cviku fungují i na štětec.

Pozor na to, že jako akrylové se dnes označuje kde co, včetně lacquerů, které se ovšem vodou ani lihem ředit nedají.

Jinak jsem tedy nikdy nechápal ředění syntetických Humbrolek nitroředidlem. Mně to nikdy nefungovalo, a obávám se, že dnes, kdy jsou ty utrejchy na ředění čím dál specializovanější a méně utrejchovaté, to nebude fungovat vůbec.

Jako perličku přidám něco z plastikařiny. Používám(spíš používal jsem) syntetické barvy Testors, řada 1xxx. Hezký povrch, jdou i na štětec. Pak jsem koupil řadu Authentic, značenou 2xxx, ředil originál syntetickým ředidlem Testors. Stříkat to šlo, ale barva se v míchací stříkačce rozpadala, vypadalo to divně. Až za nějaký čas jsem zjistil, že dvojková řada jsou lacquery, ne klasické syntetiky, a začal je ředit tou žlutou Tamyiou ;) :D
0

Pavel Stráník
Reakce: 41

Příspěvek od Pavel Stráník » 22 pro 2025 20:22

Martine, trochu ti nebudu věřit 😀. Model pistácia ztěžkne o pár tisícin gramu uz jen kdyz mu tu lahvicku akrylu od Tamiye ukážes. A to ji ani nemusíš otevřít 🤣🤣🤣
0

Sopwith
Reakce: 40

Příspěvek od Sopwith » 22 pro 2025 21:46

Noooo…pistácia jsou potvory!😉😀👍🏻
0

Odpovědět