3D tisk
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
3D tisk
Vím, že někteří už používají na "doladění" modelů díly z 3D tiskárny, ať už svoje nebo od někoho.
Nic proti tomu nemám, model to většinou dost "zvedne".
Jaké s tím máte zkušenosti?
Typ tisku, data, kvalita, hmotnost.....lehoučké jako Michalovi piloti to, samozřejmě, nebude.
A detaily dtto.
Nic proti tomu nemám, model to většinou dost "zvedne".
Jaké s tím máte zkušenosti?
Typ tisku, data, kvalita, hmotnost.....lehoučké jako Michalovi piloti to, samozřejmě, nebude.
A detaily dtto.
0
Re: 3D tisk
Hustota PLA je kolem 1250kg/m3 tedy materiál samotný neplave, takže je poměrně těžký. Existuje LW PLA (low weight), který váží asi polovinu, ale zase je nepoužitelný pro malé detaily (nízké hmotnosti se dosahuje tím, že materiál při tisku pění). Minimální tloušťka stěny s běžnou tryskou 0,4mm je asi 0,36mm. Další omezení je, že nelze tisknout převisy. Zase ale za málo peněz (námahy) hodně muziky (pěkný doplněk). Použitelné samozřejmě hlavně v přední části, např. kužel na dvacetinku Musketeera váží 0,4g. Jelikož nejsem žádný maketář, používám to hlavně na vrtulové náboje (listy z kelímku) a vrtulové hlavice stínových polomaket pro vnoučata. Dobré je to taky na různé přípravky, tam o hmotnost nejde.
0
Viděl jsem článek o Piperovi z LW PLA, tam to v té ploše dává smysl.
Stejně jako Lancaster o rozpětí 1200 mm, v RC verzi drak 1000g a celková 1650 g.
V našem použití to vidím právě na detaily (nejlepší je samozřejmě rezinová tiskárna, ale ty starosti s ní...
)
Proto vidím PLA (nebo ABS či PET-G) jako rozumnou variantu pro drobnější či opakující se detaily. Třeba u WWI maketovější motor o relativně vyšší hmotnosti (než z balzy a pod.) nemusí vadit, obvykle je nutno dovažovat. A víc vepředu už toho pro dovážení moc není (kužely předlohy z WWI mají málokdy).
Stejně jako Lancaster o rozpětí 1200 mm, v RC verzi drak 1000g a celková 1650 g.
V našem použití to vidím právě na detaily (nejlepší je samozřejmě rezinová tiskárna, ale ty starosti s ní...
Proto vidím PLA (nebo ABS či PET-G) jako rozumnou variantu pro drobnější či opakující se detaily. Třeba u WWI maketovější motor o relativně vyšší hmotnosti (než z balzy a pod.) nemusí vadit, obvykle je nutno dovažovat. A víc vepředu už toho pro dovážení moc není (kužely předlohy z WWI mají málokdy).
0
Pro M-oř tak max motor a pilot (dutý z LW PLA) z jiného materiálu pak lze vytisknout kopyto na kabinku, u ničeho jiného mi to nedává smysl.
0
Já mám na mysli obecně minimakety.
Tedy nejen ořechy a pistácia, ale i Dvacetinky, el/CO2, resp. F4D a F4E. A také RC-min.
Dává mi to smysl tedy třeba i u zbraní, výfuků, válců motorů, kuželů, viděl jsem i vyplétaná kolečka...
U zmiňovaného Lancastera (což, samozřejmě, neni už "naše " kategorie), to byly i vrtule (myslím, že z PET-G).
Tedy nejen ořechy a pistácia, ale i Dvacetinky, el/CO2, resp. F4D a F4E. A také RC-min.
Dává mi to smysl tedy třeba i u zbraní, výfuků, válců motorů, kuželů, viděl jsem i vyplétaná kolečka...
U zmiňovaného Lancastera (což, samozřejmě, neni už "naše " kategorie), to byly i vrtule (myslím, že z PET-G).
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 37
Vážení díky za toto vlákno. Přivedli jste mne na myšlenku. Minimaketáři používají natáčedlo ze starých ručních dvoumetličkových šlehačů (před 40ti roky cena 25 Kčs), dnes Retro bazar Praha + zásilka na dobírku minimálně 300 Kč, ale pořád je to 30 let stará věc a umělá hmota časem zkřehhla, takže se občas vylamují zuby na pastorku. Moc by se mi hodilo.pokud někdo z vás mi vyrobí vaší tiskárnou 2 kovové pastorky, případně i šnek k počítadlu z magnetofonu. Myslím, že by mohl být o tyto kovové drobnosti mezi minimakeráři dost velký zájem.
Přikládám 20 let starý text:
1. Starý, dobrý dvoumetličkový ruční šlehač za 25 Kčs již asi neseženete, 20 let se nevyrábí, jediná šance je pozeptat se u prarodičů, zda tento ještě nemají. Jeho úprava byla snadná a lehce bylo možné jej doplnit mechanickým počítadlem z magnetofonu. Pastorky převodů ozubení byly robustnější – schopné přenést větší momenty a nehrozilo jejich klouzání po ose, také vrtání otvorů do os také nebylo žádným problémem.
2. Před pár roky se objevila jeho náhrada, stála 125 Kč, jeho úprava na natáčedlo byla náročnější (provedl jsem ji pro Kubu Kroubauera) a prakticky nebylo možné jeho vylepšením počítadlem.
3. Nyní se v prodejně U VICHRA na Kobližné objevil nový typ dvoumetličkového ručního šlehače, jeho rám je z plastu, plastová jsou i ozubená kola. Pastorky jsou poměrně malé a nesnesou velké momenty. Nicméně pro natáčení modelů P-30 se svazky o průřezu do 5x3/1 by mohly stačit. Cena šlehače je rozumných 139 Kč.
Na první pohled se mi zdálo, že úprava na natáčedlo bude velmi snadná. Stačí uříznout osy před metličkami, vyvrtat do nich po dvou otvorech 1 mm na koncích a po jednom ve válcové části pastorků na jejich zakolíkování, aby nemohly sklouznout po ose při větším tahu gumy vytahovaného svazku. Pak provléknout otvory správně naformovaný ocelový drát a zapájet, nebo zalepit epoxidem, ale praxe přimesla další komplikace...
Přikládám 20 let starý text:
1. Starý, dobrý dvoumetličkový ruční šlehač za 25 Kčs již asi neseženete, 20 let se nevyrábí, jediná šance je pozeptat se u prarodičů, zda tento ještě nemají. Jeho úprava byla snadná a lehce bylo možné jej doplnit mechanickým počítadlem z magnetofonu. Pastorky převodů ozubení byly robustnější – schopné přenést větší momenty a nehrozilo jejich klouzání po ose, také vrtání otvorů do os také nebylo žádným problémem.
2. Před pár roky se objevila jeho náhrada, stála 125 Kč, jeho úprava na natáčedlo byla náročnější (provedl jsem ji pro Kubu Kroubauera) a prakticky nebylo možné jeho vylepšením počítadlem.
3. Nyní se v prodejně U VICHRA na Kobližné objevil nový typ dvoumetličkového ručního šlehače, jeho rám je z plastu, plastová jsou i ozubená kola. Pastorky jsou poměrně malé a nesnesou velké momenty. Nicméně pro natáčení modelů P-30 se svazky o průřezu do 5x3/1 by mohly stačit. Cena šlehače je rozumných 139 Kč.
Na první pohled se mi zdálo, že úprava na natáčedlo bude velmi snadná. Stačí uříznout osy před metličkami, vyvrtat do nich po dvou otvorech 1 mm na koncích a po jednom ve válcové části pastorků na jejich zakolíkování, aby nemohly sklouznout po ose při větším tahu gumy vytahovaného svazku. Pak provléknout otvory správně naformovaný ocelový drát a zapájet, nebo zalepit epoxidem, ale praxe přimesla další komplikace...
0
Tady asi bude menší problém. Nemyslím si, že by amatér měl k dispozici 3D tiskárnu která dovede tisknout kovový materiál. To je dneska spíše úkolem profesionálních průmyslových tiskáren. Vzhledem k ceně tisku na takovémto zařízení vychází klasické obrobení ozubení levněji. Ale zůstaňme u amatérsky dostupné technologie. Osobní zkušenost nemám ale z plastu by ozubené kolo asi vytisknout šlo. Takže zbývá vyřešit dostatečnou pevnost ozubení při použití plastu. Ohybová pevnost by asi šla zajistit vhodnou velikostí modulu ozubení. Do hry ale vstupují další faktory jako například měrný tlak v zubech v kontaktu. Jaký má používaný PLA a jiné plasty v tomto ohledu vlastnosti? Nevím. Možná má někdo zkušenosti tak ať se podělí v diskuzi.
0
-
Lubomir Koutny
Pavle děkuji za názor. Pokud jde o modul ozubení pastorku natáčedla, ten musí zůstat stejný! Co by stál klasicky obrobený pastorek ?
0
PLA je ...blátoVyvel píše: ↑01 led 2026 17:59Tady asi bude menší problém. Nemyslím si, že by amatér měl k dispozici 3D tiskárnu která dovede tisknout kovový materiál. To je dneska spíše úkolem profesionálních průmyslových tiskáren. Vzhledem k ceně tisku na takovémto zařízení vychází klasické obrobení ozubení levněji. Ale zůstaňme u amatérsky dostupné technologie. Osobní zkušenost nemám ale z plastu by ozubené kolo asi vytisknout šlo. Takže zbývá vyřešit dostatečnou pevnost ozubení při použití plastu. Ohybová pevnost by asi šla zajistit vhodnou velikostí modulu ozubení. Do hry ale vstupují další faktory jako například měrný tlak v zubech v kontaktu. Jaký má používaný PLA a jiné plasty v tomto ohledu vlastnosti? Nevím. Možná má někdo zkušenosti tak ať se podělí v diskuzi.
Pro pevnější věci je pak PET-G, ABS, jsou směsi s příměsí pilin i kovového prášku....tam by šance byla, ale tipuji že Dvacetinky by byla maximální velikost pro použití
Tím ale nemyslím Radkův MišMaš (Mixmaster
Netroufám si to rozvádět, to je pro zkušené. Jak v tisku, tak v technologiích.
Zrovna natáčedlo jsem při založení vlákna fakt neměl na mysli.
Myslím ale, že i plastové natáčedlo je reálné, s velkým modulem zubů, pokud by nevadily větší rozměry. Pokud vím, někdo něco použitelného tiskne, ale nesleduji to, takže nevím. Snad se ozve někdo, kdo ví víc.
Ještě....na Ali je spousta věcí, kupoval jsem tam "pidi" pastorky, určitě by se našly i větší, pro ten šlehač.
0
Luboši, já měl na mysli vytištění celého soukolí s rozumným převodovým poměrem pro konstrukci kompletně nového natáčedla. Kolik stojí kovový obrobený pastorek nevím. Vzhledem k tomu, kde se používá kovový 3D tisk (aerokosmický průmysl a spalovací turbíny...) asi to nic laciného nebude.
Ano Steve, máš pravdu někdo tiskne natáčedlo dokonce s převoden 1:10. Akorát není jasné, jestli jsou tištěná i ta ozubená kola.
Ano Steve, máš pravdu někdo tiskne natáčedlo dokonce s převoden 1:10. Akorát není jasné, jestli jsou tištěná i ta ozubená kola.
0
-
Lubomir Koutny
ano, to velké natáčedlo 1/10 jsem viděl tuším u Radka, ale nevím jak tam dát nějaké počítadlo obrátek
0
-
discobolos
- Reakce: 15
Nevím, jestli by někdo měl zájem vyrábět dílčí komponenty pro Lubošovo natáčedlo.
Já koupil natáčedlo od tohohle pána:
https://jardah.estranky.cz/clanky/dilna ... honem.html
Původně prodával natáčedlo bez počítadla, já mu doporučil, aby jej vybavil počítadlem dle návodu, který lze nalézt na tomto fóru.
Pokud si dobře pamatuju, v natáčedle jsou dokonce ložiska.
Je to tedy natáčedlo s elektronickým počítadlem z krokoměru, kde je občas potřeba vyměnit baterii. Mně osobně se navíc osvědčilo baterii v počítadle zafixovat tavnou pistolí. Při manipulaci a občasném pádu, či nešetrném odložení došlo k vysunutí baterie a ono to pak nefunguje
Já koupil natáčedlo od tohohle pána:
https://jardah.estranky.cz/clanky/dilna ... honem.html
Původně prodával natáčedlo bez počítadla, já mu doporučil, aby jej vybavil počítadlem dle návodu, který lze nalézt na tomto fóru.
Pokud si dobře pamatuju, v natáčedle jsou dokonce ložiska.
Je to tedy natáčedlo s elektronickým počítadlem z krokoměru, kde je občas potřeba vyměnit baterii. Mně osobně se navíc osvědčilo baterii v počítadle zafixovat tavnou pistolí. Při manipulaci a občasném pádu, či nešetrném odložení došlo k vysunutí baterie a ono to pak nefunguje
0